TEDx Athens 2013: Veni, vidi αλλά όχι vici

You are currently viewing TEDx Athens 2013: Veni, vidi αλλά όχι vici

Την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, ένα κτίριο με επτά ορόφους και εσωτερικούς χώρους συνολικού εμβαδού 18.000 τ.μ. αφιερωμένους στο θέατρο, το χορό, τη μουσική, τα εικαστικά και τα γράμματα, επέλεξε για την φετινή χρονιά το TEDxAthens για να “στεγάσει” τις δραστηριότητες, τους ομιλητές και τους τυχερούς που κατάφεραν να εξασφαλίσουν έγκαιρα ένα εισιτήριο. 

SGTO960

Εμείς βρεθήκαμε εκεί, ευπρεπώς ενδεδυμένοι και καλυμμένοι με τον “μανδύα” του TEDxSter, του απλού θεατή, παρακολουθήσαμε για άλλη μία χρονιά την – για πρώτη φορά – διήμερη [main event] αυτή εκδήλωση, περιπλανηθήκαμε στα επίπεδα του κτιρίου, ακούσαμε κουτσομπολιά, αρνητικά αλλά και θετικά σχόλια, γευτήκαμε τις γαστρονομικές προτάσεις των διοργανωτών και απολαύσαμε την άνεση της αίθουσας Simulcast, με τις τεράστιες μαξιλάρες.

TEDxUW2960

Ας ρίξουμε όμως μία πιο προσεκτική ματιά και ας σταθούμε σε κάποιες λεπτομέρειες, λεπτομέρειες που κατά την γνώμη μας έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία της εκδήλωσης.

Όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή της “Στέγης”, κανείς δεν μπορεί να πει ότι ήταν “ελλιπής”.

TEDxUW3960

Αντιθέτως.

Το κτίριο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο [Λεωφόρος Συγγρού], είναι προσβάσιμο με κάθε μέσο και διαθέτει και πάρκινγκ, με σχετικό αντίτιμο το οποίο η ομάδα του TEDxAthens φρόντισε να μειώσει – από όσο μάθαμε – με την χρήση ειδικού κουπονιού. Η κεντρική σκηνή, που βρίσκεται στο κέντρο και χαμηλά του κτιρίου, χωρητικότητας 880 ατόμων ήταν και η “καρδιά” της εκδήλωσης, εξοπλισμένη με ρομποτικούς φωτισμούς, εξαιρετική ακουστική, άνετα καθίσματα και ιδανική θερμοκρασία. Κάμερες και μικρόφωνα – μαζί και ένα “jimmy jib” επί σκηνής – ήταν στην διαθεσιμότητα των οργανωτών για την σωστή κάλυψη και online αναμετάδοση των ομιλιών.

TEDxUW4960

Ένα από τα πλεονεκτήματα που έχει η “ανωνυμία” είναι η δυνατότητα να ακούς τι λένε οι άλλοι γύρω σου, χωρίς να τους ενδιαφέρει ποιος τους ακούει. Ανεβοκατεβαίνοντας λοιπόν τα επτά επίπεδα του κτιρίου, μια καταιγιστική αλληλουχία σχολίων – θετικών και αρνητικών – φούντωνε στα “πηγαδάκια” των παρευρισκομένων.

TEDxUW5960

TEDxUW8960

TEDxUW6960

TEDxUW7960

Πολλοί ήταν εκείνοι που έκριναν τον χώρο “ακατάλληλο” για μια εκδήλωση όπως το TEDxAthens.

Η διαφορετικότητα του κτιρίου σε σχέση με τον προηγούμενο χώρο [ΘΕΑΤΡΟΝ του “Ελληνικού Κόσμου”], που είχε λιγότερα αλλά μεγαλύτερα σε εμβαδό επίπεδα, μάλλον έφερε δυσφορία σε όσους είχαν παρακολουθήσει και στο παρελθόν. Βέβαια εδώ να σας θυμίσουμε ότι τις προηγούμενες χρονιές είχαμε θέμα με το WiFi, κάτι το οποίο δεν μας προβλημάτισε φέτος. Τα ασανσέρ ανεβοκατέβαιναν συνεχώς και αν έκανες το λάθος να στρέψεις το βλέμμα σου για λίγο και η παρέα σου προχωρούσε, έπρεπε να μαντέψεις αν πήγαν πάνω ή κάτω … ή πίσω.

