Αστροφωτογραφία με το Raspberry Pi [VIDEOS]

You are currently viewing Αστροφωτογραφία με το Raspberry Pi [VIDEOS]

Χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι σκληρό αφρολέξ, ένα κομμάτι Velcro, ένα Raspberry Pi και την επεκτάσιμη πλακέτα με την μικροσκοπική HD κάμερα του, όλα μαζί προσαρμοσμένα σε ένα τηλεσκόπιο, ο Cristos Vasilas κατάφερε να πραγματοποιήσει εντυπωσιακές λήψεις της Σελήνης και του Κρόνου

rPiST960

Ο Cristos, ο οποίος αν κρίνουμε από το όνομα του κατά πάσα πιθανότητα έχει ελληνικές ρίζες, λάτρης της αστρονομίας και των ηλεκτρονικών, πήρε την απόφαση να τοποθετήσει τα παραπάνω σε ένα Celestron NexStar 6″ – το τηλεσκόπιο του είναι αυτό – και αφού περίμενε υπομονετικά να νυχτώσει, δικαιώθηκε για την επιλογή του και το αποτέλεσμα μπορείτε να απολαύσετε στα παρακάτω βίντεο.

 

Το τηλεσκόπιο, το οποίο ο εν λόγω ερασιτέχνης αστρονόμος χρησιμοποίησε, είναι συνδεδεμένο με έναν φορητό υπολογιστή και μέσω του γνωστού ανοιχτού λογισμικού Stellarium επιτυγχάνεται η δρομολόγηση και η αναγνώριση των τμημάτων του διαστήματος.

Ο Cristos χρησιμοποίησε την εφαρμογή Gstreamer για να έχει απευθείας εικόνα από τον αισθητήρα της κάμερας του Pi και στην συνέχεια με το RaspiVid κατάφερε να τραβήξει βίντεο των 20″, τα οποία και επεξεργάστηκε με το ffmpeg για να μετατρέψει το H.264 φορμά που παρήγαγε το Raspberry προκειμένου να το κωδικοποιήσει άλλη μια φορά σε .avi.

Την τελική τους μορφή τα βίντεο την πήραν με την χρήση του RegiStax 6, ειδικού λογισμικού για καθαρισμό και εστίαση μέσω μιας διαδικασίας φιλταρίσματος πολλαπλών εικόνων.

rPiCM960

Σε σύγκριση με έναν ειδικό αισθητήρα πχ. Celestron 5MΡ, που κοστίζει περίπου 200 δολάρια ΗΠΑ και προσαρμόζεται κατευθείαν στο τηλεσκόπιο, ο Cristos προτίμησε να επιστρατεύσει την φαντασία του και να έχει το ίδιο αποτέλεσμα ξοδεύοντας τα μισά χρήματα.

CelVSiPiCam960

Και το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι ανακάλυψε και άλλους που πειραματίζονται με τον ίδιο τρόπο, ανακαλύπτοντας κάθε μέρα καινούριες εφαρμογές για το μικρό αυτό ARM PC.

Εδώ σας παρουσιάζουμε τις προδιαγραφές της κάμερας του Pi, η οποία στοιχίζει 16 λίρες Αγγλίας [~18 ευρώ] και την παρούσα χρονική στιγμή δυστυχώς δεν διατίθεται για πώληση, λόγω έλλειψης :

iPiCamSa960

Αισθητήρας : Omnivision 5647 [fixed-focus] στα 5MP
Μέγιστη ανάλυση φωτογραφίας : 2592×1944 pixels
Μέγιστη ανάλυση βίντεο : 1080p
Μέγιστος αριθμός καρέ : 30fps
Διαστάσεις : 20x25x10 mm
Σύνδεση μέσω 15pin MIPI Camera Serial Interface [CSI] S5 κατευθείαν πάνω στο Raspberry Pi

Μπράβο Cristo, ευχόμαστε να δούμε και άλλα τέτοια projects.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

Αφήστε μια απάντηση