Fedora 19 Gnome Spin αμέσως μετά την εγκατάσταση

You are currently viewing Fedora 19 Gnome Spin αμέσως μετά την εγκατάσταση

Το Fedora, αποτέλεσμα του Fedora Project, μιας κοινότητας εθελοντών που χρηματοδοτείται απ’ τη Red Hat, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς διανομές GNU/Linux στον κόσμο και αισίως έφτασε στην 19η έκδοση του, με κωδική ονομασία “Schrödinger’s cat”

Στην γνωστή ιστοσελίδα DistroWatch, όπου μπορεί κανείς να παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από τις διανομές Linux,  βρίσκεται πάντα ανάμεσα στις πρώτες θέσεις και ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του είναι το ότι μια καινούργια έκδοση κυκλοφορεί κάθε 6 μήνες, χωρίς συνήθως να καθυστερεί ιδιαίτερα πέραν της καθορισμένης ημερομηνίας.fedora19960

Ο χρήστης μπορεί να διαλέξει για το γραφικό περιβάλλον όπως το Gnome, το KDE, το LXDE ή το Xfce ανάλογα με τo είδωλο που θα κατεβάσει δωρεάν από την ιστοσελίδα της διανομής. Επίσης μπορεί να επιλέξει αν θα εγκαταστήσει πακέτα που προσδιορίζονται για τελικούς χρήστες, για προγραμματιστές, ή για χρήση του σε διακομιστές.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιεί, yum και rpm για εγκατάσταση και ενημέρωση πακέτων δημιουργήθηκαν από την Red Hat και έχουν υιοθετηθεί από τους δημιουργούς και άλλων διανομών όπως το Mandriva Linux και το openSuSE.

FedVer960

To Fedora 19 αποτελεί μια έκδοση ορόσημο, καθώς πλέον αντιμετωπίζονται όλα τα προβλήματα υπήρχαν στην έκδοση 18, και μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο και μοντέρνο λειτουργικό σύστημα. Το ανανεωμένο πρόγραμμα εγκατάστασης και η υποστήριξη 3D εκτύπωσης είναι λίγα από τα νέα χαρακτηριστικά που μπορεί κανείς να εκμεταλλευτεί, καθώς και ένας σημαντικός αριθμός εργαλείων για προγραμματιστές [PHP 5.5, Ruby 2.0.0, Java 8 και node.js] έρχονται με την νέα έκδοση.

Εμείς θα σας δώσουμε μερικές απλές συμβουλές για την έκδοση με το Gnome 3.8, μιας και οι περισσότεροι χρήστες το επιλέγουν ως περιβάλλον εργασίας, που μπορείτε να ακολουθήσετε μετά από μια “φρέσκια” εγκατάσταση :

α) Αλλάξτε το όνομα του υπολογιστή : Κατά τη διαδικασία της εγκατάστασης του Fedora 19 από το Anaconda, το σύστημα εγκατάστασης του λειτουργικού, δεν δίνεται στο χρήστη η δυνατότητα να επιλέξει ένα όνομα για το σύστημα. Το όνομα που έρχεται ως προεπιλογή με την εγκατάσταση είναι το “localhost”.

Μπορείτε να το επιβεβαιώσετε πληκτρολογώντας “hostname” στο τερματικό σας [terminal] ή επιλέγοντας το μενού “Λεπτομέρειες” που βρίσκεται στις ρυθμίσεις του συστήματος. Το όνομα εμφανίζεται στο πεδίο “Όνομα συσκευής”.

Η αλλαγή του είναι εύκολη. Υποθέτοντας ότι θέλετε να ορίσετε το νέο όνομα πχ. “FullPC”, ως root και από την γραμμή εντολών, απλά πληκτρολογήστε : hostnamectl set-hostname FullPC.

Η εντολή αυτή είναι η ίδια για οποιαδήποτε διανομή και αν κατεβάσατε, όχι μόνο για την Gnome.

GTT960

β) Εγκαταστήστε το GNOME Tweak Tool : Με το GNOME Tweak Tool μπορείτε να ρυθμίσετε μερικά από τα χαρακτηριστικά του γραφικού περιβάλλοντος, με μεγάλη ευκολία. Για να το εγκαταστήσετε, δεν έχετε παρά να ανοίξετε ένα τερματικό και να πληκτρολογήστε ως root : yum install gnome-tweak-tool.

Εντοπίστε το εικονίδιο του προγράμματος και ενεργοποιείστε το. Μπορείτε να αλλάξετε τις παραμέτρους για το περιβάλλον του Gnome μέχρι να καταλήξετε σε αυτές που σας ικανοποιούν. Προσωπικά θα σας πρότεινα να επιλέξετε την εμφάνιση όλων των κουμπιών της μπάρας τίτλου.