TEDxUW12960

Παραπονάκια και στην αίθουσα του Simulcast, που αν και εξαιρετικά “cozy” έχανε που και που τον ήχο, ειδικά την πρώτη ημέρα. Από “καύσιμα”, οι πανταχού παρών Nespressoμηχανές φρόντιζαν να μας τροφοδοτούν με καφεϊνη ανά πάσα στιγμή, υπήρχαν κουλουράκια, άφθονα υγρά – αλκοολούχα και μη – μικρά κεράσματα, αλμυρά και γλυκά, καθώς και παγωτό. Παράπονο πολλών κατά την πρώτη ημέρα, δεν ήταν αρκετά για τις εφτά περίπου ώρες που χρειάστηκαν για να ολοκληρωθούν τα sessions, με αποτέλεσμα κάτι καταπληκτικά σοκολατομπισκότα – που “φωλιάζανε” σε όμορφα καλάθια – να κάνουνε “φτερά” σε χρόνο dt.

TEDxUW11960

TEDxUW10960

TEDxUW9960

Anyway, η μέρα κύλισε κανονικά, οι εθελοντές ήταν εξυπηρετικοί, ευγενικοί και πρόθυμοι, “χάθηκε” κάπου μία ομιλήτρια αλλά θεωρήσαμε ότι η “μηχανή” ξεκίνησε και την επόμενη θα ανέβαζε ακόμα περισσότερες “στροφές”.

Η δεύτερη μέρα παρουσίαζε μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Περισσότεροι ομιλητές, δυνατότερα sessions, περισσότερα κεράσματα για τους απαιτητικούς και περισσότερη αισιοδοξία, όσον αφορά την δυναμική των ομιλητών, αφού σε μία διοργάνωση που ξεκινά στις 9.30 το πρωί με “χαρτογραφημένη” λήξη στις 21.15 ~ 22.00, μόνο έτσι θα μπορούσε να επιτευχθεί η εγρήγορση των θεατών [αυτό για όσους “πλακωθήκανε” στις μπύρες].

TEDxUWBee960

Βρήκαμε και την ομιλήτρια που είχαμε “χάσει”, την ταλαντούχα και αρκετά προσγειωμένη – για το νεαρό της ηλικίας της – Olivia Bee.

Και η δεύτερη μέρα είχε πραγματικά ένταση, είχε έναν απίθανο Ευγένιο Τριβιζά με τα καταπληκτικά παραμύθια του, είχε συγκίνηση και αγωνία με τον Γιάννη Μπεχράκη και τον προσωπικό αγώνα επιβίωσης που έδωσε στην ζούγκλα της εμπόλεμης Σιέρα Λεόνε, τον πολυαναμενόμενο Ricky Nierva – καλλιτεχνικό διευθυντή και σχεδιαστή παραγωγής της Pixar, τον ειλικρινή Αλέξανδρο Αβρανά που δήλωσε πως θα συνεχίσει να υπηρετεί την τέχνη και όχι την ψυχαγωγία, τον Δρ. Σταμάτη Κριμιζή που έφερε στην αίθουσα “αέρα” από τα ερευνητικά κέντρα της NASA, τον Σουηδό Magnus Larsson με την μοριακή αρχιτεκτονική του, τον Steve Fisher, τον Yohannes Gebregeorgis που ταλαιπωρήσαμε λίγο κατά την εκκίνηση αλλά αντάμειψαν οι άνθρωποι του TEDxAthens αναλαμβάνοντας το κόστος παραγωγής του νέου βιβλίου του Ευγένιου Τριβιζά στη τοπική διάλεκτο της Αιθιοπίας για να μπορέσει να το προσθέσει στην βιβλιοθήκη που ο ίδιος οραματίστηκε και υλοποίησε για την πατρίδα του.

TEDxUWTR960

TEDxUWAV960

TEDxUWRN960

TEDxUW13960

Εξαιρετικές ομιλίες, εξαιρετικές στιγμές.

