Η ΕΕΛ/ΛΑΚ προειδοποιεί το ΣΔΟΕ ότι το ανοικτό λογισμικό είναι νόμιμο

You are currently viewing Η ΕΕΛ/ΛΑΚ προειδοποιεί το ΣΔΟΕ ότι το ανοικτό λογισμικό είναι νόμιμο

Παρέμβαση της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα [ΕΕΛ/ΛΑΚ] προκάλεσε η επιστολή που έστειλε η υπηρεσία Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σχετικά με την απογραφή των αδειών χρήσης για τα προγράμματα λογισμικού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕΛ/ΛΑΚ η επιστολή που έχει σταλεί από τη Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος [ΣΔΟΕ] προκάλεσε την αντίδραση της και την ανακοίνωση της.

Η επιστολή του ΣΔΟΕ ζητάει να υποβληθεί υπεύθυνη δήλωση για την απογραφή των αδειών χρήσης των προγραμμάτων λογισμικού σε κάθε εταιρεία χωρίς όμως να προβλέπει την απογραφή Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα μιας και απαιτείτε ρητά η αποστολή τιμολόγιο αγοράς του λογισμικού.

Όταν μια επιχείρηση χρησιμοποιεί προγράμματα τα οποία προσφέρονται ελεύθερα από το internet δεν έχει καταβάλει κάποιο τίμημα και άρα δεν διαθέτει τιμολόγιο αγοράς. Αυτό είναι δυνατόν να καταστήσει την επιχείρηση υπόλογη στο ΣΔΟΕ και η ΕΕΛ/ΛΑΚ προτείνει στο ΣΔΟΕ την αναδιαμόρφωση της επιστολής έτσι ώστε να κάνει σαφές ότι είναι νόμιμη η χρήση ανοικτού λογισμικού. Επιπλέον προτείνει στο ΣΔΟΕ τη χρήση διαδικτυακής εφαρμογής για την διευκόλυνση της απογραφής και την επεξεργασία των δηλώσεων.

Τέλος η επιστολή προειδοποιεί σαφώς το ΣΔΟΕ ότι δεν θα γίνουν ανεκτές τέτοιες πρακτικές που δεν αντιμετωπίζουν ισότιμα το ανοικτό λογισμικό. Επιπλέον και εφόσον δεν εκδοθεί έγγραφο το οποίο θα αντιμετωπίζει ισότιμα το ανοικτό λογισμικό, τότε θα αξιοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος

Εμείς θα πούμε ένα μεγάλο μπράβο στην ΕΕΛ/ΛΑΚ η οποία τιμώντας το ρόλο της, ενημερώνει το Ελληνικό Δημόσιο άμεσα και έμμεσα τους καταναλωτές – επιχειρήσεις, ότι έχουν εναλλακτική δυνατότητα όσον αφορά το λογισμικό. Αυτή μάλιστα η επιλογή τους είναι απολύτως νόμιμη και δεν θα τους κοστίσει, όσον αφορά την αγορά, απολύτως τίποτα.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

Αφήστε μια απάντηση