Τι είδαμε στο Digitized 2013 – Digital Design Conference [VIDEOS]

You are currently viewing Τι είδαμε στο Digitized 2013 – Digital Design Conference [VIDEOS]

Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, ένα κτίριο με εσωτερικούς χώρους συνολικού εμβαδού 18.000 τ.μ. αφιερωμένους στο θέατρο, το χορό, τη μουσική, τα εικαστικά και τα γράμματα, πραγματοποιήθηκε το Digitized 2013, ένας σχετικά νέος θεσμός που αφορά κυρίως ανθρώπους που ασχολούνται με τη δημιουργικότητα στα ψηφιακά μέσα

To FullPC.gr βρέθηκε εκεί και παρακολούθησε το τρίτο κατά σειρά συνέδριο της Digitized, με μεγάλο ενδιαφέρον, μιας και η εξέλιξη του UI/UX και η ταχύτατη μετάβαση όλων των υπηρεσιών στις φορητές πλατφόρμες [software/hardware] είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.

SGTO960

Η εκδήλωση ήταν χωρισμένη σε δύο ημερήσιες ενότητες, με την πρώτη ημέρα αφιερωμένη σε workshops, ιδανική ευκαιρία για όποιον ήθελε να μάθει κάποια πράγματα πάνω στις έννοιες και τις πρακτικές της σχεδίασης εφαρμογών, ενώ η δεύτερη ήταν εξ’ολοκλήρου αφιερωμένη στις παρουσιάσεις/ομιλίες των φιλοξενουμένων, 6 διεθνείς και 5 Έλληνες, προερχόμενοι από διάφορα επίπεδα του κόσμου του ψηφιακού design.

MMak960

Τον ρόλο του παρουσιαστή ανέλαβε ο Μίλτος Μακρίδης, γνωστός σε όλους μας από τον χώρο τον ΜΜΕ, που σίγουρα δεν επιλέχθηκε τυχαία, αφού η ενασχόληση του με το Διαδίκτυο και των χώρο της τεχνολογίας γενικότερα του έχει αποφέρει πολλά “ένσημα”.

Οι ενδιαφερόμενοι έλαβαν θέσεις στην αίθουσα από νωρίς, πίνοντας πρώτα τον απαραίτητο καφέ, περιμένοντας να δουν τους ομιλητές και να απολαύσουν το οπτικοακουστικό υλικό που συνόδευε τις παρουσιάσεις/συμβουλές, με τις οποίες ήταν έτοιμοι να τους καταπλήξουν. Και το έκαναν.

Wund960

Πρώτος στην σκηνή ανέβηκε ο Jan Martin, συνιδρυτής και Art Director της 6Wunderkinder. Η γερμανική 6Wunderkinder είναι μια εταιρεία που ειδικεύεται στο Visual Design [Website, newsletters, Facebook , Twitter, blog images, iTunes Images], με τον Jan να μας αφηγείται την δημιουργία και την πορεία της cross platform εφαρμογής Wunderlist, από τις δημοφιλέστερες του είδος της.

Έπειτα η σκηνή “κατακτήθηκε” από τρία νέα παιδιά, τρεις δαιμόνιους και χαρισματικούς Έλληνες, όπου ο καθένας με την σειρά του, αφού έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις, παρουσίασαν τις ξεχωριστές υλοποιήσεις/εφαρμογές για τις οποίες εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται, αποδεικνύοντας όχι μόνο την εφευρετικότητα τους αλλά και το πάθος που τους διακατέχει.

MBSN960

Τα ονόματα τους : Μαρία Νασιώτη [UI/UX expert της BugSense/HTML5 & CSS3 Master Jedi/Mastodon fan], Παναγιώτης Χατζηδάκης [UI-UX designer και συνιδρυτής/Creative Director στο Pinnatta] και τέλος ο Μιχάλης Σφικτός [UI-UX designer και συνιδρυτής/Chief Creative Officer του Taxibeat].

Pinn960

TB960

Ο κάθε ένας ξεχωριστά είπαν κάποια πράγματα για τις πλατφόρμες που εργάζονται, πως ξεκίνησαν, πως κινούνται και πως θα ήθελαν να εξελιχθούν και στη συνέχεια, από τον αναπαυτικό καναπέ που είχε τοποθετηθεί στα δεξιά του σκηνικού, απάντησαν σε ερωτήσεις του παρουσιαστή αλλά και του κοινού, το οποίο τις υπέβαλε ζωντανά μέσω του hashtag #digitized13 στο Twitter.

SOPHO960

Η πρώτη ενότητα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του Andrew Spooner [Creative Technologist και User Experience Evangelist για την Microsoft στο Ηνωμένο Βασίλειο]. Με 15 χρόνια υπηρεσία στο Web Design και ειδικότητα στο Natural User Interface, ο Andrew μας έδειξε κάποιες από τις βασικές αρχές σχεδίασης αλλά και την συνολικότερη προσέγγιση που ακολουθούν οι εφαρμογές οι οποίες ως στόχο έχουν το περιβάλλον των Windows 8 και Windows Phone. Ο ίδιος πραγματοποιεί workshops για Visual και UX σχεδιαστές, κάνοντας χρήση των τελευταίων τεχνολογιών της Microsoft.

