Tizen 2.0, προχωράει το λειτουργικό σύστημα της Samsung

You are currently viewing Tizen 2.0, προχωράει το λειτουργικό σύστημα της Samsung

Τον Μάιο του 2012 και αφού η Nokia εγκατέλειψε το Meego, το λειτουργικό σύστημα που είχε ξεκινήσει με την Intel, η Samsung πήρε την απόφαση να δημιουργήσει μια δική της πλατφόρμα για “έξυπνες” φορητές συσκευές. Μαζί λοιπόν με το Linux Foundation και παίρνοντας την θέση της Nokia, με την Intel πάντα παρών, κυκλοφορεί το Tizen 1.0

Το Tizen, σχεδόν μετά από ένα χρόνο, έφτασε αισίως στην έκδοση 2.0 [Magnolia] και η σουίτα ανάπτυξης εφαρμογών [SDK] είναι πλέον έτοιμη να παραδοθεί προς εκμετάλλευση. Διαθέτει WYSIWYG περιβάλλον με wizards, εργαλεία δοκιμών και είναι διαθέσιμη για 32/64bit Ubuntu, Windows 7 και Mac OS X [Intel]. Είναι ικανό να εκτελέσει, πέραν των άλλων, εφαρμογές W3C/HTML5, όπως και το Firefox OS, το WebOS και το BlackBerry 10, ενώ υποστηρίζει και NFC.

Αν και είναι βασισμένο σε Linux τα περισσότερα τμήματα του όπως το booting, ο Task Manager, οι λειτουργίες ημερολογίου και αναπαραγωγής ηχητικών αρχείων είναι πλήρως ελεγχόμενα από την Samsung και τελούν υπό συγκεκριμένη αδειοδότηση. Ακόμα οι δημιουργοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα δουν κάποια εφαρμογή τους στο αντίστοιχο κατάστημα εάν πρώτα δεν λάβει έγκριση από το αρμόδιο τμήμα του Tizen, γεγονός που προσδίδει στο λειτουργικό μια όχι και τόσο “ανοιχτή” υπόσταση.

Tizen-ISOs-SDK-960

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εικάζουν ότι το λειτουργικό αυτό σύστημα θα χρησιμοποιηθεί από την εταιρεία, που κατέχει πλέον τα σκήπτρα του μεγαλύτερου κατασκευαστή και διανομέα “έξυπνων” τηλεφώνων στον πλανήτη, για να σπάσει τα δεσμά που την “δένουν” με το Android και κατ’ επέκταση με την Google. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψει το Android. Tα αποτέλεσμα θα ήταν μάλλον ολέθρια.

Εκείνο που φαίνεται πως θέλει να έχει η Samsung στα χέρια της είναι μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στην λειτουργία, εκμετάλλευση και διαχείριση των συσκευών της, κάτι που με το Android δεν έχει, τουλάχιστον στο βαθμό που θα ήθελε. Ειδικά όταν για να κυκλοφορήσει μια καινούρια συσκευή είναι αναγκασμένη να περιμένει την επόμενη εκδοσή του λογισμικου που χρειάζεται, προκειμένου να τροποποιήσει κάποια σημεία του κατάλληλα ώστε και να αυξήσει τις επιδόσεις της.Tizen-Conference-960

Με άλλα λόγια η Samsung θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπη και με τα ήδη καλοστημένα και εδραιωμένα ηλεκτρονικά καταστήματα της Apple, της Google και γιατί όχι της Microsoft, που αν και κατέχει μικρό μερίδιο στην αγορά συγκεντρώνει συνεχώς νέο δυναμικο στο Windows Store.

Συσκευές με Tizen είναι πολύ πιθανό να δούμε για πρώτη φορά στο Mobile World Congress που θα πραγματοποιηθεί στην Βαρκελώνη 25-28 Φεβρουαρίου. Αν όχι τότε η ημερομηνία αυτή μάλλον θα μετατεθεί κάπου στα τέλη Μαΐου, στο Σαν Φρανσίσκο, όπου και θα λάβει χώρα το Tizen Developer Conference.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.