Αυξητικές τάσεις στην αγορά των PCs μετά από 5 χρόνια

You are currently viewing Αυξητικές τάσεις στην αγορά των PCs μετά από 5 χρόνια

Μετά από 5 χρόνια για πρώτη φορά, οι πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών (PCs) παρουσίασαν αύξηση κατά τη διάρκεια του 1ου τριμήνου του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η IDC.

Τα στοιχεία αναφέρουν ότι 1ο τρίμηνο του 2017 διετέθησαν 60,328 εκατ. PCs, όταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016 είχαν διατεθεί 59,942 εκατ. Η οριακή διαφορά του 0,6% μοιάζει εξαιρετικά μικρή, αλλά και μόνο το γεγονός ότι για πρώτη φορά από το 2012 παρατηρείται αύξηση στις πωλήσεις, τότε είναι προφανές πως πρόκειται για μία είδηση στην αγορά της τεχνολογίας την οποία αξίζει κανείς να δει με προσοχή.

Εφόσον η αυξητική τάση συνεχιστεί και τα επόμενα τρίμηνα, τότε θα μιλάμε για επαναφορά της αγοράς των PCs σε θετικά πρόσημα, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό μιας και από το 2012, όταν και παρατηρήσαμε το τελευταίο τρίμηνο με αυξητικές τάσεις, στην αγορά τα PCs αποτελούσαν, για τους περισσότερους ανθρώπους, τη βασική υπολογιστική συσκευή.

Πέραν όμως της παραπάνω αλλαγής σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC διακρίνουμε και αλλαγές στην κατάταξη των πωλήσεων μεταξύ των κατασκευαστών συστημάτων. Έτσι η HP κατάφερε και πάλι να βρεθεί στην πρώτη θέση με μερίδιο αγοράς 21,8%, κάτι που έχει να συμβεί από το 2013. Ακολουθεί η Lenovo με μερίδιο αγοράς 20,4% και μετά από αρκετό καιρό η Κινέζικη εταιρεία βρίσκεται στη δεύτερη θέση με τα μερίδια αγοράς των συστημάτων που πουλήθηκαν. Στην τρίτη θέση των κατασκευαστών βρίσκεται η Dell με μερίδιο αγοράς που έφθασε το 15,9%, ενώ ακολουθεί η Apple με μερίδιο 7% και η Acer με μερίδιο 6,8%.

Μια παρατήρηση που αξίζει να σημειώσουμε είναι πως οι πωλήσεις των υπόλοιπων κατασκευαστών PCs έχουν καταλάβει μερίδιο της αγοράς που φτάνει το 28,1%, μια σημαντική πτώση από το 31,9% που καταλάμβαναν το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

Πηγή

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

Αφήστε μια απάντηση