Linux Mint 15 “Olivia” RC

You are currently viewing Linux Mint 15 “Olivia” RC

Κάθε φορά που η κοινότητα του Linux Mint ανακοινώνει την κυκλοφορία μιας νέας διανομής, χαμόγελα και θετικά σχόλια εμφανίζονται παντού στο διαδίκτυο. 

Το Mint είναι ένα δωρεάν λειτουργικό σύστημα βασισμένο κυρίως στο Ubuntu, κατ’ επέκταση και στο Debian, που έκανε το ντεμπούτο του το 2006. Έκτοτε σχολιάστηκε, αγαπήθηκε και γιγαντώθηκε, βλέποντας τις διανομές του να φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις του Distro Watch, ιστοσελίδας που ανακοινώνει και κατατάσσει τις διάφορες εκδόσεις των λειτουργικών συστημάτων ανοιχτού κώδικα.

MintFS960

Η επιτυχία του, σύμφωνα με πολλούς, οφείλεται στην σταθερή και φιλική του εικόνα αλλά και στην πληθώρα εφαρμογών, θεμάτων και παραμετροποιήσεων που απαρτίζουν την στιβαρή οντότητα ενός λειτουργικού συστήματος που δεν εντυπωσιάζει, όπως το Fedora 18 με το Gnome 3.6, το Mountain Lion της Apple με τα δεκάδες τεχνάσματα του ή ακόμα και τα Windows 8 με το πρωτοποριακό Metro UI.

MCin960

Όχι. Το Mint οφείλει την ύπαρξη και την δημοτικότητα του στο κλασσικό, λιτό και προσεγμένο στις λεπτομέρειες περιβάλλον του. Έρχεται σε δύο “γεύσεις”, Cinnamon [v1.8] και Mate [v1.6], με το πρώτο να έχει τις ρίζες του [fork] στο Gnome 3 και το δεύτερο στο κλασικό Gnome 2, οι οποίες όπως αποδείχτηκε φαντάζουν ιδιαίτερα οικίες στους χρήστες των λοιπών λειτουργικών συστημάτων.

MCaja960

Και για τους χρήστες που πιστεύουν ότι πολλές από τις “ανέσεις” των Windows ή του OS X απουσιάζουν από το Mint, να σας πληροφορήσουμε ότι πολλά “καλούδια” είναι ήδη προ-εγκατεστημένα και σας περιμένουν, αρκετά από αυτά κλειστού κώδικα αλλά απαραίτητα για την απρόσκοπτη και ευέλικτη εργασία σε ένα σύστημα. Ειδικά για τους νέους και άπειρους χρήστες.

LO422960

Μπάρα εργασίας, εικονίδια, μενού έναρξης και άλλα “βαρετά” χαρακτηριστικά είναι το πρώτο πράγμα που θα αντικρίσει κανείς όταν εκκινήσει το Mint. Σύντομα όμως θα διαπιστώσει ότι κάτω από όλο αυτό το “ντεμοντέ” τοπίο κρύβεται ο πυρήνας 3.8 [όπως και στο Ubuntu 13.04], o Firefox 21, o Thunderbird 17.05, το Pidgin 2.1 και η εξαιρετική σουίτα γραφείου LibreOffice 4.02.

MSM960

Η λίστα είναι μεγάλη και γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν καλέσετε τον Διαχειριστή Λογισμικού, το κέντρο ελέγχου, διαθεσιμότητας και εγκατάστασης εφαρμογών, το οποίο ξεναγεί τον χρήστη εύκολα και γρήγορα στο πλήθος των εφαρμογών που παρέχονται από τους servers του Mint [και όχι μόνο].

DebM960

 

Εύκολη και η εγκατάσταση εφαρμογών που δεν περιέχονται στην τεράστια λίστα του, με μερικά κλικς, απλά εντοπίζοντας το κατάλληλο .deb [συμβατά με Ubuntu, Debian] πακέτο [32bit/64bit] για την διανομή σας, αν και εφόσον αυτά παρέχονται στις ιστοσελίδες τους.

SFL960

Το κάποτε αδύναμο σημείο του Linux, ο τομέας του gaming, γνωρίζει μεγάλη άνθηση τον τελευταίο καιρό, με την προσθήκη συμβατών παιχνιδιών στo ηλεκτρονικό κατάστημα της Valve, το γνωστό σε όλους μας Steam, καθώς και με τα πολλά και οικονομικά πακέτα, κυρίως Indieανεξάρτητων κατασκευαστών, διόλου ευκαταφρόνητων τίτλων.

HBFL960

Υπάρχει υποστήριξη για το μέγιστο δυνατό hardware, από κάρτες γραφικών, controllers και WiFi/Ethernet διεπαφές και όσον αφορά τις καινούριες ή “εξωτικού” τύπου συσκευές με λίγη υπομονή και καλή διάθεση, αφού ο Driver Manager δεν έχει καταφέρει να μας εξυπηρετήσει, κάποια στιγμή θα διατεθούν προς εγκατάσταση.

SBoff960

Μπορείτε να το δοκιμάσετε, χωρίς να το εγκαταστήσετε, κάνοντας χρήση του Live DVD της διανομής ή από USB αποθηκευτικό μέσο και όσοι από εσάς είστε κάτοχοι μηχανημάτων με Unified Extensible Firmware Interface [UEFI], δεν έχετε παρά να το απενεργοποιήσετε από το BIOS [Secure Boot off].

Μοναδικό μελανό σημείο στο Mint είναι ότι ο χρήστης δεν μπορεί να κάνει αναβάθμιση από μια παλαιότερη έκδοση στην επόμενη. Οι άνθρωποι του Mint σχεδίασαν το λειτουργικό τους με τέτοιο τρόπο για να αποφεύγονται τυχόν ασυμβατότητες λογισμικού, αναγκάζοντας σας να κάνετε κάθε φορά νέα εγκατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον μπορεί να χρειαστεί να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας.

MbaUT960

Κάντε λοιπόν μια δοκιμή, δείτε και μόνοι σας το Mint και σίγουρα θα αναθεωρήσετε πολλά για το linux, αν δεν το έχετε κάνει ήδη.

KDEMi960

Την τρέχουσα RC έκδοση Olivia 15 θα βρείτε εδώ, καθώς και τις προηγούμενες Cinnamon/Mate, KDE, LMDE και Xfce. Ελάχιστες απαιτήσεις για την σωστή λειτουργία του είναι :

64bit x86 ή 32bit PAE x86 επεξεργαστή [Το Linux Mint 64bit απαιτεί 64bit επεξεργαστή / Το Linux Mint 32bit δουλεύει σε PAE 32bit / 64bit επεξεργαστές].
512 MB RAM [προτείνεται 1GB]
5 GB χώρου στον σκλ. δίσκο
Ανάλυση οθόνης 800×600
CD/DVD ή USB θύρα για την εγκατάσταση.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

Αφήστε μια απάντηση