Είναι γεγονός η νέα Commodore Amiga mini

You are currently viewing Είναι γεγονός η νέα Commodore Amiga mini

Το όνομα Amiga είναι ένας θρύλος του home computing που κυριάρχησε από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Οικονομικά προβλήματα της “μαμάς” Commodore τα οποία και την οδήγησαν σε χρεωκοπία το 1994 δεν επέτρεψαν τη συνέχεια της εξαιρετικής πορείας των συστημάτων με το όνομα Amiga. Όλα αυτά όμως μέχρι το πρόσφατο παρελθόν μιας και η Commodore USA ξεκίνησε τις εργασίες της το 2010, ενώ εχθές ανακοίνωσε την κυκλοφορία της νέας Amiga mini.

Η νέα Amiga mini κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις, μια σε μαύρο χρώμα και μια σε ασημί, ενώ έρχεται σε ένα κουτί περιορισμένων διαστάσεων. Ο εξωτερικός σχεδιασμός της θυμίζει το πρώτο Mac mini της Apple, ενώ θετική εντύπωση αφήνει το χαραγμένο λογότυπο Amiga στην εμπρός πλευρά.

Η είδηση όμως έρχεται από το γεγονός ότι η νέα Amiga mini συνοδεύεται από το νέο λειτουργικό σύστημα της εταιρείας που ακούει στο όνομα Commodore OS Vision. Το νέο Commodore OS Vision η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι απόγονος του Amiga OS που έτρεχαν τα συστήματα της δεκαετίας του 1980 και 1990, αλλά ένα νέο λειτουργικό σύστημα. Ουσιαστικά πρόκειται για μια προσαρμοσμένη διανομή GNU / Linux. Μάλιστα ως διανομή Linux το νέο λειτουργικό σύστημα αν και ακόμα σε beta έκδοση μπορείτε να το κατεβάσετε και να το δοκιμάσετε στο σύστημα σας.

Από πλευράς hardware η Amiga mini έρχεται με υποσυστήματα τελευταίας γενιάς. Η βασική έκδοση διαθέτει επεξεργαστή Intel Core i3-2130 στα 3,4GHz, μνήμη RAM 4GB τύπου DDR3 στα 1.333MHz, ενσωματώνει Blu-ray οδηγό και σκληρό δίσκο χωρητικότητας 1TB. Το κύκλωμα γραφικών βασίζεται στο NVIDIA GeForce GT 430 και διαθέτει 1GB μνήμης. Προαιρετικά και βέβαια με επιπλέον χρέωση, μπορείτε να επιλέξετε επεξεργαστή Intel Core i5-2500K στα 3,3GHz ή τον Intel Core i7-2700K στα 3,5GHz, μνήμη RAM μέχρι και 16GB συνολικά, ενώ ο σκληρός δίσκος μπορεί να αντικατασταθεί από SSD με χωρητικότητα 300GB ή 600GB.

Οι τιμές μας φάνηκαν τουλάχιστον τσιμπημένες μιας και η βασική έκδοση ξεκινά από τα 1.495 δολάρια ΗΠΑ, ενώ ανάλογα με τις επιλογές hardware που θα κάνετε μπορεί να φτάσει και μέχρι τα 2.990 δολάρια ΗΠΑ. Σημειώστε ότι υπάρχει και έκδοση με 345 δολάρια ΗΠΑ, η οποία περιλαμβάνει μόνο το case, και το Blu-ray drive.

Αν έχετε ενθουσιαστεί τώρα είναι μια καλή ευκαιρία για να παραγγείλετε αφού η εταιρεία προσφέρει και δωρεάν μεταφορικά.

Παρακάτω δείτε ένα video για το νέο λειτουργικό σύστημα Commodore OS .

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

This Post Has 5 Comments

  1. George

    Πράγματι οι τιμές εκτός πραγματικότητας

  2. Θανος

    Όλα καλά είναι αυτά, αλλά ποια είναι η χρησιμότητα της «νέας Amiga»; Ένα …άλλο MacMini ή ένα άλλο… Playstation;
    Νομίζω ότι υπάρχει έλλειψη οράματος και ιδεών σε αυτή την καινούρια προσπάθεια που κάνει η νέα εταιρεία.

    1. Γιώργος

      Ευχαριστούμε για το σχόλιο. Όσον αφορά τη νέα Amiga αλλά και οποιαδήποτε προσπάθεια ο τελικός καταναλωτής είναι και ο απόλυτος κριτής της προσπάθειας. Το σημαντικότερο ίσως βήμα για να αποκτήσει το δικό της χαρακτήρα η νέα Amiga είναι το λειτουργικό σύστημα. Από αυτό αλλά και την αποδοχή του τόσο από τον κόσμο αλλά και τα software houses θα εξαρτηθούν πιθανόν όλα.

      1. Θανος

        Εμένα πάντος, μου μοιάζει να είναι μία από τα ίδια. Και το κόστος εκτός πραγματικότητας…

Αφήστε μια απάντηση