Νέοι Mobile APU επεξεργαστές από την AMD [VIDEO]

You are currently viewing Νέοι Mobile APU επεξεργαστές από την AMD [VIDEO]

Με την καυτή ανάσα της Intel στο σβέρκο της, σε μια προσπάθεια να προλάβει την αγορά και την κυκλοφορία των Haswell επεξεργαστών, η AMD ανακοίνωσε σήμερα την νέα της σειρά από APUs για χρήση σε φορητές συσκευές. 

AMDMobPl960

Οι νέες αυτές υλοποιήσεις βασίζονται στους πυρήνες Jaguar, πλατφόρμα που τροφοδοτεί με την απαραίτητη επεξεργαστική ισχύ τις νέες κονσόλες παιχνιδιών, καθώς και στην νέα αρχιτεκτονική γραφικών Graphics Core Next [GCN] και χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες :

AmdApuCH960

– Την χαμηλής κατανάλωσης τετραπύρηνη APU Temash για tablets και μικρού μεγέθους φορητούς υπολογιστές, με την πιο “ενεργοβόρα” Temash να αγγίζει τα 9W.

– Την μεσαίων επιδόσεων τετραπύρηνη APU Kabini, που μαζί με την Temash θα κυμαίνονται σε ταχύτητες από 1.0 έως 2.0 GHz και με κατανάλωση μεταξύ 3.9 και 25W

– Την υψηλών προδιαγραφών APU Richland, η οποία σύμφωνα με την AMD μπορεί να αυξήσει τις επιδόσεις ενός συστήματος και ειδικότερα των γραφικών του κατά 12% και 40% αντίστοιχα.

AmdBet960

“Υπάρχει η ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε το tablet, ούτως ώστε να επαναπροσδιορίσουμε και τι κάνουν οι χρήστες με αυτά και σε σύγκριση με έναν Atom επεξεργαστή σημειώνεται βελτίωση έως και 200%, ως προς την απόδοσης ανά Watt στο 3D Mark 11“, δήλωσε ο Kevin Lensing, επικεφαλής του τμήματος AMD Mobile, για τις Temash APUs, μιας και σύμφωνα με στοιχεία από την AMD, ο Temash προσφέρει 5x την απόδοση των συγκρίσιμων τσιπ της Atom [Clover Trail] πλατφόρμας της Intel. 

AmdIntMain960

Η “mainstream” πλατφόρμα, μεσαίων δυνατοτήτων, που θα φέρει την κωδική ονομασία Kabini, λέγεται πως θα είναι 25% πιο αποτελεσματική σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές, προσφέροντας μέχρι και 90 λεπτά επιπλέον διάρκεια ζωής στην μπαταρία κατά τη διάρκεια αναπαραγωγής αρχείων 720p.

“Αυτό το APU θα φέρει την πραγματική δύναμη των τεσσάρων πυρήνων στην αγορά, παραγκωνίζοντας τους Pentium επεξεργαστές. Στην πραγματικότητα, είναι ένα απευθείας χτύπημα προς αυτά τα chip [Pentium] και πρόκειται να κυριαρχήσουν στον τομέα των notebooks.”, συμπλήρωσε ο Lansing στην συνέχεια.

AmdA10Rcih960

Οι APUs της κατηγορίας Richland θα είναι ουσιαστικά μια “πειραγμένη” έκδοση του Trinity APU, με υψηλότερους χρονισμούς σε CPU και GPU. Υπάρχουν αναφορές που περιγράφουν ότι οι Richland θα μπορούν να φθάσουν εύκολα υψηλότερες Turbo Core ταχύτητες, 5 με 25% και ανάλογα με την εφαρμογή, με την διαφορά ότι ακόμα δεν έχουμε στα χέρια μας στοιχεία από κανονικές μετρήσεις.

AmdIntHE960

Η ονοματολογία των APUs ακολουθεί την στρατηγική των τελευταίων χρόνων, ξεκινώντας από τους Α2/Α4, περνώντας στους μεσαίους Α6 και καταλήγοντας στους ισχυρούς Α8/Α10. Όσο αυξάνεται ο αριθμός αυξάνονται τα GΗz καθώς και οι Radeon πυρήνες που ενσωματώνουν οι επεξεργαστές, με τον Α10 να διαλαλεί πως προσφέρει την καλύτερη εμπειρία για gaming από οποιοδήποτε άλλο SoC.

AmdMarPl960

Η σύγκριση και η σύγκρουση λοιπόν μεταξύ των Haswell της Intel και των νέων επεξεργαστών της AMD θα είναι αναπόφευκτος, με την δεύτερη να πιστεύει ότι έχει ακόμα πολλά να προσφέρει όσον αφορά την απόδοση και την σταθερότητα των νέων υπολογιστικών συστημάτων αλλά και στον τομέα των tablet και των υβριδικών Windows 8 συσκευών, κατακτώντας σταδιακά και μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς.

AmdDockP960

Η AMD ανήγγειλε επίσης το DockPort, τεχνολογία με γνωρίσματα παρόμοια με αυτά του Thunderbolt της Intel, το οποίο μπορεί και να χαρακτηριστεί ως DisplayPort+ και επιτρέπει σε μία και μόνο σύνδεση την συνύπαρξη USB, τροφοδοσίας και εικόνας.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

Αφήστε μια απάντηση