Το Thunderbolt 2 στα 20Gbs και με υποστήριξη βίντεο 4Κ

You are currently viewing Το Thunderbolt 2 στα 20Gbs και με υποστήριξη βίντεο 4Κ

Πριν λίγο καιρό η Intel ανακοίνωσε τα σχέδιά της όσον αφορά την εξέλιξη της τεχνολογία Thunderbolt, με τον επερχόμενο ελεγκτή “Falcon Ridge” να αγγίζει ταχύτητες των 20Gbs, δίνοντας διπλάσιο εύρος ζώνης από το αρχικό Thunderbolt

Το Thunderbolt πρώτης γενιάς κυκλοφόρησε στην αγορά αρχικά μέσω της Apple, όπου και παραμένει ως στάνταρ διεπαφή μέχρι και σήμερα, αλλά αυτή την στιγμή η βιομηχανία των υπολογιστικών συστημάτων το έχει φέρει σε πάνω από 30 υπολογιστές και μητρικές κάρτες ενώ θεωρείται αυτονόητο ότι θα συνδυαστεί με την γενιά των Intel Core επεξεργαστών, Haswell.

Υπάρχουν περισσότερα από 80 περιφερειακές συσκευές οι οποίες μπορούν να συνεργαστούν με το Thunderbolt, από σκληρούς δίσκους, docks επέκτασης, οθόνες, συσκευές λήψης εικόνας και βίντεο. Περισσότερες από 220 εταιρείες σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν αυτή τη στιγμή προϊόντα Thunderbolt και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί.

TBins690

Το Thunderbolt 2 λοιπόν δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς αρχείων βίντεο 4K καθώς και αναπαραγωγής τους. Επιτυγχάνεται με το συνδυασμό δύο καναλιών των 10Gbs σε ένα αμφίδρομο κανάλι των 20Gbs, που υποστηρίζει τόσο την μετάδοση δεδομένων αλλά και απεικόνισης. Η τρέχουσα έκδοση του Thunderbolt, αν και αρκετά γρήγορη, περιορίζεται στα 10Gbs, μέγεθος μικρότερο από το απαιτούμενο εύρος ζώνης για τη μεταφορά βίντεο 4K.

Επίσης με την προσθήκη του DisplayPort 1.2 στο Thunderbolt 2 έχουμε την δυνατότητα να στείλουμε βίντεο σε μία οθόνη 4K ή σε δύο QHD οθόνες, με πλήρη συμβατότητα προς τα πίσω, τα ίδια καλώδια και αντάπτορες που χρησιμοποιούνται με το Thunderbolt σήμερα, ένα σημαντικό βήμα ​​για την υιοθέτηση τεχνολογιών 4K.

TButil960

Ο Jason Ziller, διευθυντής του τμήματος Marketing για το Thunderbolt της Intel δήλωσε : “Ο συνδυασμός των 20Gbs με το DisplayPort 1.2 στο Thunderbolt 2, δημιουργεί ένα εντελώς νέο, διαφορετικό τρόπο σκέψης για την τεχνολογία 4K και συγκεκριμένα τη δυνατότητα μεταφοράς και αναπαραγωγής δεδομένων ταυτόχρονα. Τα εργαστήρια μας δεν θα σταματήσουν εκεί, καθώς η ζήτηση για βίντεο και η ανάγκη μεταφοράς μεγάλων πακέτων δεδομένων συνεχίζει να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.”

FRb960

Το Thunderbolt 2 αναμένεται να μπει σε παραγωγή μέχρι το τέλος του 2013 και θα είναι στην διάθεση του αγοραστικού κοινού το 2014.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

Αφήστε μια απάντηση