Offline Disk Import από την Google Cloud Storage

You are currently viewing Offline Disk Import από την Google Cloud Storage

Η μεταφορά terabytes ή ακόμα και petabytes των δεδομένων σας σε κάποιο διακομιστή θα απαιτούσε να θυσιάσετε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από τον πολύτιμο χρόνο σας, ακόμη και αν έχετε μια πολύ γρήγορη σύνδεση. Η Google ακολουθώντας την Amazon, ετοιμάζεται να προσφέρει μια υπηρεσία όπου θα μπορείτε να στείλετε στο σκληρό σας δίσκο κατευθείαν σε εκείνη, γεμάτο με αυτά που εσείς θέλετε να φορτωθούν στο “cloud”

Μπορεί να έχετε τα δεδομένα σας αποθηκευμένα με ασφάλεια σε σκληρούς δίσκους ή ακόμα και σε μαγνητικές ταινίες LTO, όπως κάνουνε όλες οι μυστικές υπηρεσίες στον κινηματογράφο, αλλά υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα όταν αυτά τεθούν στο “σύννεφο”. Η καθολική πρόσβαση και οι δυνατότητες αναζήτησης στους τεράστιους όγκους των δεδομένων σας είναι μόνο δύο από αυτά.

LTOt960

Το τμήμα Cloud Storage της Google έχει ξεκινήσει την περιορισμένη, για την ώρα, διάθεση μιας υπηρεσίας που ονομάζεται “Offline disk import”.

Μπορείτε να στείλετε κρυπτογραφημένους τους σκληρούς δίσκους σας στην Google με το ταχυδρομείο και εκείνοι θα αντιγράψει τα δεδομένα σας σε ένα άδειο εικονικό “δοχείο” αποθήκευσης, όπου εσείς θα έχετε απόλυτη πρόσβαση.

Η μεταφορά κοστίζει 80 δολάρια ΗΠΑ ανά δίσκο, ανεξάρτητα από το μέγεθος του και προς το παρόν είναι διαθέσιμη μόνο στις ΗΠΑ, αλλά μπορείτε να εγγραφείτε εδώ για περισσότερες πληροφορίες.

“Είναι ακόμα πολύ νωρίς“, δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Google, “αλλά μόλις αυτή η υπηρεσία γίνει αναπόσπαστο μέρος της Google, ο κάθε χρήστης θα χρεώνεται ανάλογα με το τι αποθηκεύει ή με την χρήση των δεδομένων. Οι τιμές θα διαφέρουν ανάλογα με το αν χρησιμοποιεί το “cloud” για απλή αποθήκευση ή αν χρησιμοποιούνται τα δεδομένα αυτά από κάποια υπηρεσία ή ως BigQuery, μετατρέποντας την πλατφόρμα μας σε PaaS [Platform as a Service], χρησιμοποιώντας και τις υπηρεσίες ανάλυσεις που διαθέτουμε. ”

AWS960

Η Amazon και η Rackspace προσφέρουν παρόμοιες υπηρεσίες με ελαφρώς διαφορετική τιμολόγηση.

Η υπηρεσία ονομάζεται Amazon AWS Import / Export και χρεώνει 80 δολάρια ΗΠΑ ανά δίσκο συν ένα ωριαίο τέλος, για τη μεταφορά των δεδομένων. Η Rackspace χρεώνει 90 δολάρια ΗΠΑ ανά δίσκο συν ένα προαιρετικό ποσό 15 δολαρίων, για να καταστρέψει τη μονάδα δίσκου μετά τη μεταφορά των δεδομένων σας.

RCKSPS960

Σύμφωνα με την Amazon αυτές είναι οι συνθήκες, τις οποίες θα πρέπει να λάβετε ως μέτρο σύγκρισης για να κατανοήσετε τα μεγέθη των δεδομένων και τους χρόνους που απαιτούνται για μια μεγάλη μεταφορά, σε σύγκριση με αντίστοιχες γρήγορες συνδέσεις :

Διαθέσιμο εύρος : Θεωρητική προσέγγιση μεταφοράς 1TB με 80% χρήση του δικτύου : Υποτιθέμενος όγκος δεδομένων 
T1 82 μέρες 100GB ή παραπάνω
10Mbps 13 μέρες 600GB ή παραπάνω
T3 3 μέρες 2TB ή παραπάνω
100Mbps 1 με 2 μέρες 5TB ή παραπάνω
1000Mbps λιγότερο από 1 μέρα 60TB ή παραπάνω

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

Αφήστε μια απάντηση