Η AMD στρέφεται προς το Android και το Chrome OS

You are currently viewing Η AMD στρέφεται προς το Android και το Chrome OS

Μετά από χρόνια αποκλειστικής συνεργασίας με την Microsoft, η AMD αποφάσισε να προχωρήσει στον σχεδιασμό επεξεργαστικών μονάδων που θα μπορούν να συνεργαστούν με το Android και το Chrome OS της Google, σε επίπεδο προσωπικών υπολογιστών και σε ταμπλέτες

“Η AMD με πρόσφατη απόφαση της ανακοίνωσε την υποστήριξη πολλαπλών λειτουργικών συστημάτων, με υλοποιήσεις που βασίζονται τόσο σε x86 όσο και σε ARM αρχιτεκτονική”, δήλωσε ο Lisa Su, ανώτερος αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής των παγκόσμιων επιχειρηματικών μονάδων της AMD, σε συνέντευξη του στην εμπορική έκθεση Computex στην Ταϊβάν.

AMDSU960

Η AMD θέλει επίσης να επεκτείνει δραστηριότητές της πάνω σε κατάλληλα σχεδιασμένους [custom SoC] επεξεργαστές, βλέποντας ότι το Android και το Chrome OS προσφέρουν ευελιξία προς των σχεδιασμό τέτοιων chips, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με παλαιότερες δηλώσεις που ήθελαν την AMD να είναι αποκλειστικά συντονισμένοι προς τα Windows 8 της Microsoft.

Ο Su δεν έκανε κανένα σχόλιο σχετικά με το πότε μπορεί να δούμε στην αγορά Android ταμπλέτες της AMD, όμως η εταιρεία ήδη συνεργάζεται με προγραμματιστές για Android εφαρμογές, γραμμένες ειδικά για τους επεξεργαστές της. Η AMD προσφέρει επίσης τον εξομοιωτή της BlueStacks, ο οποίος επιτρέπει την εκτέλεση Android εφαρμογών σε Windows PCs.

TemTab960

Η ARM, η Intel και η MIPS πλατφόρμες είναι ήδη συμβατές με το Android, αν και το μεγαλύτερο κομμάτι από τον εγγενή κώδικα του Android είναι γραμμένο για ARM.

Η AMD ελπίζει σε ένα νέο ξεκίνημα, όσον αφορά τις ταμπλέτες, με τα πρόσφατα Α4 και Α6, που ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα, και φέρουν την κωδική ονομασία Temash, προσφέροντας χαμηλή κατανάλωση ενέργειας [3.9 watt] και μεγάλη διάρκεια ζωής για την μπαταρίας [έως και οκτώ ώρες για περιήγηση στο διαδίκτυο] αλλά και επεξεργαστική ισχύ αφάμιλλη με αυτήν ενός κανονικού PC. Συσκευές με τις Temash APUs αναμένονται κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ ένα πρωτότυπο tablet από την Quanta παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου στην Computex.

TemPrTR960

Να σας θυμίσουμε ότι οι Temash είναι το αντίπαλο δέος της πλατφόρμας Bay Trail της Intel, η οποία επίσης επικεντρώνεται στην βελτίωση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας και στην υποστήριξη DirectX 11, το οποίο βελτιώνει σημαντικά την εμπειρία των παιχνιδιών στα Windows.

Οι Bay Trail προορίζονται για Windows 8.1 και Android ταμπλέτες, που θα ξεκινούν κάτω από τα 199 δολάρια ΗΠΑ, γεγονός που τους καθιστά ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

Αφήστε μια απάντηση