Νέα APU hUMA “Kaveri” από την AMD

You are currently viewing Νέα APU hUMA “Kaveri” από την AMD

H AMD έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την νέο της εγχείρημα, το οποίο αναμένεται να φέρει επανάσταση στον χώρο των επεξεργαστών και θα έχει το όνομα AMD APU [HSA] hUMA

Αναλυτικότερα, η AMD σκοπεύει να συνδυάσει με αρμονία την πρόσβαση τόσο του επεξεργαστή [CPU] όσο και του επεξεργαστή γραφικών [GPU], που ούτως ή άλλος αποτελούν μαζί ένα ολοκληρωμένο APU, στην ίδια περιοχή μνήμης η οποία θα βρίσκεται σε ένα σύστημα “ετερογενούς” αρχιτεκτονικής.

Ο κύριος λόγος που επιδιώκεται αυτό το “πάντρεμα” είναι ότι οι επεξεργαστές είναι αρκετά ταχείς και ευέλικτοι όταν εκτελούν πολύπλοκες, δαιδαλώδεις εργασίες αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματικοί σε μαζικές παράλληλες επεξεργασίες. Σε αυτό το κομμάτι υπερέχουν ξεκάθαρα οι GPUs. Δυστυχώς όμως μέχρι και σήμερα δεν μοιράζονται τα ίδια δεδομένα την ίδια χρονική στιγμή σε κοινή μνήμη.

hUMA960

Η διαδικασία που ακολουθεί ο επεξεργαστής όταν αποφασίσει πως μια εργασία μπορεί να εκτελεστεί καλύτερα από την GPU : αντιγράφει τα σχετικά δεδομένα από τη δική του “δεξαμενή” μνήμης στην αντίστοιχη της GPU και μόλις εκείνη εκτελέσει τα καθήκοντα της τα αποτελέσματα αντιγράφονται πίσω στην μνήμη της CPU, όπου και κλείνει ο κύκλος της επεξεργασίας.

Σε αυτή την περίπτωση έχουμε σπάταλη επεξεργαστικής ισχύος, άρα και ενέργειας, χάνοντας χρόνο και ταλαιπωρώντας το σύστημα χωρίς να το θέλουμε. Αυτός λοιπόν ο περιορισμός θα ξεπεραστεί με την επερχόμενη APU “Kaveri” της AMD, η οποία θα κάνει την εμφάνιση της στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Η “Kaveri” θα φέρει στο υπολογιστές μας το hUMA, ένα σύστημα στο οποίο τόσο CPU και GPU Θα μοιράζονται το ίδιο “ρεζερβουάρ” μνήμης και τα δεδομένα μέσα σε αυτήν. Η hUMA είναι σε θέση να συνενώσει ακόμα και τις cache μνήμες των δύο επεξεργαστικών μονάδων, καθώς αν GPU και CPU έχουν αντίληψη του τί υπάρχει τόσο στην φυσική αλλά και την cache μνήμη, όταν η CPU αλλάξει κάτι θα ενημερώνεται αμέσως και η GPU.

hUMAspecs960

Σημαντικό στοιχείο και κομμάτι που ολοκληρώνει την ιδέα της AMD είναι η κοινόχρηστη μνήμη του hUMA εκτείνεται μέχρι και στην εικονική μνήμη, η οποία βρίσκεται στο σκληρό δίσκο ή τον SSD του συστήματος. Με άλλα λόγια η GPU δεν χρειάζεται την παρέμβαση της CPU για να ειδοποιήσει το λειτουργικό σύστημα να προσκομίσει τα απαιτούμενα δεδομένα από την εικονική μνήμη, παίρνοντας ότι θέλει όποτε το θέλει.

Ποιο είναι το όφελος για τον απλό χρήστη ;

H αρχιτεκτονική hUMA, ενοποιώντας τις δυνάμεις CPU-GPU θα κάνει τα APUs πολύ πιο ευέλικτα, προσδίδοντας τους γρηγορότερη απόκριση. Βελτίωση της επεξεργασίας σημαίνει και βελτίωση στην διάρκεια της μπαταρίας, γεγονός που καθιστά τους hUMA ιδανικούς για φορητές συσκευές.

Οι προγραμματιστές δεν θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερο πρόβλημα να προσαρμόσουν την δουλειά τους στη νέα αυτή πλατφόρμα, δεδομένου ότι η AMD λέει ότι θα είναι συμβατή με όλες τις “mainstream” γλώσσες προγραμματισμού, που σημαίνει ότι Python, C++ και Java μένουν ανεπηρέαστες από την αυτήν την αλλαγή.

HSAF960

Επίσης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αν και η AMD είναι η εταιρεία που ανακοίνωσε πρώτη την hUMA, φυσικά θα είναι και η πρώτη εταιρεία που θα κυκλοφορήσει τον hUMA “Kaveri”, οι προδιαγραφές θα δημοσιευθούν από το Ίδρυμα HSA, του οποίου η AMD είναι μέλος, μαζί με Samsung, Texas Instruments, Qualcomm και MediaTek. Πολύ πιθανό λοιπόν θα είναι να δούμε και άλλα μέλη του ιδρύματος να υιοθετούν την αρχιτεκτονική της “κοινόχρηστης” μνήμης.

Είναι τυχαίο άραγε ότι η AMD προμηθεύει τον επεξεργαστή του PlayStation 4 της Sony σε μία πλατφόρμα όπου γίνεται χρήση μιας ενοποιημένης μνήμης υψηλών ταχυτήτων [8GB RAM GDDR5], προσβάσιμη τόσο από την CPU και την GPU ;

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

Αφήστε μια απάντηση