Adobe Director 12, χρεώνει 10% δικαιώματα για κάθε iOS παιχνίδι

You are currently viewing Adobe Director 12, χρεώνει 10% δικαιώματα για κάθε iOS παιχνίδι

Πρόσφατα η Adobe ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Adobe Director 12, νέα εκδοσή της γνωστής πλατφόρμας που χρησιμοποιείται για την δημιουργία πολυμέσων, παιχνιδιών και εκπαιδευτικών εφαρμογών τόσο για iOS συσκευές όσο και για Mac/Windows

Αυτό όμως που έρχεται να αλλάξει με την έλευση του, που οι παλαιότεροι θα θυμούνται σίγουρα ως κομμάτι της σουίτας της Macromedia, είναι το γεγονός ότι από εδώ και πέρα για κάθε iOS παιχνίδι που θα κατασκευάζει κάποιος θα είναι αναγκασμένος να πληρώνει ένα εξτρά μερίδιο 10% στην Adobe από τα κέρδη του, αν η εφαρμογή του καταφέρει να ξεπεράσει στο App Store της Apple το πόσο των 20.000 δολαρίων ΗΠΑ.

Το γεγονός προκάλεσε αναστάτωση στους χρήστες του Director, οι οποίοι αν θελήσουν να αναβαθμίσουν το λογισμικό τους θα πρέπει να αποδεχτούν και τους νέους ορούς χρήσης του.

PAYMENT FOR PAID IOS APPS. WITH RESPECT TO EACH PAID IOS APP, CUSTOMER SHALL PAY ADOBE 10% OF THE REVENUE PAID BY APPLE INC. AND / OR ITS AFFILIATE(S) TO CUSTOMER IN RELATION TO SUCH PAID IOS APP IN A QUARTER (“Adobe Revenue Share”). NOTWITHSTANDING THE FOREGOING, CUSTOMER SHALL NOT HAVE ANY OBLIGATION TO PAY ADOBE ANY SHARE OF AN INITIAL REVENUE OF USD 20,000 THAT IS PAID BY APPLE INC. AND / OR ITS AFFILIATE TO CUSTOMER FOR AN IOS APP. IN THE EVENT THE CUSTOMER CONVERTS AN IOS APP TO A PAID IOS APP, THE CONDITIONS APPLICABLE FOR PAID IOS APPS AS SET OUT IN THIS SUPPLEMENTAL TERMS AND CONDITIONS SHALL APPLY TO SUCH CONVERTED PAID IOS APP. IF THE CUSTOMER IS NOT AGREEABLE TO THE TERMS SET OUT IN THIS CLAUSE, CUSTOMER MAY NOT USE THE SOFTWARE.

Βεβαία αξίζει να σημειωθεί ότι αν ο εν λόγω δημιουργός δεν ενημερώσει την Adobe για την πορεια των κερδών της εφαρμογής του, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα μάθει πότε αν κατάφερε να ξεπεράσει το φράγμα των 20.000 δολαρίων. Αντίθετα η πλατφόρμα Unity, της Unity Technologies, ζητά προκαταβολικά επιπλέον χρήματα από τους δημιουργούς ανάλογα με την υλοποίηση που έχουν θέσει ως στόχο και τα εργαλεία που απαιτούνται για αυτήν.

Οπότε, αν λάβουμε υπόψιν το αρχικό κόστος των 999 δολαρίων που πρέπει κανείς να καταβάλλει για την απόκτηση του Director και το “καπέλο” του 10% που ενσωματώνεται στο πακέτο του νέου αυτού λογισμικού, το πιο πιθανό είναι ότι ορισμένοι θα αναζητήσουν άλλους τρόπους για να φέρουν εις πέρας τις εφαρμογές τους.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

Αφήστε μια απάντηση