Υπολογιστής 43 εκ. δολαρίων από την IBM για το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου

Διάταξη κεραιών ραδιοτηλεσκοπίου

Το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στο πλανήτη βρίσκεται υπό κατασκευή. Όταν ξεκινήσει τη λειτουργία του θα επεξεργάζεται περίπου 1 εκατ. TB δεδομένων κάθε ημέρα. Ποια εταιρεία περισσότερο κατάλληλη από την IBM για να φτιάξει τον υπολογιστή που θα επεξεργάζεται αυτά τα δεδομένα. 

Το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο θα είναι μια διάταξη κεραιών οι οποίες θα είναι διασκορπισμένες σε μια έκταση 1 τετραγωνικού χιλιομέτρου, ενώ είναι γνωστό με το όνομα LOFAR. Η ποσότητα των δεδομένων που αναμένεται να επεξεργάζεται σε καθημερινή βάση το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στο πλανήτη είναι πραγματικά εξωπραγματική. Φανταστείτε ότι τα 1 εκατ. TB – ή αλλιώς 1 ExaByte – είναι διπλάσιος όγκος δεδομένων από την σημερινή κίνηση στο internet σε καθημερινή βάση.

Όπως ανακοίνωσε η μεγάλη μπλε κυρία – IBM – θα επενδύσει 43 εκατομμύρια δολάρια σε έναν υπερυπολογιστή ο οποίο θα είναι ικανός να διαχειριστεί αυτόν τον πραγματικά εξωπραγματικό όγκο δεδομένων. Αυτό ο υπολογιστής δεν θα μοιάζει με κανένα άλλο υπολογιστή που έχει μέχρι στιγμής κατασκευαστεί μιας και θα χρησιμοποιεί … εξωτικές τεχνολογίες, από αυτές που η IBM σχεδιάζει και διαθέτει σε πληθώρα.

Μπροστά της έχει 12 χρόνια για να ολοκληρώσει το εγχείρημα και βέβαια θα ευχηθούμε καλή τύχη στους μηχανικούς της.

Πηγή: Gizmodo

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

Αφήστε μια απάντηση