“Seattle” ARM επεξεργαστής από την AMD

You are currently viewing “Seattle” ARM επεξεργαστής από την AMD

H AMD πορεύεται με την αρχιτεκτονική x86 από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε να λανσάρει τους μικροεπεξεργαστές της το 1975 και ως προμηθευτής της IBM, αρχικά με τις ευλογίες της Intel, το 1982. Φαίνεται λοιπόν πως ήρθε η ώρα η αμερικανική αυτή εταιρεία να εισέλθει και στον χώρο των ARM επεξεργαστών με τον “Seattle”

SeattARM960

Η ανακοίνωση του τσιπ, το οποίο είναι το πρώτο 64bit ARM SoC για διακομιστές, έγινε σήμερα παράλληλα με την στρατηγική πορεία της AMD για το 2014 και τις μονάδες που θα διαθέσει η εταιρεία στο εμπόριο γενικότερα, καλύπτοντας και τον τομέα των x86 επεξεργαστών με την καινούρια σειρά AMD Opteron X, τον Berlin [CPU και APU τεσσάρων πυρήνων “Steamroller”] και τον Warsaw [με 12/16 “Piledriver” πυρήνες] που θα αντικαταστήσει την σειρά AMD Opteron 6300 και 4300.

OptX960

Ο “Seattle” υλοποιείται με αρχιτεκτονική ARM Cortex-A57, το νέο υποσχόμενο σχέδιο της γνωστής ARM Holdings, θα ενσωματώνει αρχικά 8 και στη συνέχεια 16 πυρήνες, με ταχύτητα ίση και μεγαλύτερη των 2GHz. Θα προσφέρει 2x-4x αυξημένη απόδοση σε σχέση με την προηγούμενη σειρά AMD Opteron X [Χ1150 και Χ2150 APUs των τεσσάρων “Jaguar” πυρήνων] με σημαντική βελτίωση στην σχέση υπολογιστικής ισχύος ανά Watt.

A57Arm960

Θα παρέχει υποστήριξη DRAM έως και 128GB , καλύτερη ενεργειακή απόδοση και μειωμένο φόρτο στην CPU, εξαιρετική κρυπτογράφηση, συμπίεση και αναβαθμισμένη δικτύωση 10GbE. Θα είναι επίσης ο πρώτος επεξεργαστής της AMD που θα ενσωματώνει την τεχνολογία Freedom Fabric, εξελιγμένη έκδοση και διάδοχο του HyperTransport Ιnterconnect, για ταχύτερη επικοινωνία και επεξεργασία απευθείας μεταξύ των επεξεργαστών αλλά και εξοικονόμηση χώρου.

AMDx86960

Η στροφή αυτή στην πορεία της εταιρείας δεν αποτελεί έκπληξη, μιας και η μειωμένη ζήτηση για x86 επεξεργαστές αλλά και ο σκληρός ανταγωνισμός από την Intel σηματοδοτούν πως μια τέτοια αλλαγή είναι απαραίτητη. Πληροφοριακά όμως η AMD δεν θα είναι είναι η πρώτη που θα παρατάξει έναν επεξεργαστή ARM ​​για διακομιστές, καθώς η Applied Micro Circuits από τον Απρίλιο έχει δειγματίσει την δική της λύση στον τομέα αυτόν με την κωδική ονομασία “X-Gene”.

“Υπάρχουν δύο ερωτήματα : αν οι επεξεργαστές ARM θα καταφέρουν να περάσουν στους servers και φυσικά αν η AMD θα καταφέρει να κερδίσει την αγορά με τα δικά της ARM“, δήλωσε ο Andrew Feldman, γενικός διευθυντής του επιχειρησιακού τμήματος επεξεργαστών για servers της AMD.

Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα ο Feldman μας παραπέμπει στις τεράστιες ποσότητες των τσιπ που αποστέλλονται κάθε έτος, βασισμένα στην αρχιτεκτονική ARM, που στο πέρασμα του χρόνου μετατράπηκαν σε ισχυρές, με χαμηλές ενεργειακές απαιτήσεις μονάδες, οι οποίες είναι αρκετά ικανές να αντιμετωπίσουν τις βελτιώσεις της Intel όσον αφορά την κατανάλωση ρεύματος.

FuOO960

“Οι κατασκευαστές υπολογιστών έχουν κουραστεί να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε έναν μόνο μεγάλο προμηθευτή όπως η Intel, της οποίας τα περιθώρια κέρδους είναι συνήθως μεγαλύτερα από τα δικά τους. Αυτοί λοιπόν θέλουν η αρχιτεκτονική ARM να νικήσει”, συμπλήρωσε ο Feldman.

Με νίκη φυσικά ο Andrew Feldman εννοεί να λάβει ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό της αγοράς. Αν αυτό συμβεί η AMD, που έχει μεγαλύτερη εμπειρία στους διακομιστές σε σχέση με τις υπόλοιπες μεγάλες εταιρείες που πωλούν ARM επεξεργαστές για συσκευές κινητής τηλεφωνίας, θα επικρατήσει. Και η Applied Micro Circuits είναι πολύ μικρή για να αποτελέσει απειλή.

OptXCHR960

“Αυτό είναι “παιχνίδι” για μεγάλες εταιρείες,” είπε ο Feldman. “Ένα καλό τσιπ δεν φτάνει, πρέπει να φτιάξεις τρία ή πέντε στη σειρά, για να κερδίσεις την αγορά”.

Η AMD σχεδιάζει να δώσει δείγματα του “Seattle” κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014, με την παραγωγή να ξεκινάει σε κανονικούς ρυθμούς το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

Αφήστε μια απάντηση