Τα Windows 8 έρχονται στις 26 Οκτωβρίου. Σας δίνουμε 5 λόγους για να κάνετε την αναβάθμιση

You are currently viewing Τα Windows 8 έρχονται στις 26 Οκτωβρίου. Σας δίνουμε 5 λόγους για να κάνετε την αναβάθμιση

Σε λίγες ημέρες τα Windows 8 θα βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων και εσείς θα βρίσκεστε σε δίλημμα με αν πρέπει να αναβαθμίσετε το σύστημα σας στο νέο λειτουργικό σύστημα. Εμείς θα σας δώσουμε εδώ 5 λόγους για τους οποίους πραγματικά αξίζει η αναβάθμιση.

Θα ξεκινήσουμε αρχικά αναφέροντας ότι τα Windows 7 είναι ένα εξαιρετικό λειτουργικό σύστημα το οποίο δεν έχει “παλιώσει” ακόμα μιας και κυκλοφόρησε στα καταστήματα μόλις τον Οκτώβριο του 2009. Όσο και αν φανεί περίεργο η Microsoft εξελίσσει τα Windows 8 πριν ακόμα κυκλοφορήσουν τα Windows 7, κάποια στιγμή νωρίτερα από το 2009. Η εξέλιξη των Windows 8 ουσιαστικά ολοκληρώθηκε την 1η Αυγούστου 2012, όταν και η τελική έκδοση εστάλη στους κατασκευαστές συστημάτων.

Στις 26 Οκτωβρίου στα καταστήματα θα βρίσκονται τα Windows 8, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορείτε και εσείς να αναβαθμίσετε το σύστημα σας στο νέο λειτουργικό σύστημα. Δείτε παρακάτω πέντε λόγους για τους οποίους αξίζει η αναβάθμιση.

Αναβάθμιση με €14,99

Αν αγοράσετε υπολογιστή με Windows 7 από τις 2 Ιουνίου 2012 και μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2013 τότε είναι πολύ πιθανό να δικαιούστε αναβάθμιση σε Windows 8 με κόστος μόλις €14,99. Επικοινωνήστε με το κατάστημα πώλησης και συμβουλευτείτε το site που έχει σηκώσει η Microsoft για αυτό ακριβώς το σκοπό.

 

Ταχύτερη εκκίνηση

Ο χρόνος εκκίνησης ενός συστήματος αν και δεν έχει σχέση με την απόδοση του συστήματος όταν πλέον εκείνο έχει εκκινήσει, είναι σημαντικός για εκείνους τους χρήστες που ανοιγοκλείνουν συχνά το σύστημα τους. Όλοι όμως είναι σίγουρο ότι δεν θέλουν να περιμένουν 1 ή και 2 λεπτά μέχρι να εκκινήσει το σύστημα και να είναι έτοιμο για λειτουργία.

Στα Windows 8 υπάρχει το hybrid shutdown mode, μια λειτουργία η οποία έχει ως αποτέλεσμα σημαντικά ταχύτερους χρόνους εκκίνησης. Αυτό το νέο mode συνδυάζει το shutdown με hibernation του πυρήνα, έτσι επιτρέπει την εκκίνηση ενός νέου session χρήστη χωρίς να υπάρχει ανάγκη για πλήρη εκκίνηση του συστήματος από την αρχή.

Τα αποτελέσματα ακόμα και σε συστήματα χαμηλής απόδοσης είναι εξαιρετικά, ενώ αν συνδυαστεί με τη χρήση SSD δίσκου γίνονται εντυπωσιακά με χρόνους που φτάνουν ακόμα και τα 10-15 δευτερόλεπτα. Περισσότερα σίγουρα θα δούμε μετά την επίσημη κυκλοφορία των Windows 8.