Exte960

γ) Εγκατάσταση Επεκτάσεων : Αν δεν σας αρέσει το “καθαρόαιμο” Gnome περιβάλλον, αλλά δεν θέλετε και να το εγκαταλείψετε για κάποιο άλλο, υπάρχουν ορισμένες επεκτάσεις που μπορείτε να εγκαταστήσετε και να το τροποποιήσουν σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

Δύο από αυτές, η Taskbar και η Workspaces to Dock βοηθούν σημαντικά στην αύξηση της παραγωγικότητας, με την πρώτη να σας παρουσιάζει άμεσα τις εφαρμογές που είναι ανοιχτές στο σύστημα, με μια γρήγορη ματιά στη κεντρική μπάρα και την δεύτερη να σας εμφανίζει thumbnails από τα ανοιχτά παράθυρα, στα οποία έχετε κάνει σμίκρυνση, όπως στην Superbar των WIndows 7.

FedGam960

δ) Εγκαταστήστε παιχνίδια : Η προεπιλεγμένη εγκατάσταση του Fedora 19 KDE έρχεται με πολλά παιχνίδια προεγκατεστημένα, αλλά η Gnome 3 έκδοση έρχεται πρακτικά χωρίς. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί και σημαντικό πρόβλημα, καθώς υπάρχουν αρκετά στο αποθετήριο της διανομής, τα οποίο μπορείτε να εγκαταστήσετε χρησιμοποιώντας το yum ή το gpk [Gnome Package Kit].

Αν επιλέξετε το τελευταίο, θα μπορείτε να περιηγηθείτε μέχρι να βρείτε τα κατάλληλα παιχνίδια που θέλετε να εγκαταστήσετε και φυσικά υπάρχει πλέον και το ηλεκτρονικό κατάστημα του Steam, που με το κατάλληλο λογισμικό [client] για το Fedora, μπορείτε να μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση και να εμπλουτίσετε την συλλογή σας.

FedSteam960

Η διαδικασία για να περάσετε τον client του Steam είναι :

– Ανοίγουμε το terminal και γράφουμε : wget http://spot.fedorapeople.org/steam/steam.repo
– Μετά ως root πλέον, δίνουμε την εντολή : mv steam.repo /etc/yum.repos.d/ 
– Έπειτα εγκαθιστούμε τον clientyum install steam
– Δώστε : steam στο terminal και ακολουθήστε τις οδηγίες, έχετε πλέον Steam clientFedRepo960

ε) Ενεργοποιήστε εξτρά αποθετήρια : Επειδή με το Fedora έρχονται εξ’ ορισμού μόνο δωρεάν εφαρμογές λογισμικού, θα πρέπει να εγκαταστήσετε και επιπλέον αποθετήρια [repos] για να αποκτήσετε πρόσβαση και σε εφαρμογές που η Fedora δεν προσφέρει για το λειτουργικό της. Υπάρχουν αρκετά repos που μπορείτε να ενεργοποιήσετε αλλά ενδεικτικά σας προτείνουμε τα παρακάτω :

– RPM Fusion Repo : επισκεφτείτε την διεύθυνση rpmfusion.org/Configuration και επιλέξτε το free ή non-free αποθετήριο που θέλετε να εγκαταστήσετε.

– rpm.livna.org Repo : δώστε στην γραμμή αναζήτησης του browser : http://rpm.livna.org/livna-release.rpm και μετά εγκαταστήστε το .rpm πακετάκι που θα κατεβεί.

– Adobe Repo : θα σας δώσει πρόσβαση στο Flash της Adobe, που μερικοί κρίνουν ακόμα απαραίτητο εργαλείο για την περιήγηση στο διαδίκτυο ακόμα και τώρα που το HTML5 έχει κυριολεκτικά σαρώσει τα πάντα στο πέρασμα του.

Θα το βρείτε :

GLR960

– Google Linux Repo : δεν χρειάζονται διευκρινήσεις, λογισμικό από την Google για Linux όπως Chrome, Google Earth, Google Voice και λοιπά.

Θα το βρείτε στο : http://www.google.com/linuxrepositories/ και θα ακολουθήσετε τις οδηγίες.

FedComm960

Απλά και εύκολα tips, ακόμα και για τους νέους χρήστες, που δεν απαιτούν πολύ από τον χρονο σας αλλά βοηθούν να εξερευνήσετε το Fedora και να μπείτε στον πειρασμό να ψάξετε ακόμα βαθύτερα.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

Αφήστε μια απάντηση