Η ώρα της Apple και το “οικονομικό” iPhone

You are currently viewing Η ώρα της Apple και το “οικονομικό” iPhone

Οι φήμες εκατοντάδες – αν όχι χιλιάδες – τους τελευταίους μήνες, οι διαρροές πολλές και ο χρόνος έφτασε τελικά στο … παρά 1 αφού αύριο έχουμε 10 Σεπτεμβρίου, η ημερομηνία που η Apple θα παρουσιάσει τα νέα iPhone.

Για πρώτη φορά μετά το πρώτο iPhone το 2007 χρησιμοποιώ πληθυντικό για την παρουσίαση νέου iPhone μιας και όλες οι φήμες, οι φωτογραφίες που έχουν διαρρεύσει και ολόκληρο το internet μιλά για τη νέα ναυαρχίδα, το iPhone 5S, αλλά και το νέο “οικονομικό” iPhone 5C.

Για όσους κάνουν όνειρα για το νέο “οικονομικό” iPhone 5C ήρθε η στιγμή να προσγειωθούν – μάλλον ανώμαλα – στην πραγματικότητα αφού το οικονομικό προσωπικά το βάζω σε εισαγωγικά από τη στιγμή που πρωτοακούστηκε ότι είναι πιθανόν η Αμερικανική εταιρεία να κυκλοφορήσει μια καινούργια οικονομική έκδοση του δημοφιλούς iPhone.

Αν πάντως επιμένετε να κάνετε όνειρα για ένα “οικονομικό” iPhone θα σας ενημερώσουμε ότι οι κουβέντες που κάνουμε μεταξύ μας θέλουν την Ελλάδα να είναι από τις πρώτες χώρες που θα κυκλοφορήσει η νέα συσκευή με αφορμή βέβαια ότι έχουμε οικονομική κρίση. Συνεχίστε να διαβάζετε για να δείτε τον παραλογισμό αφού η οικονομική μας κρίση φέρνει το iPhone 5C από τους πρώτους, σε τι τιμή όμως;

Θα το γράψω απλά για να γίνω αντιληπτός μιας και ήδη φαντάζομαι ότι έχω κατηγορηθεί από αρκετούς ως εχθρός της Apple, κάτι που όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι δεν συμβαίνει σε καμία περίπτωση. Όταν η ναυαρχίδα των smartphone σου κοστίζει στην Ελληνική αγορά 739 ευρώ – βασική έκδοση με τα 16GB – τότε ένα οικονομικό νέο iPhone θα μπορούσε κάλλιστα να κοστίζει 500 έως 600 ευρώ. Η Apple σε καμία περίπτωση δεν θα συγκρίνει τις τιμές της με τα Android smartphones των 100 ευρώ – και των 200 ή των 300 ευρώ – μιας και το προϊόν της το θεωρεί – και είναι – premium, έχει δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους που το “γουστάρουν” και μια μειωμένη τιμή από 100 – 200 ευρώ για ένα νέο οικονομικό μοντέλο που θα προστεθεί στη γκάμα είναι ποσοστιαία ιδιαίτερα σημαντική.

Επιπλέον η Apple δεν σχεδιάζει προϊόντα με βάση την Ελληνική αγορά, αλλά κατά κύριο λόγο την Αμερικανική και κάποιες ακόμα όπως πχ η Βρετανική ή η Γερμανική και σίγουρα εκείνη – την αχανή – της Κίνας. Στις ΗΠΑ λοιπόν όπου ελάχιστοι Αμερικανοί αγοράζουν iPhone χωρίς συμβόλαιο ένα iPhone 5 κοστίζει 200 δολάρια – κάτι λιγότερο από 200 ευρώ δηλαδή – με συμβόλαιο.

Αναλογιστείτε τώρα ότι οι μισθοί είναι σαφώς υψηλότεροι και η δική μας οικονομική κρίση δεν υπάρχει. Το γεγονός ότι τα 200 δολάρια για το “οικονομικό” iPhone ίσως γίνουν 50 ή ακόμα και 0 μας επιτρέπει να αντιληφθούμε γιατί το νέο iPhone 5C αναφέρετε παντού ως “οικονομικό”. Εκεί στις ΗΠΑ θα είναι πράγματι οικονομικό αφού για να το αποκτήσει κανείς θα ξοδεύει από καθόλου χρήματα μέχρι ίσως 50 δολάρια εικάζω.

Όσοι κάνετε όνειρα για οικονομικό iPhone, μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείτε και να αναθεωρήσετε. Για όλους εσάς ελπίζω ότι αύριο μετά τις 20.00 θα μάθουμε ότι το iPhone 4S – σε έκδοση 8GB ; – θα έρθει σε τιμή 400-500 ευρώ. Αν αυτό συμβεί να είστε και ευχαριστήμενοι.

Μέχρι τότε … μείνετε συντονισμένοι.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

Αφήστε μια απάντηση