Ας υποδεχθούμε τα νέα iPhone 5S και iPhone 5C

You are currently viewing Ας υποδεχθούμε τα νέα iPhone 5S και iPhone 5C

Στο event που περιμέναμε εδώ και αρκετούς μήνες η Apple δεν έκανε την έκπληξη αφού οι διαρροές των τελευταίων εβδομάδων την είχαν ήδη προλάβει. Ο Tim Cook και η … παρέα του μας παρουσίασαν τη νέα ναυαρχίδα, το iPhone 5S και το νέο “οικονομικό” iPhone 5C.

iphone-5cgreen

iPhone 5C

Πρώτα είδαμε το νέο iPhone 5C, το οποίο εκ των έσω είναι ένα … iPhone 5, αλλά εξωτερικά είναι πλαστικό, κατασκευασμένο από το αγαπημένο πλαστικό της Apple το polycarbonate. Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του δεν έχουμε να κάνουμε κάποιο σχόλιο αφού διαθέτει τη Retina οθόνη 4 ιντσών που είδαμε στο iPhone 5, βασίζεται στον επεξεργαστή Α6, ενώ θα κυκλοφορήσει σε εκδόσεις των 16GB και 32GB. Το νέο χαρακτηριστικό που έρχεται για πρώτη φορά σε iPhone και το διαθέτει – για την ώρα – μόνο το πλαστικό iPhone 5C είναι η κυκλοφορία του σε πέντε διαφορετικά χρώματα, λευκό, ροζ, κίτρινο, μπλε και πράσινο.

 

Πόσο κάνει;

Τώρα ας περάσουμε και στο κομμάτι της ανακοίνωσης του iPhone 5C που όλοι περιμένετε, την τιμή διάθεσης του. Αν και για την Ελλάδα δεν υπάρχουν ακόμα επίσημες ανακοινώσεις εμείς θα σας προετοιμάσουμε ψυχολογικά για την έλευση του. Η διάθεση του iPhone 5C στη φίλη, σύμμαχο και δανειστή μας χώρα Γερμανία θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα και η τιμή του χωρίς συμβόλαιο θα ξεκινά από τα 599 ευρώ. Σας ήρθε μια ζαλάδα για το νέο “οικονομικό” iPhone; Τώρα να πω ότι σας τα είχαμε πει, θα με πείτε κακό, αλλά όποιος παρακολουθεί την Apple φαντάζεται τι εννοεί … οικονομικό.

iphone-5s-3color

iPhone 5S

Ας περάσουμε τώρα στη νέα ναυαρχίδα των smartphones της Apple, το νέο iPhone 5S, το οποίο θα ομολογήσουμε ότι για έκδοση S η οποία με βάση τα στάνταρ της Apple μεταφράζεται σε ανανεωμένη έκδοση και όχι εντελώς νέα, μας εντυπωσίασε. Το σχέδιο του iPhone 5 δεν έχει αλλάξει, οπότε δεν έχουμε παρατηρήσεις όσον αφορά το design της νέας συσκευής.

Νέα χρώματα

To design δεν έχει αλλάξει αλλά έχουμε – επιτέλους – νέα χρώματα για τη ναυαρχίδα. Εκτός του μαύρου θα βρείτε διαθέσιμο το νέο iPhone 5S σε λευκό και σαμπανιζέ. Οι επίσημες ονομασίες των νέων χρωμάτων του iPhone 5S είναι space gray, silver και gold αντίστοιχα. Η οθόνη παραμένει στις 4 ίντσες και οι εξωτερικές διαστάσεις του είναι ίδιες με το πάχος να παραμένει στα 7,6 χιλιοστά και το βάρος στα 112 γραμμάρια.

fingerprint-reader-iphone

Ανάγνωση δακτυλικών αποτυπωμάτων

Το νέο home button χάρη στον ασημί δακτύλιο από ανοξείδωτο ατσάλι είναι αυτό που τραβάει τα βλέμματα στο νέο iPhone 5S και πλέον φιλοξενεί τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων.  Πλέον το home button «διαβάζει» το δακτυλικό αποτύπωμα του χρήστη αντικαθιστώντας έτσι την εισαγωγή κωδικού, ενώ είναι κατασκευασμένο από βιομηχανικό ζαφείρι.

