Το iOS 7 μέσα από τα μάτια του Sir Jonathan “Jony” Ive

You are currently viewing Το iOS 7 μέσα από τα μάτια του Sir Jonathan “Jony” Ive

Η πρώτη μέρα του WWDC 2013 της Apple ήταν γεμάτη ανακοινώσεις, αλλαγές, ενθουσιασμό αλλά και σχόλια. Για να είμαστε ειλικρινείς κάτι τέτοιο περιμέναμε από την Apple.

Είχαμε την παρουσίαση του καινούριου λειτουργικού OS X Mavericks, είχαμε την νέα σειρά των MacBook Air φορητών συστημάτων με επεξεργαστές Intel Core 4G Haswell και θαυμάσαμε το εντελώς διαφορετικό και πολλά υποσχόμενο Mac Pro, με το περίεργο κυλινδρικό σχήμα και το ιδιόμορφο σύστημα ψύξης.

Μεγάλο βάρος όμως δόθηκε, όπως και ήταν αναμενόμενο, στο νέο iOS, την έβδομη κατά σειρά έκδοση του, που φωνάζει “Jony Ive” από την πρώτη μέχρι και την τελευταία του πινελιά.

Κάποιοι θέλουν να πιστεύουν ότι οι αλλαγές του μεγάλου σχεδιαστή και αντιπροέδρου του τμήματος Industrial Design της Apple, είναι σημαντικές και ζωτικές για το οικοσύστημα του iOS, τόσο σημαντικές όσο και η έλευση του πρώτου iPhone στον τεχνολογικό κόσμο δια χειρός Steve Jobs, πριν από σχεδόν 6 χρόνια, το 2007.

Άλλοι δεν δίστασαν να κατηγορήσουν τον Ive ότι όλες αυτές οι αλλαγές έρχονται καθυστερημένα και μάλιστα “θυμίζουν” άλλα λειτουργικά, με κατάλληλες τροποποιήσεις για το iOS 7.

iOS7SCR1960

Ας ρίξουμε μια ματιά όμως στην μεταμόρφωση που υπέστη το δημοφιλές λειτουργικό της Apple :

Επίπεδη σχεδίαση :

Ξεχάστε τα φανταχτερά εικονίδια και τα 3D τεχνάσματα που είχαμε έως τώρα στις πρώτες 6 εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος. Τα πάντα είναι ευθυγραμμισμένα, οι γραμματοσειρές αλλαγμένες και ευκρινέστερες, το παρασκήνιο των εφαρμογών λιτό και ομοιόμορφο. Το πληκτρολόγιο και αυτό ακολουθεί απλές γραμμές, απαλλαγμένο από σκιές και “φουσκώματα” στα πλήκτρα, όπως και το Calculator, που αποδεσμεύτηκε από τις περιττές σκιάσεις και τα διάκενα.

Θυμίζει το περιβάλλον των Windows Phone, θα έλεγε κανείς.

Αντισταθμίζει όμως την απουσία της τρίτης διάστασης με την τεχνική της “παράλλαξης”, με την χρήση δηλαδή πολλαπλών επιπέδων και τοποθετώντας τα αντικείμενα της οθόνης με κατάλληλο τρόπο ώστε να έχουμε μια ιεραρχία στο χώρο, από οποιαδήποτε οπτική γωνία και αν κοιτάξουμε την συσκευή μας.

iOS7ML960

– Lock Screen :

Ανανεωμένη, με το “slide-to-unlock” να προσανατολίζεται και προς τον “Βορρά”, πέραν του αριστερά προς τα δεξιά, με νέες δυνατότητες και επιτέλους με την δυνατότητα πρόσβασης στους διακόπτες βασικών λειτουργιών της συσκευής, ένα συρόμενο πάνελ με το όνομα Control Center [Κέντρο ελέγχου].

iOS7CP960

– Control Center :

Το “παράπονο” όλων των χρηστών του iOS ήταν πάντα η έμμεση πρόσβαση στα toggles και στις ρυθμίσεις της συσκευής, όπως η φωτεινότητα, το WiFI, το bluetooth και η ενεργοποίηση του 3G/4G. Λύση σε αυτά τα προβλήματα έδιναν αρκετά tweaks από το Cydia [για τους κατόχους jailbroken συσκευών] και ορισμένα νόμιμα scripts, που κατά καιρούς έκαναν την εμφάνιση τους αλλά “κόβονταν” από την Apple.

