Vivante, ενισχύει το μερίδιο της στις GPU [VIDEOS]

You are currently viewing Vivante, ενισχύει το μερίδιο της στις GPU [VIDEOS]

Τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες που μονοπωλούν το ενδιαφέρον μας, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης και διάδοσης αυτών που ονομάζουμε “φορητές πλατφόρμες”, δεν είναι άλλες από την Imagination Technologies με το γνωστό PowerVR, την Qualcomm, την Samsung, την Nvidia με τους Tegra και φυσικά την ARM

Όλες οι παραπάνω εταιρείες σχεδιάζουν και πωλούν SoCs, τα οποία τροφοδοτούν σχεδόν όλα τα smartphones και tablets που κυκλοφορούν στην αγορά, συνδυάζοντας επεξεργαστή και συνεπεξεργαστή γραφικών, ακόμα και σε x86 αρχιτεκτονική, την οποία προσφέρει η Intel.

GT3PViv960

Ένας νέος “παίχτης” στην σκληρή αυτή αγορά είναι και η Vivante.

Η Vivante ξεκίνησε την λειτουργία της 2004 και άρχισε να πατεντάρει τις GPU της το 2007. Η επιρροή της φάνηκε κυρίως με το άνοιγμα της στις αγορές της Ανατολής, αλλά την χρονιά που μας πέρασε έκανε αισθητή την παρουσία της και σε προϊόντα που προορίζονται για τη Δύση, όπως το Samsung Galaxy Tab 3 και το Kindle Fire HD.

VivPR960

Σύμφωνα με έρευνα, η Vivante εκτινάχθηκε από το 0.3 % που είχε ως μερίδιο αγοράς το 2012 στο 9.8% το 2013, σημειώνοντας εντυπωσιακή ανάπτυξη, με την τοποθέτηση των GPU της [GC1000] σε συσκευές όπως το Google Chromecast και ο TI OMAP 4470.

Έχει πλέον σημαντικό μερίδιο στην αγορά της Κίνας, ξεπερνώντας εταιρείες όπως η Marvell, η Freescale, η Action Semiconductor, η Ingenic, η Rockchip, ακόμα και την κινεζική Godson.

GCViv960

Σκεφτείτε ότι η GC1000 [8 έως 16 shaders, ανάλογα με την εφαρμογή] που βρίσκεται στο Samsung Galaxy Tab 3 είναι μόνο ένα μικρό παράδειγμα σε σχέση με τις ικανότητες που έχουν οι μονάδες που κατασκευάζει η Vivante.

Η σειρά προιόντων i.MX της Freescale και το μικροσκοπικό CuBox-i χρησιμοποιούν πυρήνα GC2000 [16 shaders], αλλά η συγκεκριμένη αυτή αρχιτεκτονική έχει σχεδιαστεί σε κλίμακα που μπορεί να φτάσει έως και τους 64 shaders, για την μελλοντική υλοποίηση του GC6000.

HuawViv960

Ένα από τα τεράστια πλεονεκτήματα της αρθρωτής αρχιτεκτονικής που χρησιμοποιεί η Vivante [28nm], είναι ότι μπορεί να χρονίσει το ρολόι του επεξεργαστή στο 1GHz – όταν αυτός βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους φόρτου λειτουργίας – αλλά μπορεί να τον ρίξει στο 1/64 όταν απαιτείται εξοικονόμηση ενέργειας, δηλαδή στα 16MHz.

H Vivante αυτή τη στιγμή δεν σκοπεύει να ανταγωνιστεί με την Nvidia, την Imagination Technologies ή την Qualcomm αλλά έχει επικεντρωθεί στη δημιουργία μικρών, χαμηλής ισχύος επεξεργαστών που μπορούν να αυξομειώνουν τις δυνάμεις τους ανάλογα με την περίσταση, με σημαντικό χαρακτηριστικό το μικρό τους μέγεθος, πάντα σε σχέση με τα ανταγωνιστικά SoCs που προσφέρουν παρόμοιες επιδόσεις [SGX544-PowerVR].

DieEqViv960

Με την κινεζική και την ινδική αγορά να αυξάνουν τις απαιτήσεις τους αλλά και το μερίδιο τους στην αγορά με τρομερή ταχύτητα, ενώ ταυτόχρονα οι κατασκευάστριες TSMC και GlobalFoundries αυξάνουν τις δυνατότητες τους σε κατασκευαστικό επίπεδο [nm], η αμερικανική εταιρεία θα παίξει σημαντικό ρόλο στις τεχνολογικές εξελίξεις.

https://www.youtube.com/watch?v=cKG5HDyTW8o

https://www.youtube.com/watch?v=4Oaf0m3F6Xo

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

Αφήστε μια απάντηση