To USB PD θα προσφέρει μέχρι και 100W στις USB 3.1 θύρες

You are currently viewing To USB PD θα προσφέρει μέχρι και 100W στις USB 3.1 θύρες

Το 2011, όταν πρωτοεμφανίστηκε ο όρος “USB Power Delivery” από την Obsidian Technology, το να μπορεί μια θύρα USB να προσφέρει παράλληλα με την διαμεταγωγή δεδομένων και ισχύ έως και 100W φάνταζε κομμάτι δύσκολο και αρκετά δαπανηρό

Χρειάστηκαν μόνο δύο χρόνια για να μπορέσει η Renesas Electronics να υλοποιήσει αυτό το σχέδιο και να το παρουσιάσει στην έκθεση “Embedded Technology 2013” που πραγματοποιήθηκε στην Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας.

RUSB960

Το chip που παρουσιάστηκε προς επίδειξη έδωσε σε μία θύρα USB 3.0, με την κατάλληλη συνδεσμολογία, την ικανότητα να προσφέρει μέχρι και 20V/5A και να τροφοδοτήσει ένα κανονικό HDD σκληρό δίσκο 3.5″, ο οποίος ταυτόχρονα εκτελούσε την αναπαραγωγή μιας ταινίας που βρισκόταν αποθηκευμένη στα platters του.

Το κύκλωμα του USB PD, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει κάτω από πέντε διαφορετικά προφίλ [10, 18, 36, 60 και 100W], μπορεί να δώσει άνετα ρεύμα 5, 12 και 20V στα 1.5, 2, 3 και 5A αντίστοιχα – χωρίς να εμποδίζει στο ελάχιστο την μετάδοση δεδομένων.

REUSC960

Το chip της Renesas θα έχει μέγεθος έως και 5 x 5 mm και η εταιρεία φιλοδοξεί να το ενσωματώσει στις υλοποιήσεις πολλών κατασκευαστών, κυρίως σε πλατφόρμες FPGA, ξεκινώντας το 2014 και ολοκληρώνοντας την διάθεση του το 2015, στις αγορές λιανικής.

FPGAfUSB960

Θα είναι πλήρως συμβατό με το νέο βύσμα/καλώδιο που ακούγεται ότι θα αντικαταστήσει τις ήδη υπάρχουσες USB 1.0/2.0/3.0 υποδοχές και φυσικά θα υποστηρίζει και τις προηγούμενες γενιές ελεγκτών.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

Αφήστε μια απάντηση