Τα Windows 8 και τα Windows RT κυκλοφορούν στα καταστήματα από τις 26 Οκτωβρίου. Εμείς θα σας ξεκαθαρίσουμε τις διαφορές μεταξύ των Windows 8 και των Windows RT, δύο λειτουργικά τα οποία είναι τόσο ίδια αλλά και τόσο διαφορετικά. Το ερώτημα Windows 8 ή Windows RT θα εμφανιστεί σε όσους βρεθούν μπροστά στο ευχάριστο δίλημμα επιλογής μιας mobile συσκευής όπως πχ ενός tablet ή ενός hybrid tablet-laptop. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρείτε εκδόσεις τους τόσο με Windows 8 όσο όμως και με Windows RT. Εμείς εδώ θα σας ξεκαθαρίσουμε μια και καλή τις διαφορές μεταξύ Windows 8 και Windows RT έτσι ώστε να γνωρίζετε εξ’ αρχής ποια έκδοση θέλετε για την mobile συσκευή σας.
Θα ξεκινήσουμε αναφέροντας ότι τα Windows 8 είναι διαθέσιμα σε τρεις τουλάχιστον εκδόσεις αφού θα τα βρείτε ως Windows 8, Windows 8 Pro και Windows 8 Enterprise. Σε όλες αυτές τις εκδόσεις θα αναφερόμαστε στο εξής ως Windows 8 μιας και οι διαφορές τους είναι μικρές, συγκριτικά πάντα με εκείνες που υπάρχουν με τα Windows RT. Τα Windows 8 λοιπόν έρχονται σε τρεις τουλάχιστον εκδόσεις, ενώ τα Windows RT σε μια έκδοση.
Διάθεση
Όσο και αν ψάξετε σε καταστήματα φυσικά ή online είναι σίγουρο ότι δεν θα βρείτε να αγοράσετε κάποια άδεια χρήσης για τα Windows RT. Αντίθετα για τα Windows 8 θα βρείτε άδειες χρήσης τόσο σε ηλεκτρονική μορφή – downloads – όσο και σε φυσική μορφή – με το DVD. Αυτό είναι σίγουρα μια σημαντική διαφορά για τον απλό χρήστη αφού αν δεν αγοράσει κάποια συσκευή με Windows RT δεν έχει στη συνέχεια την επιλογή αγοράς τους και εγκατάστασης τους στη συσκευή. Τα Windows RT έρχονται αποκλειστικά προ-εγκατεστημένα από τον κατασκευαστή της συσκευής. Παραδείγματα συσκευών οι οποίες έρχονται με Windows RT προ-εγκατεστημένα είναι το tablet Microsoft Surface και το Asus VivoTab RT. Και οι δύο παραπάνω συσκευές έρχονται σε εκδόσεις τόσο με Windows RT όσο όμως και με Windows 8.
Αναβάθμιση
Μπορώ να κάνω αναβάθμιση;
Δείτε τον πίνακα που ακολουθεί ο οποίος και σας δείχνει σε ποια ή ποιες εκδόσεις των Windows 8 μπορείτε να κάνετε αναβάθμιση ανάλογα με την έκδοση των Windows 7 που έχετε.
Εφόσον έχετε σε κάποιο ήδη υπάρχον σύστημα σας Windows XP, Windows Vista ή Window 7 έχετε δυνατότητα αναβάθμισης στα Windows 8. Συγκεκριμένα αν έχετε Windows 7 Starter, Home Basic ή Home Premium, μπορείτε να αναβαθμιστείτε σε Windows 8. Αν έχετε Windows 7 Home Premium, Professional ή Ultimate μπορείτε να περάσετε σε Windows 8 Pro. Για τις εκδόσεις Volume Licensing, εκδόσεις που διαθέτουν συνήθως μαζικά εταιρείες, μπορείτε να περάσετε σε Windows 8 Enterprise. Αυτά είναι όλα. Όχι δεν ξεχάσαμε τα Windows RT, απλά τα Windows RT είναι μια νέα έκδοση των Windows και έτσι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αναβάθμισης από οποιαδήποτε προηγούμενη έκδοση τους.
Τιμή κτίσης
Πάντα αλλά ιδιαίτερα στις ημέρες μας το κόστος παίζει μεγάλο ρόλο. Όσον αφορά τα Windows RT έρχονται μαζί με τη συσκευή που θα επιλέξετε και άρα η τιμή τους περιλαμβάνετε στη συσκευή που θα αγοράσετε. Το ίδιο συμβαίνει και εφόσον αγοράσετε κάποια νέα συσκευή με προ-εγκατεστημένα τα Windows 8. Αν όμως θελήσετε να αγοράσετε τα Windows 8 θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι τιμές τους για αναβάθμιση ξεκινούν από τα 29,99 ευρώ. Αυτή η ενδιαφέρουσα τιμή σημειώστε ότι είναι προσφορά της Microsoft και λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2013.