 

Τέλος στις επανεγκαταστάσεις

Οι Windows users είναι βέβαιο ότι γνωρίζουν καλά την ανάγκη επανεγκατάστασης των Windows μετά από κάποιο διάστημα μιας και φαίνεται μερικές φορές να είναι η μόνη λύση που θα επαναφέρει την απόδοση του συστήματος σε αποδεκτά επίπεδα. Το παραπάνω για τους περισσότερους χρήστες είναι μια οδυνηρή διαδικασία για την οποία θα χρειαστούν τη βοήθεια ενός τεχνικού. Αυτό μεταφράζεται όχι μόνο σε κόστος αλλά και σε χρόνο μιας και όποιος έχει προχωρήσει σε format και επανεγκατάσταση των Windows γνωρίζει ότι για να επαναφέρει το σύστημα του ως είχε θα χρειαστούν αρκετές ώρες. Πρέπει μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος να εγκατασταθούν drivers, οι εφαρμογές που υπήρχαν και να αντιγραφούν τα αρχεία του χρήστη.

Με τα Windows 8 αυτός ο … εφιάλτης τελειώνει και αποτελεί πλέον παρελθόν. Το νέο χαρακτηριστικό που φέρνουν τα Windows 8 ονομάζεται Refresh και αυτό που ουσιαστικά κάνει είναι μια μερική επανεγκατάσταση. Αποθηκεύει ένα image των modules του συστήματος σας, εγκαθιστά και πάλι τον Windows kernel και στη συνέχεια εισάγει και πάλι τα υπόλοιπα εξαρτήματα του συστήματος σας. Με απλά λόγια ξεχάστε την εγκατάσταση εφαρμογών, αλλά και των αρχείων του χρήστη. Αυτό που εγκαθίσταται από την αρχή είναι ο πυρήνας του λειτουργικού.

Αν θελήσετε μια πλήρη επαναφορά υπάρχει το Reset, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ως μια πλήρης επανεγκατάσταση με την οποία θα χάσετε αρχεία και εφαρμογές καταλήγοντας με μια εντελώς κενή εγκατάσταση.

Ο χρήστης πλέον επιλέγει τι χρειάζεται και με ευκολία το πραγματοποιεί χωρίς να χαθεί σε ρυθμίσεις, αρχεία και εγκαταστάσεις.

Νέος Windows Explorer

Το ribbon interface πρώτη φορά το γνωρίσαμε στο Office 2007. Πλέον ήρθε ο καιρός αυτό να περάσει και στον Windows Explorer που έρχεται με τα Windows 8. Αρκετοί ήδη θα διαφωνούν με το ότι αυτό δεν είναι μια θετική εξέλιξη βασισμένοι στην εμπειρία τους από το Office 2007 πριν από σχεδόν 5 χρόνια. Προσωπικά θεωρώ το νέο interface μια εξαιρετική επιλογή για τον Windows Explorer αφού με τις διαθέσιμες επιλογές που θα βρίσκονται πλέον μπροστά στο χρήστη όλη την ώρα θα του δώσουν και κίνητρα να τις μάθει και να τις χρησιμοποιεί. Σίγουρα οι πλέον έμπειροι χρήστες που έχουν μάθει να εργάζονται κυρίως με keyboard shortcuts ίσως το θεωρήσουν άχρηστο. Οι νεότεροι ή οι χρήστες με περιορισμένες γνώσεις μόνο κερδισμένοι μπορούν να είναι από αυτή την επιλογή της Microsoft.

Αν τώρα είστε από εκείνους που ήδη έχετε “τσακωθεί” με το ribbon interface, η Microsoft σας έχει σκεφτεί και εσάς και υπάρχει επιλογή να το απενεργοποιήσετε μια φορά και να μην σας ενοχλήσει ποτέ ξανά. Όλα καλά λοιπόν.

Ανανεωμένος Task Manager

Ο task manager που έρχεται με τα Windows 8 πρέπει να έχει δημιουργηθεί από το μηδέν αφού η σύγκριση του με τον task manager οποιασδήποτε προηγούμενης έκδοσης των Windows απλά δεν έχει νόημα. Πλέον ο task manager δεν είναι μόνο για να κλείνετε εφαρμογές που δεν αποκρίνονται αλλά σας δίνει πολλές επιπλέον δυνατότητες, ενώ ταυτόχρονα είναι όχι μόνο αποτελεσματικός αλλά και γρήγορος.