W8App960

Η δεύτερη ενότητα μας έφερε στη σκηνή δύο Έλληνες και έναν Ισπανό. Ο Γρηγόρης Παπαδόπουλος [περήφανος πατέρας και Creative Director στην Mindworks] μας παρουσίασε πολύ γρήγορα, μέσα από μια σειρά εικόνων, την παράλληλη πορεία του Web/Graphic Design και του τρόπου με τον οποίο το περιεχόμενο εξελίχθηκε και εξελίσσεται μέσα από αυτή, καθώς και την αλληλοεξαρτημένη σχέση του hardware με την τελική εμπειρία του χρήστη, βλέποντας το περιεχόμενο να κατακτά τα πάντα και να “εξαφανίζει” από το οπτικό μας πεδίο τις συσκευές.

GPEv960

Η Ζαχαρένια Ατζιτζικάκη aka Sugarenia [UI/UX Designer/Developer], γεννημένη και μεγαλωμένη στο Ηράκλειο της Κρήτης, αγαπά την θάλασσά και τις γάτες, ειδικά τις γάτες. Αλλά αγαπά εξίσου το Web Design και το Web Development. Μας μίλησε για την πορεία της, για τα λάθη της, για την Phaistos Networks, πως είναι να δουλεύει κανείς από το σπίτι και μέσα από μια σειρά με χαριτωμένα GIFs [με γάτες φυσικά] πέρασε τα μηνύματα της στους θεατές. Και πιστέψτε μας, τα πέρασε.

SugarEn960

Όχι τρίτος αλλά δεύτερος σε σειρά παρουσίασης, ο Sergio del Puerto από την Μαδρίτη [ιδρυτής του στούντιο Serial Cut] με τα καταπληκτικά βίντεο και τις γεμάτες χρώματα φωτογραφίες που μας έδειξε απέσπασε πολλά δυνατά χειροκροτήματα από το κοινό. Δυνατό και το “portfolio” της εταιρείας του Sergio, έχοντας δυνατές συνεργασίες με Adobe, Nike, Puma, MTV, Nickelodeon, Lego, Playstation, Channel4, Diesel, General Electric, Sony, LG, Vodafone, Burger King, Pepe Jeans, Blackberry, Absolut, Dodge και τον Guardian.

Sergio960

Η Serial Cut ειδικέυεται στα “Still Life” γραφικά, στα τυπογραφικά τρικ αλλά και στο Organic 3D. Πρόσφατα έβαλε στην κυκλοφορία και ένα βιβλίο 320 σελίδων με την δουλεία του στούντιο και έξτρα περιεχόμενο, το οποίο μπορεί κανεις να θαυμάσει με την χρήση ειδικής AR εφαρμογής [επαυξημένης πραγματικότητας] από το smartphone ή το tablet του.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=rUaQZXaG5-k]

Στην τρίτη και τελευταία ενότητα είχαμε τρεις ομιλητές : τον Robert Bader [Interactive Director της γερμανικής εταιρείας παραγωγών UNIT9], τον Michael Volkart [συνιδρυτή της Hinderling Volkart, του δημοφιλέστερου ελβετικού πρακτορείου που ειδικεύεται στις ψηφιακές παρουσιάσεις] και τέλος τον Σουηδό Filip Williamsson [Experience Designer στην αμερικανική διαφημιστική εταιρεία R/GA, γνωστή και ως R/Greenberg Associates].

RBAD960

Swiss960

Swed960

Και οι τρεις μας παρουσίασαν κάποιες από τις ενδιαφέρουσες δουλειές τους πάνω στην διαφήμιση, με τον δεύτερο να κλέβει τις εντυπώσεις με τα πολύ καλά “reels”, από τα projects που έχουν αποφέρει στην μικρή ελβετική εταιρεία πολλές διακρίσεις.

[vimeo 35496931 w=620 h=348]

Ο Robert Bader έφερε στην αίθουσα έναν χολυγουντιανό “αέρα”, δείχνοντας μας τις υλοποιήσεις της Unit9 πάνω στο WebGL και γενικότερα τις διαδραστικές εφαρμογές τους, πλαισιωμένες από εξαιρετικά γραφικά.[youtube https://www.youtube.com/watch?v=EGBtAF3xv8Q?list=UUljcIzf6ecA8zILEsQM7qVA]

Ο Filip Williamsson, λίγο πιο τεχνικός, αναφέρθηκε στις τάσεις που επικρατούν στο Web Design και μας πρότεινε τρόπους για να βελτιστοποιήσουμε οπτικά και λειτουργικά το UI/UX μιας εφαρμογής ή μιας ιστοσελίδας πάνω στην οποία μπορεί να εργαζόμαστε.

SweFTS960

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με επιτυχία νωρίς το απόγευμα και ως αποτέλεσμα είχαμε ένα κοινό πλουσιότερο σε εμπειρίες, τους ομιλητές ενθουσιασμένους από την θερμή ανταπόκριση των παρευβρισκομένων και τους διοργανωτέςΔημήτρη Φακίνο [+design] και Κωνσταντίνο Πενλίδη [Niceandneat.gr/OgilvyOne Athens], με ένα μεγάλο χαμόγελο στα πρόσωπα τους, το οποίο κέρδισαν “fair and square”.

Cur(60

PeoL960

Όσοι από εσάς δεν είχατε το χρόνο ή την ευκαιρία να βρεθείτε στο φετινό Digitized, μπορείτε να έρθετε στο επόμενο.

Για την ώρα μπορείτε να βοηθήσετε τον διαστημικό εξερευνητή “Digit” να γυρίσει σπίτι του, χάρη στην δωρεάν εφαρμογή Digitized της Funkytaps για iOS και Android, αναμνηστικό από την φετινή διοργάνωση, μιας και εμείς πήραμε το καθιερωμένο Goodie Bag.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

Αφήστε μια απάντηση