Με μια κίνηση λοιπόν που θυμίζει υιοθέτηση μιας ομάδας από τέτοια tweaks, το iOS 7 απέκτησε ένα τέτοιο πάνελ, που εμφανίζεται όταν ο χρήστης σύρει το δάχτυλό του από το κάτω προς το πάνω μέρος της οθόνης, είτε εντός του  Springboard είτε από την Lock Screen, δίνοντας του πρόσβαση σε όλα όσα αναφέραμε παραπάνω και ενσωματώνοντας και ρυθμίσεις για τον Media Player.

iOS7NCEN960

– Notification Center :

Εξελιγμένο και αυτό, μπορεί πλέον προσφέρει πληροφορίες για τον καιρό, τα ραντεβού σας ή τα γενέθλια των φίλων σας καθώς προβάλλει και δεδομένα από το ημερολόγιο. Η πρόσβαση στο κέντρο ειδοποιήσεων είναι εφικτή και από την οθόνη κλειδώματος, χωρίς να χρειάζεται να ξεκλειδώσετε την συσκευή.

iOS7PA960

– Κάμερα :

Προσθήκη βασικών φίλτρων και διαφόρων άλλων εφέ, κατηγοριοποίηση και ενσωμάτωση στοιχείων στα αρχείων μας είτε αυτά είναι εικόνες είτε βίντεο, πιο λιτό περιβάλλον χειρισμού και φυσικά εκτεταμένες δυνατότητες sharing.

iOS7Cam960

– AirDrop :

Σημαντική προσθήκη το AIrDrop και η δυνατότητα διαμοιρασμού δεδομένων [P2P], ακριβώς όπως και στα Mac από το 2009 που εισήχθη η τεχνολογία αυτή, μέσω WiFi [ad-hoc] αλλά και Bluetooth, καθιστώντας άνετη την επικοινωνία μεταξύ iOS συσκευών. Παρόμοιο τεχνολογία το WiFi Direct, που ενσωματώθηκε στο Android από την Google το 2011.

iOSAD960

– Siri :

Νέα εμφάνιση, νέες και πιο ρεαλιστικές φωνές [ανδρικές και γυναικείες, σε διάφορες γλώσσες]. Με πρόσβαση σε πληροφορίες από την Wikipedia, το Twitter και με “ανεβασμένο” δείκτη ευφυίας, το Siri θέλει να αποκαταστήσει την “τσαλακωμένη” φήμη του και να μπει πιο δυναμικά στη ζωή των χρηστών του iOS αλλά και στα αυτοκίνητα τουςΈκπληξη η συνεργασία του με το Bing της Microsoft και η αλήθεια είναι ότι ήχησε κάπως περίεργα στα αυτιά μας.

iOS7SIRI960

– App Store :

Το ενοχλητικό Notification Bubble που εμφανιζόταν στην πάνω δεξιά γωνία του εικονιδίου, υποδεικνύοντας τις σχετικές ενημερώσεις που υπάρχουν διαθέσιμες για τις εφαρμογές μας, δεν θα το ξαναδείτε ποτέ. Το App Store πλέον θα ενημερώνει τις εφαρμογές αυτόματα και επίσης θα προτείνει εφαρμογές στον χρήστη ανάλογα με την τοποθεσία που αυτός βρίσκεται.