Εν συντομία με το νέο task manager μπορείτε με ματιά να γνωρίζεται τους πόρους του συστήματος σας – CPU, μνήμη κτλ – και να δράσετε με βάση αυτή την πληροφορία. Αυτό σημαίνει ότι πλέον δεν θα κλείνετε μόνο τις εφαρμογές που δεν αποκρίνονται αλλά μπορείτε μέσα από τον task manager να βελτιώσετε σε πραγματικό χρόνο την απόδοση του συστήματος σας. Εμείς τον έχουμε ήδη ερωτευτεί.

 

Από ποιες εκδόσεις των Windows μπορεί να γίνει η αναβάθμιση;

Η αναβάθμιση μπορεί να γίνει από Windows XP, Windows Vista και Windows 7 σε Windows 8 Pro

 

Αυξημένη ασφάλεια

Είναι γνωστό ότι ένας μόνιμος πονοκέφαλος για έναν windows user είναι η ασφάλεια του συστήματος του από τα … άπειρα virus, trojan, malware και το κακό συναπάντημα που κυκλοφορεί εκεί έξω. Αν είστε παλιός και θυμάστε τις βελτιώσεις που έχουν γίνει από τα ηρωικά Windows 3.1 μέχρι και τις ημέρες μας, σίγουρα καταλαβαίνετε ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα. Η Microsoft όμως έχει βάλει τα δυνατά της και εδώ και έτσι τα Windows 8 έρχονται με βελτιωμένη ασφάλεια συγκριτικά ακόμα και με τα αρκετά καλά Windows 7.

Η λογική φαίνεται ότι έχει βασιστεί στο WinRT API και έτσι η αλληλεπίδραση των Metro εφαρμογών με το λειτουργικό σύστημα είναι περιορισμένη. Αυτό σημαίνει ότι το επικίνδυνο λογισμικό μπορεί να επηρεάσει πραγματικά ελάχιστα τον πυρήνα του λειτουργικού συστήματος και άρα να κάνει ελάχιστη ή ακόμα και καθόλου ζημιά σε αυτό

 

Θα τρέχουν στο PC μου;

Η σύντομη απάντηση είναι “πιθανόν ναι” και αυτό γιατί φαίνεται ότι οι ελάχιστες απαιτήσεις που έχουν τα Windows 8 δεν είναι εξωπραγματικές. Δείτε παρακάτω τις απαιτήσεις συστήματος που έχει ανακοινώσει η Microsoft για την έκδοση Release Preview οι οποίες λογικά είναι οι ίδιες για την τελική έκδοση του προϊόντος.

Έκδοση 32-bit
Επεξεργαστής 1 GHz
Μνήμη RAM 1 GB
Ελεύθερος χώρος στο σκληρό δίσκο 16 GB
Κάρτα γραφικών συμβατή με DirectX 9 και WDDM driver

Έκδοση 64-bit
Επεξεργαστής 1 GHz
Μνήμη RAM 2 GB
Ελεύθερος χώρος στο σκληρό δίσκο 20 GB
Κάρτα γραφικών συμβατή με DirectX 9 και WDDM driver

Επιπλέον χαρακτηριστικά για συγκεκριμένες λειτουργίες.
Για τη σύνδεση με το Windows Store απαιτείτε σύνδεση στο internet και ανάλυση οθόνης 1024×768 pixels.
Για λειτουργίες αφής χρειάζεται να έχετε tablet ή οθόνη με υποστήριξη multitouch.
Για τη λειτουργία snap χρειάζεται ανάλυση οθόνης τουλάχιστον 1366×768 pixels.
Σύνδεση στο internet.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

This Post Has 0 Comments

  1. michail1978

    είναι πρωτοποριακά!

Αφήστε μια απάντηση