64-bit

Ιδιαίτερα σημαντική αναβάθμιση στο iPhone 5S είναι ο νέος επεξεργαστής A7 ο οποίος δεν είναι απλά ταχύτερος – όπως θα περίμενε κάποιος από έναν νέο επεξεργαστή – αλλά περνά το iPhone από τα 32-bit στα 64-bit. Όπως βέβαια φαντάζεστε είναι και πιο γρήγορος από τον Α6 που αντικαθιστά με τις επιδόσεις του, σύμφωνα με τον Phil Schiller της Apple να είναι διπλάσιες από εκείνες του Α6. Αναφέρθηκε δε ότι ο νέος A7 συγκριτικά με τον επεξεργαστή του πρώτου iPhone από το 2007 είναι 42 φορές ταχύτερος και τα γραφικά του 56 φόρες ταχύτερα, αριθμοί παραπάνω από εντυπωσιακοί.

iphone-dualled

Ανανεωμένη κάμερα

Ανανεωμένη και η κάμερα για το iPhone 5S μιας και ο αισθητήρας παραμένει στα 8MPixels αλλά έχει μεγαλώσει 1,5 φορές σε μέγεθος, κάτι που εξασφαλίζει φωτεινότερες λήψεις. Ο βελτιωμένος φακός με f2.2 συμβάλει και αυτός σε φωτεινότερες λήψεις. Το flash του iPhone 5S έχει αλλάξει μιας και πλέον ονομάζεται True Tone και διαθέτει διπλό LED με το ένα να εκπέμπει λευκό φως, ενώ το άλλο να εκπέμπει ζεστό φωτισμό αποτυπώνοντας έτσι καλύτερα τις λήψεις σας. Μας άρεσε ότι διαθέτει βελτιωμένο σταθεροποιητή εικόνας αλλά και η ύπαρξη burst mode 10 λήψεων. Το κερασάκι είναι η νέα λειτουργία Slow Motion η οποία και επιτρέπει τη λήψη video σε ανάλυση 720p με ρυθμό 150 καρέ το δευτερόλεπτο.

 

Μ7 αισθητήρας κίνησης

Η Apple στο iPhone 5S ενσωμάτωσε ένα συνεπεξεργαστή κίνησης τον οποίο ονομάζει Μ7 και συνεργάζεται με τον επεξεργαστή A7, συλλέγει πληροφορίες από το επιταχυνσιόμετρο, το γυροσκόπιο και την πυξίδα της συσκευής. Στόχος είναι μια νέα γενιά εφαρμογών να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες αυτές. Ένα πρώτο δείγμα είναι η νέα εφαρμογή της Nike η οποία εκμεταλλεύεται τις πληροφορίες που διαθέτει ο Μ7.

Τιμή και διαθεσιμότητα

Για την Ελληνική αγορά – όπως συνηθίζεται δηλαδή – δεν έχουμε πληροφορίες διάθεσης μιας και δεν είμαστε στην πρώτη … φουρνιά χωρών στις οποίες θα διατεθεί το iPhone 5S στις 20 Σεπτεμβρίου. Αφού είδαμε και τις τιμές διάθεσης του στη Γερμανία, οι οποίες είναι 699 ευρώ για το μοντέλο των 16GB, 799 ευρώ για το μοντέλο των 32GB και 899 ευρώ για το μοντέλο των 64GB η εκτίμηση μας είναι πως οι τιμές του iPhone 5S στην Ελληνική αγορά θα παραμείνουν ίδιες με αυτές του iPhone 5, δηλαδή θα ξεκινούν από 739 ευρώ.

Όσον αφορά τη διαθεσιμότητα ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται μεταξύ των 100 χωρών που θα ακολουθήσουν μέχρι τις 20 Δεκέμβρη, αν και ένα πουλάκι μας ψιθύρισε ότι θα τα δούμε τον ερχόμενο μήνα 🙂

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

Αφήστε μια απάντηση