– iTunes Radio :

Οι πρόσφατες φήμες δικαιώθηκαν και εγένετο το iRadio. Δεν είναι τίποτε άλλο από μια υπηρεσία radio streaming, που μέσα από μια τεράστια ποικιλία τραγουδιών και καλλιτεχνών, σας επιτρέπει να δημιουργήσετε λίστες με τραγούδια της προτίμησης σας. Η υπηρεσία διατίθεται δωρεάν με διαφημίσεις ή χωρίς διαφημίσεις για τους χρήστες του iTunes Match.

iOS7MST960

– Safari :

Καιρός ήταν και για μία αλλαγή στον browser της Apple, που μας κρατάει συντροφιά από την πρώτη έκδοση του iOS. Η αλλαγή, τόσο εμφανισιακά αλλά και λειτουργικά, επιδιώκει να ξανακερδίσει τους χρήστες που χρησιμοποιούν άλλες εφαρμογές περιήγησης. Με την λιτή εμφάνιση του αλλά και με την πλήρους οθόνης δυνατότητα εμφάνισης των ιστοσελίδων, έχει πλέον την ικανότητα ανοίγματος περισσοτέρων από 8 σελίδων ταυτόχρονα [tabs] και καλύτερο χειρισμό των bookmarks.

iOS7saf960

– Multitasking :

Εδώ πολλά ειπώθηκαν και πολλά θα ειπωθούν ακόμα, για μία λειτουργία που προκαλεί και “παγιδεύει” τις συσκευές με το αν υφίσταται πραγματικά και σε ποιο βαθμό θεωρείται επιτυχημένη.

Όσοι έχετε δει ή δουλέψει το AUXO και το Velox του Cydia, σίγουρα θα πείτε ότι πρόκειται για αντιγραφή και συγχώνευση διαφόρων τέτοιων tweaks.

iOS7MTus960

Άλλοι υποστήριξαν ότι πρόκειται για αντιγραφή του περιβάλλοντος του WebOS, του “Unix-like” λειτουργικού των Palm-HP που τέθηκε εκτός ανταγωνισμού με λιγότερες από 10.000 εφαρμογές στο ενεργητικό του, άδικα λόγω των δραματικά χαμηλών πωλήσεων και μειωμένου ενδιαφέροντος από πλευράς της αγοράς. Ανήκει πλέον στην LG και ενσωματώνεται σε SMART TVs.

Σημασία, βέβαια, εκτός από την βελτιωμένη απεικόνιση του Multitasking, έχει και η λειτουργικότητα του, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε λίγο για να δούμε κατά πόσο θα δικαιωθεί η ομάδα του iOS για τις επιλογές της.

– iCloud :

Το iOS 7 μπορεί να αποθηκεύσει όλα τα passwords σας, ακόμη και ευαίσθητα δεδομένα όπως τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας, στο iCloud με δυνατότητα κρυπτογράφησης 256-bit AES.

iOS7com960

Το χρώμα, το καθαρό και ευκρινές περιβάλλον χρήσης, οι ανανεωμένες εξ’ ορισμού εφαρμογές, το περίτεχνα οπτικοποιημένο multitasking, η συγχώνευση δεδομένων και η ευκολότερη αποστολη / αποθήκευση τους, τα ενισχυμένα πολυμέσα και η καθολική αίσθηση του βάθους, συνοψίζουν την νέα εμπειρία του iOS 7. Πολλά δε από τα “ατού” του Jailbreaking εχθές έχασαν την αξία τους.

Ανάλογα αναμένεται να κινηθούν και οι developers των iOS εφαρμογών με το πέρασμα του χρόνου.

Από το φθινόπωρο του 2013 λοιπόν, το iOS 7 θα είναι διαθέσιμο για iPhone 4 / 4S / 5, iPad 2 / 3 και 4 [Retina], iPad mini και iPod Touch 5G, με κάποιες από τις λειτουργίες του να μην είναι διαθέσιμες σε όλες τις παραπάνω συσκευές.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.