Τα 3D DRAMs προσφέρουν απίστευτο bandwidth με 70% λιγότερη ενέργεια

You are currently viewing Τα 3D DRAMs προσφέρουν απίστευτο bandwidth με 70% λιγότερη ενέργεια

Τρεις από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές μνήμης στον πλανήτη, η Hynix, η Micron και η Samsung, ανακοίνωσαν τις τελικές προδιαγραφές για το Hybrid Memory Cube ή αλλιώς 3D DRAM

Το νέο αυτό τεχνολογικό επίτευγμα έχει ως κύριο στόχο την αύξηση της απόδοσης μεγάλων υπολογιστικών συστημάτων και γενικότερα συσκευών που είναι συνδεδεμένες σε δίκτυα.

3DDPuC960

Η νέα γενιά μνήμης DRAM μπορεί να διαχειριστεί bandwidth της τάξεως των 160 GB/s, δηλαδή 15 φορές περισσότερο από μια κανονική DDR3 DRAM μνήμη που διαχειρίζεται μεγέθη των 11 GB/s ενώ η DDR4 μέχρι και 18-20 GB/s.

Και το κερασάκι στην τούρτα είναι πως η 3D DRAM μειώνει την κατανάλωση ενέργειας έως και 70%.

3DDPu960

Η μέθοδος κατασκευής της νέας αυτής μνήμης είναι ουσιαστικά μια κατακόρυφη ένωση πολλών ξεχωριστών τμημάτων μνήμης συνδεδεμένα σε έναν ελεγκτή DRAM κάνοντας χρήση μιας μεθόδου εν ονόματι VIA [Vertical Interconnect Access] η οποία επιτρέπει την έλευση ενός ηλεκτρονικού καλωδίου κατά μήκος του wafer.

Η όλη επινόηση οφείλεται στην κοινή συνεισφορά των τριών αυτών εταιρειών, μέσω του Hybrid Memory Cube Consortium, αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και αρχικά θα υλοποιηθεί με την χρήση chips των 2GB και 4GB.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.