Αντιμέτωπη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Google για “μαγείρεμα” στις αναζητήσεις

You are currently viewing Αντιμέτωπη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Google για “μαγείρεμα” στις αναζητήσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται υπό νέες πιέσεις να σταματήσει την Google από το να τροποποιεί τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης εις βάρος άλλων εταιριών και υπέρ των δικών της προϊόντων. 

Μια ομάδα εταιρειών ζητά λίγο πολύ από τις Βρυξέλλες να εκδοθεί μια συνολική ένσταση, η οποία θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την απαγγελία κατηγοριών εναντίον αυτού του γίγαντα της διαφήμισης.

Σε κοινή επιστολή τους προς τον επίτροπο ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, διαδικτυακές επιχειρήσεις όπως οι Foundem, Expedia, Euro-Cities AG, Hot Χάρτες Medien, Streetmap ΕΕ, TripAdvisor, Twenga, Visual Meta και τρεις γερμανικοί εκδοτικοί όμιλοι επέκριναν τις συνεχείς αλλά μη αποτελεσματικές συνεχόμενες έρευνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ζητήματα “κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης” από την Google.

ECHAl960

Η ομάδα δήλωσε:

“Η Επιτροπή κράτησε την διαδικασία για περισσότερο από δύο χρόνια και υπάρχουν έντονες ανησυχίες ότι δεν πρόκειται να προκύψουν διορθωτικά μέτρα μέσα από συζητήσεις και αιτήματα διευθέτησης.”

Πέρυσι ο Επίτροπος Αλμούνια είχε αναφέρει ότι έχει εντοπίσει τέσσερις τομείς που του προκαλούν ανησυχία σχετικά με τις λειτουργίες της Google.

Αυτά κυμαίνονταν από τις αναζητήσεις που προσφέρει για εστιατόρια και ειδήσεις μέχρι και την αντιγραφή πρωτότυπου υλικού από τις ιστοσελίδες των ανταγωνιστών της, όπως τα σχόλια των χρηστών”.

Έκτοτε η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Google έχουν εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις, με τον Eric Schmidt [CEO] να παίρνει επάνω του όλες τις ευθύνες για λογαριασμό της εταιρείας του Mountain View.

ESmiGoo960

H τεραστίων διαστάσεων διαφημιστική εταιρεία έχει επανειλημμένα προτείνει μικροαλλαγές στις online δραστηριότητές της προκειμένου να καθησυχάσει τις ανησυχίες του Επιτρόπου Ανταγωνισμού, μόνο και μόνο για να υποσχεθούν πως θα επανεξετάσουν αυτά τα σχέδια.

Ωστόσο, είναι κατανοητό ότι οι συνομιλίες πλησιάζουν προς κάποια λύση. Έστω και με αργούς ρυθμούς.

Αλλά, σε αντίθεση με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ ο επίτροπος Αλμούνια επιθυμεί να αποφύγει έναν αδύναμο, απλοϊκό συμβιβασμό, την στιγμή που η Google κατέχει το 90% της αναζήτησης στην Ευρώπη.

Εδώ όμως οι αντίπαλοι της Google έχουν στα χέρια τους μια σοβαρή υπόθεση : μιλούν για χειραγώγηση στα αποτελέσματα αναζήτησης από την μεγάλη εταιρεία, τα οποία – όπως υποστηρίζουν – την ευνοούν σε σχέση με αυτά των ανταγωνιστών της, ενώ απέχουν κατά πολύ από τα ανησυχητικά σημεία που λέει ότι έχει εντοπίσει ο επίτροπος.

Ο απεσταλμένος συνεχίζει:

“Πέρα από την ουσιαστική υποβάθμιση της εμπειρίας του χρήστη και τον περιορισμό των επιλογών των καταναλωτών, οι τακτικές χειραγώγησης της αναζήτησης από την Google πρακτικά ερημώνουν καθολικά της υπηρεσίες των ανταγωνιστών της, σε κάθε έναν τομέα που η Google επιλέγει να προωθήσει τις αντίστοιχες δικές της.”

“για οποιαδήποτε αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα μας θα απαιτηθούν ρητές δεσμεύσεις για την λήξη αυτού του υποβιβασμού των ανταγωνιστικών προϊόντων κατά την διαδικασία αναζήτησης και την “προώθηση” των υπηρεσιών της Google.”

Προσθέτουν ότι τα προϊόντα της Google θα έπρεπε να είναι “ισότιμα” με τα δικά τους και να εφαρμόζονται πιστά τα ίδια πρότυπα, χρησιμοποιώντας ακριβώς την ίδια ανίχνευση, ευρετηρίαση, ταξινόμηση, εμφάνιση και αλγοριθμικές διαδικασίες για τυχόν ποινές.

Αλλά ακόμα και αν συμβεί αυτό, οι ανταγωνιστές της Google είναι πεπεισμένοι ότι η εταιρεία θα πρέπει να χρεωθεί επίσημα για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση απαγγελία κατηγοριών ούτως ή άλλως.

Αν ο επίτροπος ασπαστεί αυτό τους το αίτημα και θέσει γραπτώς αυτήν την απαίτηση στο γραφείο του Ε.Schmidt, η Google θα πρέπει τότε να απολογηθεί και εκείνη γραπτώς, καθώς και να ζητήσει επίσημη ακρόαση.

Μόνο και μόνο τότε θα μπορεί η Επιτροπή να αποφασίσει εάν οι αυτες οι παραβιάσεις ανταγωνισμού έχουν συμβεί, με επαρκή αποδεικτικά στοιχεία και με ένα τελικό αποτέλεσμα που θα μπορούσε να οδηγήσει την Google σε ένα πρόστιμο μεγέθους έως και 10% των ετήσιων εσόδων της σε παγκόσμιο επίπεδο.

AdWords960

Παραδόξως η Microsoft – άλλη μια ισχυρή φωνή κατά της Google – ήταν απούσα από την επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Χοακίν Αλμούνια.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, πρόστιμο ύψους 561 εκατομμυρίων ευρώ επιβλήθηκε στον “γίγαντα” του Redmond από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αθέτηση της συμφωνίας που είχε συνάψει για να προσφέρει στους χρήστες των Windows προγράμματα περιήγησης εναλλακτικά του Internet Explorer.

SYB960

Η εταιρεία αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση κατά της ποινής – που αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% των ετησίων παγκοσμίων εσόδων της Microsoft, η οποία προφανώς δεν ήθελε να αντιμετωπίσει σε μία μακροχρόνια νομική διαμάχη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πιθανότατα θα κατέληγε σε υψηλότερο κόστος από ό,τι το πραγματικό πρόστιμο.

Ωστόσο, ένα ενδιαφέρον ερώτημα που προέκυψε από την κύρωση που επιβλήθηκε στη Microsoft είναι αν ο Αλμούνια θα μπορέσει με τον διορισμό άλλων επιτρόπων να διασφαλίσει ότι οι πολυεθνικές που υπογράφουν αυτές δεσμευτικές συμφωνίες με τις Βρυξέλλες πραγματικά εφαρμόζουν αυτές τις αποφάσεις κατά γράμμα.

Η Google λοιπόν μάλλον θα βρεθεί υπό την εποπτεία της Επιτροπής με ή χωρίς οικονομικές επιβαρύνσεις, για την ώρα, με τις τελικές αποφάσεις να έρχονται το πιθανότερο το 2ο εξάμηνο του 2013.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

Αφήστε μια απάντηση