Γιατί η μετοχή της Apple έχει πάρει την κατιούσα;

You are currently viewing Γιατί η μετοχή της Apple έχει πάρει την κατιούσα;

Η Apple ανακοίνωσε τα αποτελέσματα για το πρώτο οικονομικό τρίμηνο του 2013 και από τη στιγμή εκείνη η μετοχή της πέφτει. Το παράδοξο είναι ότι και κέρδη πολλά περιλαμβάνουν τα αποτελέσματα και πωλήσεις καλές. Ας δούμε γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό.

Το πρώτο οικονομικό τρίμηνο για το 2013 στην Apple έληξε πριν λίγες ημέρες και η εταιρεία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα για αυτό. Από τη στιγμή της ανακοίνωσης η μετοχή της εταιρείας έχει χάσει περισσότερο από το 10% της χρηματιστηριακής της αξίας. Είναι αυτό δικαιολογημένο; Ας δούμε αρχικά τι ανακοίνωσε η Apple.

Έσοδα – Κέρδη

apple-q113a

Τα έσοδα της Apple ήταν 54,5 δις δολάρια και τα κέρδη της εταιρείας έφτασαν στα 13,1 δις δολάρια. Τα έσοδα είναι αυξημένα σημαντικά ως προς το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ τα κέρδη έφτασαν ακριβώς το ίδιο ποσό με εκείνο του πρώτου τρίμηνου του 2012.

Πωλήσεις iPhone, iPad & iPod

apple-q113-ios

Οι πωλήσεις των iOS συσκευών της εταιρείας έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ τόσο για τα iPhone όσο και για τα iPad. Οι πωλήσεις των iPod όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε πτώση συγκριτικά με προηγούμενα τρίμηνα.

Πωλήσεις Mac

apple-q113-mac

Οι πωλήσεις των Mac στις οποίες περιλαμβάνονται οι πωλήσεις των MacBook Pro, Air, iMac, Mac Pro και Mac mini. Αυτές αν και οριακά αυξημένες από το προηγούμενο τρίμηνο είναι μειωμένες συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012.

Apple Stores

apple-q113-retail2

Οι πωλήσεις που πραγματοποιούνται μέσω των καταστημάτων της Apple, των γνωστών Apple Store είναι και αυτές αυξημένες όπως μπορείτε να δείτε.

Διαθέσιμα μετρητά

apple-q113-cash3

Τέλος τα διαθέσιμα μετρητά της Apple πλέον ξεπερνούν κάθε φαντασία και σίγουρα ολόκληρο τον προϋπολογισμό πολλών κρατών. Όπως μπορείτε να δείτε το τελευταίο τρίμηνο έβαλε στα αποθεματικά της Apple σχεδόν 16 δις δολάρια.

Τι δείχνουν τα νούμερα

Χωρίς να είμαστε ειδικοί με μια πρόχειρη ματιά η εταιρεία δείχνει παραπάνω από εύρωστη και οι πωλήσεις της τουλάχιστον ικανοποιητικές. Το μοναδικό ίσως πρόβλημα οι πωλήσεις των Mac για το τελευταίο τρίμηνο, κάτι όμως που από αρκετούς αναλυτές έχει να κάνει με την μεταβατική περίοδο που διανύει αυτή τη στιγμή η γκάμα της Apple έχοντας μοντέλα με οθόνες συμβατικής ανάλυσης και οθόνες Retina. Όπως και να έχει πάντως οι πωλήσεις των Mac βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα, ακόμα και αν είναι πεσμένες συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

Τι λέει η αγορά

Γιατί όμως η μετοχή της εταιρείας έχασε περίπου το 10% της αξίας της;

Οι θεωρίες που αναπτύχθηκαν πολλές. Κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι αυτό έχει συμβεί επειδή τα κέρδη της εταιρείας, τα οποία σημειώστε έφτασαν για το τρίμηνο τα 13,1 δις δολάρια, ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών που είχαν οι επενδυτές. Άλλοι αναλυτές θεωρούν ότι τα αποτελέσματα ήταν πολύ κοντά σε αυτά που είχαν προβλέψει και έτσι υπήρξε απογοήτευση. Βλέπετε η Apple είχε συνηθίσει τους επενδυτές τα τελευταία χρόνια επί Steve Jobs αλλά και Tim Cook όχι απλά να εκπλήσει αλλά να εντυπωσιάζει.

Γενικά οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει πως είναι δυνατόν τόσο θετικά αποτελέσματα να φέρνουν τόσο αρνητικά αποτελέσματα χρηματηστηριακά. Κάποιοι αναφέρουν ότι μάλλον ήταν κάτι που απλά έγινε και δεν θα συνεχίσει.

Συμπέρασμα

Εμείς πιστεύουμε ότι είναι μια σπασμωδική αντίδραση της αγοράς η οποία βέβαια δείχνει την ίδια στιγμή και την απληστία των επενδυτών. Μια εταιρεία η οποία ανακοίνωσε τα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα της ιστορίας της για το προηγούμενο τρίμηνο τιμωρείται με πτώση της μετοχής της κατά σχεδόν 10%. Αυτό μοιάζει τουλάχιστον αντιφατικό.

Διαγράμματα από το Techcrunch

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

Αφήστε μια απάντηση