Όμως οι παραπάνω ομιλητές, σύμφωνα με τα σχόλια που διαβάσαμε [Twitter] και ακούσαμε στα διαλείμματα, πήραν στην πλάτη τους όλο το TEDxAThens. Υπήρχε ένα παγωμένο χαμόγελο, ένα “καλά περάσαμε, αλλά τι είδαμε”, μια λέξη που φέρνει τρόμο σε εκδηλώσεις που το DNA τους εμπερικλείει ως δομικά στοιχεία του την καινοτομία, την πρωτοτυπία και την πρωτοβουλία : “κοιλιά”.

TEDxUWBE960

TEDxUWKR960

TEDxUWSE960

Δυστυχώς, είτε το “άπλωμα” της εκδήλωσης σε δύο μέρες και η ανάγκη κάλυψης των sessions έφερε όχι κακούς ομιλητές – προς Θεού – αλλά κάποιους που δεν μπόρεσαν να μαγνητίσουν, να ταρακουνήσουν τον θεατή και όπως σκληρά ακούσαμε να λένε στο δεύτερο διάλειμμα “να δικαιολογήσουν τα 65 ευρώ του εισιτηρίου”.

Θεωρούμε όμως ότι όσο πικρή και αν ακούγεται αυτή η φράση, τόση πίκρα άφησε και στο στόμα εκείνου που την είπε, μιας και ήταν επιλογή του να βρίσκεται εκεί…

TEDxUWABU960

TEDxUWMU960

Δεν ξέρουμε αν το “διήμερο” ήταν μέσα στις απαιτήσεις της “Στέγης” ή αν οφείλεται στην υπέρ-προσπάθεια για το αξεπέραστο, δεν ξέρουμε αν οι ομιλητές είχαν τον απαιτούμενο χρόνο να οργανωθούν – μερικοί απλά μας διάβασαν το κείμενο τους, δεν ξέρουμε αν κάποιοι πηγαίνουν με την προσδοκία να την “κάνουν ταράτσα” στο φαΐ, δεν ξέρουμε γιατί το πάρκινγκ είχε χρέωση ή γιατί ανέβηκαν τόσο τα dB – μπορεί να κάνουμε λάθος, έτσι φάνηκε στα τύμπανα μας – στους Pad Trio, δεν ξέρουμε γιατί δεν αφήσανε τις αδερφές Βουγιουκλή ή τον Πάνο Καράν περισσότερη ώρα στην σκηνή, δεν ξέρουμε γιατί την ώρα που τελείωνε την ομιλία του ο Δρ. Αθανάσιος Μουλάκης δέχθηκε ένα βεβιασμένο, αγχωμένο χειροκρότημα που υποδείκνυε σε “εθελούσια έξοδο” από την σκηνή ενώ στο στόμα του κρεμόταν κυριολεκτικά ακόμα μια φράση, δεν ξέρουμε γιατί η κάμερα έπιασε 2-3 άτομα να κοιμούνται

TEDxUWMi960

Ξέρουμε όμως ότι αυτοί οι “65 μάστοροι” και όλοι οι μαθητάδες δούλεψαν για έξι μήνες, ξέρουμε ότι σπατάλησαν – όχι άσκοπα – το χρόνο τους για να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, ξέρουμε ότι κάποιοι εκεί έξω που “στολίζουν” τέτοιες πρωτοβουλίες με κοσμητικά επίθετα και επιτηδευμένα tweets ή “τουί” – αν προτιμάτε – βρίσκουν εύκολο στόχο το TEDx και το κάθε “TEDx” προκειμένου να ειρωνευτούν ακόμα και τους έφηβους ομιλητές [βλ. Χάρης Ιωάννου, Γιάννης Μπάτας, Μιχάλης Ταλιάκης] που είχαν μια καλή ιδέα και τόλμησαν να την υλοποιήσουν, ξέρουμε ότι κουραστήκατε, ξέρετε ότι κουραστήκαμε

Ας μην μετατραπεί το TEDxAthens σε κάποιου είδους “γκαλά”, που απλά θα πηγαίνουμε και μετά θα χανόμαστε σε “αχαρτογράφητα νερά”

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

Αφήστε μια απάντηση