Η Dell ετοιμάζει XPS 13 με linux για web developers

You are currently viewing Η Dell ετοιμάζει XPS 13 με linux για web developers

Η Dell φέρεται να σχεδιάζει ένα ειδικό μοντέλο στις 13 ίντσες της σειράς XPS το οποίο θα απευθύνεται σε web developers. Το σύστημα θα βασίζεται σε Ubuntu linux και στόχος του θα είναι να “κλέψει” αγοραστές από το στρατόπεδο της Apple. Όποιος έχει βρεθεί ανάμεσα σε web deveopers θα έχει διαπιστώσει ότι τα συστήματα της Apple χάρη στην πλατφόρμα του Mac OS X είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. Όχι αδίκως μιας και το Mac OS X είναι πολύ φιλικότερο για έναν web developer από τα Windows μιας και είναι ένα λειτουργικό σύστημα βασισμένο σε unix. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να τρέξει Apache web server ή μια PHP εφαρμογή άμεσα στο Mac του.

Η Dell λοιπόν φαίνεται ότι θα επιστρατεύσει το τελευταίο της Ultrabook, το Dell XPS 13 για να αποσπάσει μερίδιο αγοράς από την Apple. Το σύστημα θα βασίζεται σε Ubuntu linux έτσι ώστε να τρέχει ένα λειτουργικό σύστημα εξίσου αποτελεσματικό για έναν web developer και συγκεκριμένα την έκδοση 12.04 του Ubuntu. Για όσους μάλιστα έχουν ήδη αγοράσει το Dell XPS 13 μπορούν κατεβάσουν τη συγκεκριμένη διανομή από site του Ubuntu αν και η Dell προειδοποιεί για τρία θέματα που δεν έχει ακόμα λύσει.

Η φωτεινότητα της οθόνης δεν είναι αυτή που θα έπρεπε, το on/off του Wi-Fi δεν λειτουργεί σωστά, ενώ τέλος το touchpad μπορεί να σας μπερδέψει αφού δεν λειτουργεί η αναγνώριση παλάμης, άρα και δεν αποτρέπονται τυχαία swipes, ενώ δεν λειτουργεί και η υποστήριξη για multi-touch. Σε επόμενη έκδοση τα πρώτα δύο θέματα θα διορθωθούν, αλλά το πρόβλημα με το touchpad είναι κάτι που πρέπει να λυθεί σε συνεργασία με τον κατασκευαστή του touchpad, μάλλον τη Synaptics.

Ανάλογα με το feedback που θα λάβει η Dell για το συγκεκριμένο project από τις δοκιμαστικές εκδόσεις της διανομής μέσα στους επόμενους μήνες θα αποφασίσει αν τελικά θα υπάρχει η δυνατότητα παραγγελίας του XPS 13 με Ubuntu μέσα από το Dell.com .

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

This Post Has 0 Comments

  1. George

    Και από πότε η οθόνη, το wifi και το touchpad έγιναν σημαντικά για έναν web developer;
    Αλλά σοβαρά τώρα, ο συνδυασμός Dell και Ubuntu θεωρείται πλέον εγγύηση ότι θα έχετε πρόβλημα.

Αφήστε μια απάντηση