Πέραν όμως από το – σημαντικό – κομμάτι της τιμής απόκτησης της άδειας χρήσης παίζουν ρόλο και τα συνοδευτικά. Με τα Windows RT έρχονται μαζί προ-εγκατεστημένες και οι εφαρμογές του Microsoft Office [Word, PowerPoint και Excel]. Αντίθετα με τα Windows 8 όπου θα πρέπει να προμηθευτείτε μια άδεια χρήσης για τις εφαρμογές του Microsoft Office. Στο πακέτο τα Windows RT κερδίζουν αφού και οι συσκευές στις οποίες έρχονται προ-εγκατεστημένα είναι οικονομικότερες από τις αντίστοιχες με Windows 8. Επιπλέον έχουν και το Microsoft Office.
Εφαρμογές
Η σημαντικότερη πιθανόν διαφορά μεταξύ Windows 8 και Windows RT για τον τελικό χρήστη βρίσκεται στις διαθέσιμες εφαρμογές και οι περισσότεροι χρήστες θα επιλέξουν την κατάλληλη για εκείνους έκδοση από αυτό εδώ το κριτήριο. Τα Windows 8 είναι συμβατά με τις εφαρμογές που υπάρχουν για τις προηγούμενες εκδόσεις των Windows. Μάλιστα η Microsoft πάει ένα βήμα παραπέρα και αναφέρει ότι εφόσον μια εφαρμογή τρέχει σε Windows 7, τότε σίγουρα τρέχει και σε Windows 8. Τα Windows RT είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση αφού καμία από αυτές τις εφαρμογές δεν τρέχουν εκεί.
Οι διαθέσιμες εφαρμογές για τα Windows RT βρίσκονται στο Windows Store και ο χρήστης μπορεί να κατεβάσει και να εγκαταστήσει αυτές που χρειάζεται από εκεί. Με απλά λόγια αν για παράδειγμα ο αγαπημένος σας media player είναι το VLC, για να τον εγκαταστήσετε στη Windows RT συσκευή σας θα πρέπει ο δημιουργός της εφαρμογής να δημιουργήσει μια εφαρμογή την οποία θα κάνει διαθέσιμη στο Windows Store. Αυτό σημαίνει ότι θα εκμεταλλεύεται και το νέο περιβάλλον χρήστη των Windows. Από την άλλη σημειώστε ότι οι περισσότερες – αν όχι όλες – εφαρμογές που υπάρχουν διαθέσιμες στο Windows Store είναι cross-platform κάτι που σημαίνει ότι τρέχουν σε Windows RT και Windows 8.
Που πήγε το desktop;
Η πρώτη επαφή με τα Windows 8 και τα Windows RT γεννά άμεσα την παραπάνω ερώτηση αφού η πρώτη οθόνη που αντικρίζει ο χρήστης δεν είναι και δεν θυμίζει σε τίποτα την παλιά καλή επιφάνεια εργασίας – desktop στα … ελληνικά – που όλοι γνωρίζουμε. Αυτή η οθόνη είναι εξαιρετική σε υπολογιστές και συσκευές που διαθέτουν οθόνη αφής. Η Microsoft όμως έχει κάνει καλή δουλειά και λειτουργεί, μετά από μικρό χρόνο προσαρμογής και με το συνδυασμό ποντίκι – πληκτρολόγιο χωρίς στην εξίσωση να υπάρχει η οθόνη αφής. Όσοι επιλέξουν τα Windows 8 έχουν τη δυνατότητα να εμφανίσουν το κλασικό desktop για να τρέχουν τις εφαρμογές τους.
Εκείνοι οι χρήστες όμως που θα επιλέξουν τα Windows RT δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό μιας και απλά δεν υπάρχει. Υπάρχει η δυνατότητα βέβαια να μεταμορφωθεί η αρχική Metro UI οθόνη σε κάτι που μοιάζει με το desktop, κάτι όμως που πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται αφού όπως ήδη σας αναφέραμε οι εφαρμογές των Windows RT είναι σχεδιασμένες για αυτό το περιβάλλον χρήστη.
Hardware
Τι σημαίνει το RT;
Το όνομα προέρχεται από το Windows RunTime, μια cross-platform εφαρμογή των Windows 8 που υποστηρίζει την ανάπτυξη εφαρμογών σε διάφορες δημοφιλής γλώσσες προγραμματισμού. Αυτό είναι και το μυστικό της επιτυχίας για τη Microsoft η οποία κατάφερε να μεταφέρει τον πυρήνα του νέου λειτουργικού σε συστήματα που τρέχουν επεξεργαστές ARM.
