Preview: Firefox για Windows 8

You are currently viewing Preview: Firefox για Windows 8

Η κοινότητα του Mozilla Foundation διαθέτει πλέον για κατέβασμα μέσω της ιστοσελίδας των “Nightly Bulids”, των δοκιμαστικών δηλαδή εκδόσεων του γνωστού browser, μια πρώιμη μορφή του Firefox για Windows 8

Μετά από αρκετούς μήνες δουλειάς λοιπόν η ομάδα των developers που είχε αναλάβει την “μεταμόρφωση” του γνωστού και αγαπητού περιηγητή φαίνεται πως είναι σε θέση να μας δώσει δείγματα της δουλειάς που έκαναν.

Η πρώτη γεύση που μας άφησε το preview είναι ικανοποιητική. Το περιβάλλον είναι πλήρως συμβατό με το “Metro” στυλ των Windows 8 αλλά μετά από μια γρήγορη ματιά καταλαβαίνει κανείς ότι πολλά από τα βασικά γνωρίσματα του δεν είναι ακόμα πλήρως λειτουργικά.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στην καρτέλα με τα Settings που εμφανίζεται μετακινώντας τον δείκτη του ποντικιού μας τέρμα δεξιά, ακριβώς δηλαδή όπως εμφανίζουμε τα charms και στη συνέχεια επιλέγοντας Options, την πρώτη επιλογή στο μενού, οι επιλογές που έχουμε είναι οι εξής :

  • Ορισμός ιστοσελίδας κατά την εκκίνηση
  • Εμφάνιση των καρτελών [tabs]
  • Συγχρονισμός
  • Ρυθμίσεις ασφαλείας όπως “Tell sites not to track me” και “Remember Passwords”

Firefox-Windows8-Stiings-960

Σίγουρα λοιπόν η πρώτη εντύπωση μας προδιαθέτει για μια καλή συνέχεια και επειδή η Mozilla δεν συνηθίζει να κάνει μισές δουλειές θα περιμένουμε υπομονετικά μέχρι να δούμε πως θα είναι και η τελική μορφή του. Βλέπετε ο ανταγωνισμός είναι σκληρός, με τον Chrome να ακολουθεί και τον ΙΕ10 να είναι ήδη εκεί και να φιγουράρει στην πρώτη οθόνη με τα Tiles των Windows 8.

Firefox-Nightly-Tile-960

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι για να δείτε τον Firefox με μορφή πλακιδίου, όπως δηλαδή και τον Internet Explorer, θα πρέπει να τον ορίσετε ως προεπιλεγμένο [default] πρόγραμμα περιήγησης. Τότε εκείνος αυτόματα θα περάσει από την παραθυρική μορφή του σε πλήρους οθόνης, εμφανίζοντας και ένα χαρακτηριστικό θαλασσί tile που θυμίζει λίγο “προσχέδιο” και φέρει το όνομα “Nightly”.

Firefox-Nightly-960

Καταλήγοντας είναι σίγουρο ότι δεν μπορούμε να πούμε πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κύριο πρόγραμμα περιήγησης. Επιπλέον  η εγκατάσταση του από τους κατόχους 64bit διανομής των Windows 8, μεσώ του αποθετηρίου της Elm Development που είναι και υπεύθυνη για το κανάλι διανομής δοκιμαστικών εκδόσεων, πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει κυρίως για να δουν οι χρήστες την εναρμόνιση του αγαπημένου τους προγράμματος με το διαδραστικό Australis, περιβάλλον που θα αντικαταστήσει το κλασσικό έως τώρα παραθυρικό και θα τους δώσει πρόσβαση σε νέα χαρακτηριστικά όπως πχ. gestures.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

Αφήστε μια απάντηση