ZTE και Huawei στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

You are currently viewing ZTE και Huawei στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σύμφωνα με το Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να διερευνήσει κατά πόσον Huawei και ZTE έχουν χρησιμοποιήσει κρατικές επιχορηγήσεις προκειμένου να έχουν πετύχουν χαμηλότερες τιμές από αυτές των ευρωπαϊκών εταιρειών. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιδιώκει την διερεύνηση της υπόθεσης αυτής αλλά χρειάζεται βοήθεια από εταιρείες στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες είναι μάλλον απρόθυμες να συμμετέχουν, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση.

Για τη διερεύνηση αυτή και για να προχωρήσει η υπόθεση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να έχει τουλάχιστον μία καταγγελία από κάποια ανταγωνίστρια εταιρία, όπως πχ. την Ericsson ή την Alcatel-Lucent.

HuaCo960

Το πρόβλημα όμως είναι πως καμία εταιρεία δεν επιθυμεί να καταθέσει επίσημα μια πραγματική καταγγελία, με τον φόβο να στιγματιστεί και να μπει στη μαύρη λίστα της κινεζικής κυβέρνησης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αποκλεισμό της από την τεράστια αναδυόμενη αγορά της χώρας.

Εδώ να σας θυμίσουμε ότι Huawei και ZTE μπήκαν πριν λίγο καιρό στο στόχαστρο τόσο των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών αρχών λόγω ανησυχιών ότι οι εταιρείες που παρέχουν εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών, αποτελούν κίνδυνο για την κρατική ασφάλεια.

HLS960

 

Κάποιοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι εταιρείες επηρεάζονται εύκολα από την κινεζική κυβέρνηση, η οποία μπορεί να θελήσει να χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό τους για κατασκοπία. Και οι δύο εταιρείες έχουν αρνηθεί τους ισχυρισμούς αυτούς και δήλωσαν ότι λειτουργούν ανεξάρτητα και χωρίς σκοτεινά κίνητρα.

ZTEFac960

Ακόμα αρνήθηκαν ότι εκμεταλλεύονται τις αθέμιτες επιδοτήσεις που θέλουν να τους προσάψουν και αποδίδουν τις χαμηλές τιμές τους στην σωστή και πετυχημένη γραμμή παραγωγής που έχουν αναπτύξει.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

Αφήστε μια απάντηση