To Elementary OS Luna είναι πλέον stable με “άρωμα” LTS

You are currently viewing To Elementary OS Luna είναι πλέον stable με “άρωμα” LTS

Μετά από σχεδόν 2 χρόνια ανάπτυξης, κυκλοφόρησε η τελική σταθερή έκδοση του Elementary OS Luna. Κύριος στόχος της όλης προσπάθειας ήταν να οικοδομηθεί ένα όμορφο, κομψό, γρήγορο και σταθερό λειτουργικό σύστημα Linux, το οποίο φυσικά προσφέρεται για εγκατάσταση εντελώς δωρεάν

Η ομάδα που εργάστηκε για την δημιουργία του Luna, επέλεξε ως βάση για το λειτουργικό της την διανομή Ubuntu 12.04. Ο λόγος που επέλεξαν την 12.04 έκδοση του Ubuntu είναι ο LTS [Long Term Support] χαρακτήρας της, μιας και αυτές οι σταθερές εκδόσεις του Ubuntu υποστηρίζονται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα από όλα τα μέλη της κοινότητας του ανοιχτού λογισμικού και φυσικά διότι ότι ήταν ήδη διαθέσιμη.

LunElD960

Η ομάδα της Elementary ήθελε το λειτουργικό της να είναι εξαιρετικά σταθερό, λαμβάνοντας βέβαια υπόψιν και τα αρνητικά στοιχεία αυτής της επιλογής. Βλέπετε το Ubuntu 12.04 κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2012 και θεωρείται ελαφρώς “ξεπερασμένο” λογισμικό, το οποίο λαμβάνει κανονικά ενημερώσεις ασφάλειας και διορθώσεις αλλά δεν επιδέχεται νέα ξεχωριστά χαρακτηριστικά.

Η Elementary έχει κάνει πολλές βελτιστοποιήσεις σε σχέση με την beta διανομή του Luna, ειδικά για να αυξήσει την ταχύτητα του λειτουργικού. Προσθέτοντας δικό τους κώδικα και χρησιμοποιώντας διάφορα προγράμματα όπως το Preload, το οποίο φορτώνει τα περισσότερα προγράμματα στη μνήμη RAM του συστήματος, φαίνεται πως το κατάφεραν.

ElLunDC960

Βέβαια αυτό το “κόλπο” έχει και τις αδυναμίες του …

Ορισμένα προγράμματα όπως πχ. το πρόγραμμα περιήγησης ή το Terminal, χάνουν καμιά φορά τις προηγούμενες ενέργειες σας ή ακόμη, στην περίπτωση του πρώτου, το ιστορικό και τις επιλογές σας στο πεδίο των ρυθμίσεων. Μπορείτε φυσικά να απενεργοποιήσετε το Preload και τα πράγματα να επανέλθουν σε κανονικούς, ελαφρώς πιο αργούς, ρυθμούς.

Υπάρχουν και αρκετές νέες εφαρμογές, έτοιμες να αντικαταστήσουν τις ήδη υπάρχουσες.

LunApps960

Για παράδειγμα, δεν θα βρείτε το Gedit, καθώς έχει αντικατασταθεί από το δικό τους Scratch. Χρησιμοποιούν δικό τους κέλυφος [Pantheon], δική τους μπάρα εφαρμογών [Plank dock, η οποία βασίζεται στην γνωστή Docky] και δικό τους πάνελ ρυθμίσεων. Το Pantheon Greeter αντικαθιστά την οθόνη σύνδεσης, καθώς και την διαχείριση αρχείων.

Αυτές οι εφαρμογές είναι αρκετά πιο ελαφριές από τους προκατόχους τους αλλά κάποιοι θα απογοητευτούν από την απουσία γνώριμων και αγαπημένων χαρακτηριστικών. Αν ρίξετε μια ματιά στην εφαρμογή που χρησιμοποιείται για την αναπαραγωγή αρχείων ήχου εν ονόματι Music [πρώην Noise], θα καταλάβετε ότι δεν είναι ακόμα σε θέση να ανταγωνιστεί το Clementine. Ωστόσο οι περισσότερες από τις νέες αυτές εναλλακτικές εφαρμογές είναι πραγματικά καλές, τόσο καλές ώστε ορισμένες από αυτές έχουν ήδη μεταφερθεί σε άλλες διανομές όπως το Arch.

LunMus960

Το Luna είναι αρκετά προσεγμένο και διαθέτει έναν πολύ καλό σχεδιασμό, “φλερτάροντας” λίγο με το Mac OS X. Και όλοι ξέρουμε ότι πολλές φορές η εμφάνιση καθορίζει και την επιτυχία ενός λογισμικού.

Πάντα υπάρχει όμως και η ανάγκη για παραμετροποίηση, τομέας πάνω στον οποίο ο χώρος του ανοικτού λογισμικού έχει δώσει “σεμινάρια”.

Εδώ θα σας απογοητεύσουμε, θα έλεγαν οι δημιουργοί του Luna OS, καθώς η νέα διανομή είναι λιγότερο παραμετροποιήσιμη από ποτέ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα γνωστά dconf ή gconf, αλλά δεν είναι αρκετό για κάποιον που επιθυμεί δραστικές αλλαγές. Ενθαρρύνεται μεν η δημιουργία plugins από φιλόδοξους χρήστες για να επιτευχθεί αυτή η αλλαγή, αλλά δεδομένου ότι το λειτουργικό αυτό σύστημα δεν έχει και πολλούς οπαδούς, η υλοποίηση τους μάλλον θα αργήσει πολύ.

Μπορείτε να το βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Elementary, όπου επιλέγοντας το πεδίο “Download” θα ερωτηθείτε αν θέλετε να κάνετε δωρεά μέσω PayPal. Κλείστε το αναδυόμενο παράθυρο και συνεχίστε κανονικά.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.