Τώρα θα λύσετε τις απορίες σας που έχουν να κάνουν με το γιατί η Microsoft έφτιαξε δύο τόσο όμοιες μα και τόσο διαφορετικές εκδόσεις των Windows. Οι δύο εκδόσεις των Windows απευθύνονται σε δύο διαφορετικές αρχιτεκτονικές υλικού – hardware. Τα Windows 8 μπορούν να τρέξουν σε υπολογιστές με επεξεργαστές Intel και AMD αρχιτεκτονικής x86 και x64. Οι επεξεργαστές που πιθανόν γνωρίζετε Intel Pentium, Core i, AMD Athlon, Phenom κτλ είναι επεξεργαστές που μπορούν να τρέξουν Windows 8. Τα Windows RT από την άλλη είναι σχεδιασμένα για επεξεργαστές αρχιτεκτονικής ARΜ, εντελώς διαφορετικοί επεξεργαστές οι οποίοι χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο σε φορητές συσκευές.
Απόδοση
Χωρίς δεύτερη σκέψη θα απαντήσει κάποιος ότι στο θέμα απόδοση ξεκάθαρος νικητής είναι τα Windows 8 μιας και οι επεξεργαστές που τα υποστηρίζουν είναι σαφώς ισχυρότεροι από τους αντίστοιχους αρχιτεκτονικής ARM που υποστηρίζουν τα Windows RT. Η παγερή αλήθεια των αριθμών είναι αυτή. Από την άλλη όμως θα πρέπει για να είμαστε αντικειμενικοί να βάλουμε στην εξίσωση απόδοση και το λογισμικό που τρέχει η κάθε έκδοση, το οποίο όπως είδαμε παραπάνω τελικά είναι διαφορετικό.
Στην πράξη και για απλές καθημερινές εργασίες όπως surf στο internet, παρακολούθηση ενός video, άνοιγμα και επεξεργασία ενός αρχείου του Microsoft Office πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και για τις δύο πλατφόρμες. Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα κολλήματα, σπασίματα και γενικά προβλήματα σε συσκευές με Windows RT. Από την άλλη αν έχετε την ανάγκη mutli-tasking, δηλαδή την εκτέλεση πολλών εφαρμογών ταυτόχρονα, τότε σίγουρα τα Windows 8 θα αποδώσουν καλύτερα.
Αυτονομία
Το αίμα τους πίσω παίρνουν σε αυτή την κατηγορία τα Windows RT αφού οι συσκευές για τις οποίες έχουν σχεδιαστεί όπως tablets, και hybrid tablet-laptops δεν διαθέτουν επεξεργαστές και υποσυστήματα που … ρουφάνε τη μπαταρία χωρίς αύριο. Από την άλλη και οι συσκευές που τρέχουν Windows 8, τα παραδοσιακά laptop, έχουν βελτιωθεί σημαντικά στις τελευταίες γενιές τους όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας. Σημειώστε εδώ ότι τα ultrabooks για παράδειγμα αναφέρουν αυτονομία που φτάνουν τις 5-6 ή και περισσότερες ώρες. Στην πράξη όμως, έστω και με μικρότερη διαφορά από ότι στο παρελθόν, οι συσκευές με Windows RT έχουν καλύτερη αυτονομία όταν συγκριθούν με βάση τη χωρητικότητα της μπαταρίας. Αυτό γιατί οι ARM επεξεργαστές καταναλώνουν σημαντικά λιγότερη ενέργεια.
Τελικά ποια έκδοση να επιλέξω;
Όπως έχετε ήδη καταλάβει τόσο τα Windows 8 όσο και τα Windows RT είναι δύο εκδόσεις των Windows οι οποίες καλούνται να καλύψουν χρήστες με διαφορετικές προτεραιότητες, αντίστοιχες όμως ανάγκες. Βάλτε κάτω τις δικές σας ανάγκες, ορίστε τις προτεραιότητες σας και άμεσα θα έχετε την απάντηση ποια έκδοση είναι εκείνη που σας καλύπτει. Τώρα έχετε μια πλήρη εικόνα για κάθε έκδοση.
Εμείς με δύο λόγια θα πούμε ότι Windows 8 είναι για εκείνους τους χρήστες οι οποίοι θέλουν πλήρη συμβατότητα με τις παλιές εφαρμογές και ταυτόχρονα άφθονη επεξεργαστική ισχύ. Από την άλλη τα Windows RT είναι για όσους αναζητούν μια οικονομική λύση, η οποία όμως θα προσφέρει υψηλή αυτονομία από τη μπαταρία, πληθώρα εφαρμογών και κυρίως συμβατότητα με το Microsoft Office.