Fairywren Mini-ITX μητρική για το Raspberry Pi [VIDEO]

You are currently viewing Fairywren Mini-ITX μητρική για το Raspberry Pi [VIDEO]

Το Raspberry Pi είναι ένα πλήρες υπολογιστικό σύστημα περιορισμένης δυναμικότητας σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας και χαμηλό κόστος απόκτησης. Φέρει έναν επεξεργαστή ARM1176JZF-S και συνδέεται μέσω Composite Video ή HDMI με μόνιτορ ή HDTV

Τρέχει τροποποιημένες διανομές ανοικτού λογισμικού GNU/Linux [Debian, Fedora, ArchLinux, OpenELEC, XBMC] και μεγάλη του φιλοδοξία, αρχικά τουλάχιστον, ήταν να γίνει το νέο σύστημα εκπαίδευσης παιδιών στον προγραμματισμό Η/Υ στην Μ. Βρετανία, κάτι που είχε γίνει με το BBC Micro τη δεκαετία του ’80.

FoPi960

Κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις, το Model A και το Model Β, με ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους εις βάρος του πρώτου, την έλλειψη υποδοχής σύνδεσης σε τοπικό δίκτυο μέσω Ethernet, την ύπαρξη μιας μόνο θύρας USB και την τοποθέτηση μνήμης RAM 256MB αντί 512ΜΒ. Να σας υπενθυμισουμε ότι η τροφοδότηση με PoE [Power over Ethernet] δεν υποστηρίζεται από κανένα μοντέλο.

Αυτά λίγο πολύ τα ξέρετε.

Αυτό που δεν ξέρετε είναι ότι ο Karl Wang, προγραμματιστής από την Αδελαΐδα της Αυστραλίας και ιδρυτής της GeekRoo, αποφάσισε να υλοποιήσει μια Mini-ITX μητρική για το φημισμένο λιλιπούτειο σύστημα, μιας και βαρέθηκε όπως λέει να βλέπει καλώδια και φορτιστές να σέρνονται γύρω από το Pi όσο αυτός διεξάγει τα πειράματα του.

Fwrn960

Πήγε λοιπόν στο Kickstarter και υπέβαλε την ιδέα του, με σκοπό να συγκεντρώσει το απαραίτητο κεφάλαιο και να θέσει σε παραγωγή μια “κάρτα επέκτασης”, ας μας επιτραπεί η έκφραση, που θα δώσει άλλη υπόσταση στην αρχική πλακέτα.

Τα χαρακτηριστικά του Pi, όταν το βγάλετε από το κουτάκι, είναι τα εξής :

– Επεξεργαστής 700MHz ARM11
256MB ή 512MB SDRAM μνήμης
OpenGL ES 2.0
1080p30 H.264 αποκωδικοποίηση βίντεο
Composite και HDMI έξοδος εικόνας
USB 2.0
– Υποδοχή κάρτας SD/MMC/SDIO
– General-purpose I/O
10/100 Ethernet

Τί παραπάνω προσφέρει το “Fairywren”, όπως ονομάζεται η νέα αυτή μητρική των 17 × 17 εκατοστών :

– Υποδοχη ATX 24-Pin, για επάρκεια ρεύματος κατά την σύνδεση περιφερειακών
– Ενσωματωμένο USB hub με τέσσερις USB 2.0
– Υποδοχή SATA για σκληρό δίσκο 2,5″
– Σειριακή θύρα RS232
Raspberry Pi 26-pin GPIO [General Purpose Input/Output υποδοχή της οποίας η λειτουργία ρυθμίζεται μέσω λογισμικού]
– Μονάδα IR για τηλεχειριστήριο, ιδανικό για το XBMC και το OpenELEC
– Εξόδους ρεύματος 3.3V, 5V και 12V, για σύνδεση μικρού μόνιτορ ή άλλων συσκευών
Real-Time κύκλωμα ρολογιού [RTC]
– Ενσωματωμένο αισθητήρα θερμοκρασίας για ανεμιστήρα ψύξης [που ελέγχεται με πρόγραμμα από το Raspberry Pi]

http://www.kickstarter.com/projects/kwang/mini-itx-motherboard-for-the-raspberry-pi-fairywre

Για να είστε ένας από τους πρώτους που θα αποκτήσουν αυτήν την μητρική θα πρέπει να επενδύσετε 50 λίρες Αγγλίας στην σελίδα του στο Kickstarter, ενώ με 120 λίρες θα λάβετε και ένα ακρυλικό κουτί για την τοποθέτηση της καθώς και το τηλεχειριστήριο για την μονάδα IR.FrwnBox960

Και όσοι από εσάς δεν έχετε και θέλετε ένα Raspberry, ρίξτε μια ματιά εδώ.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.