Sputnik, το Ubuntu Linux Ultrabook της Dell

You are currently viewing Sputnik, το Ubuntu Linux Ultrabook της Dell

Αρχικά η Dell το προόριζε μόνο για developers, το “Project Sputnik” όμως – ultrabook με Ubuntu Linux – κερδίζει συνεχώς το ενδιαφέρον των οπαδών του ανοιχτού λειτουργικού συστήματος.

Η Dell λοιπόν τώρα, έχοντας αρχικά διαθέσει μια κανονική έκδοση του ultrabook της XPS 13 για την υλοποίηση ενός δυνατού συστήματος με προεγκατεστημένο το Ubuntu, καλείται να ακούσει τις φωνές αυτών που ζητούν να διατεθεί ένα νέο XPS 13, πιο δυνατό και φυσικά με εμπορική διάθεση και εκτός των ΗΠΑ.

Όπως όλα δείχνουν οι φωνές αυτές εισακούστηκαν. Το νέο “Sputnik 2” θα φέρει τρίτης γενιάς Intel Core i7, 8GB μνήμης RAM, υποσύστημα γραφικών Intel HD4000, για αποθηκευτικό χώρο ένα 256GB SSD και τέλος μια 13,3 ίντσες οθόνη με ανάλυση full HD στα 1920×1080 pixels.

Λειτουργικό σύστημα φυσικά είναι το Ubuntu Linux 12.04 LTS.

laptop-xps-13-ubuntu-960

Μαζί με ένα χρόνο εγγύηση η Dell διαθέτει το εκπληκτικό αυτό μεσαίου μεγέθους φορητό στα 1.200 ευρώ, ενώ συνοδεύεται από την εγγύηση της εταιρείας η οποία προσφέρει “on site” [δηλ. στο χώρο του πελάτη] αντικατάσταση. Αρχικά θα είναι διαθέσιμο για αγορά σε ΗΠΑ και Καναδά.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη θα διατεθεί μέσω των διαδικτυακών καταστημάτων της εταιρείας και συγκεκριμένα θα το βρείτε σε Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία και Ελβετία. Έπειτα θα ακολουθήσουν Ισραήλ, Λουξεμβούργο, Μαρόκο, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καθώς και η Αυστραλία ενώ δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για την Ελλάδα.

dell-xps-13-developer-960

Τι λέτε, θα θέλατε ένα τέτοιο μηχάνημα να έρθει στη χώρα μας; 

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

Αφήστε μια απάντηση