Η Intel στοχεύει στην “επανασχεδίαση” των datacenters και ανακοινώνει νέα SoCs

You are currently viewing Η Intel στοχεύει στην “επανασχεδίαση” των datacenters και ανακοινώνει νέα SoCs

Καθώς η μεγάλη ανάπτυξη των υπηρεσιών ΙΤ συμβάλλει στην αύξηση των απαιτήσεων στα datacenters, η Intel παρουσίασε τη στρατηγική της σχετικά με την επανασχεδίαση της βασικής υποδομής.

Η Intel με την παραπάνω ευκαιρία ανακοίνωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον επεξεργαστή επόμενης γενιάς Intel Atom της προϊοντικής οικογένειας C2000 [με την κωδική ονομασία “Avoton” and “Rangeley“), καθώς και το roadmap των προϊόντων επόμενης γενιάς 14nm για το 2014 και μετά. Αυτή η νέα σειρά υφιστάμενων και μελλοντικών προϊόντων και τεχνολογιών, θα επιτρέψει στην Intel να επεκταθεί σε νέα τμήματα των datacenters που σχεδιάζουν τη μετάβαση από σχεδιάσεις κλειστής αρχιτεκτονικής σε πιο ανοιχτά μοντέλα.

Όσον αφορά τα νέα γενιά 64-bit SoCs της Intel αναμένεται να είναι διαθέσιμα αργότερα μέσα στο 2013 και θα βασίζονται στην τεχνολογία ολοκλήρωσης 22nm και στην μικρο-αρχιτεκτονική Silvermont.

Θα εμπεριέχει έως και 8 πυρήνες με ενσωματωμένο Ethernet και δυνατότητα υποστήριξης έως και 64GB μνήμης. Τα νέα προϊόντα αναμένονται να αποδίδουν έως και 4 φορές την ενεργειακή αποδοτικότητα και να έχουν μέχρι και 7 φορές την απόδοση των Intel Atom server SoCs βασισμένων σε επεξεργαστή, που παρουσιάστηκαν στην αγορά τον Δεκέμβρη του περασμένου έτους.

Η στροφή προς datacenters που βασίζονται σε υπηρεσίες παρουσιάζει αξιόλογες ευκαιρίες για επέκταση της Intel σε νέα τμήματα. Για να βοηθήσει την ανάπτυξη των βασικών τεχνολογιών που προσφέρουν ισχύ σε πολλά από τα datacenters επόμενης γενιάς, η Intel παρουσίασε το roadmap της για τα προϊόντα επόμενης γενιάς, βασιζόμενη στην επικείμενη τεχνολογία ολοκλήρωσης 14nm που έχει προγραμματιστεί για το 2014 και μετά.

Αυτά τα προϊόντα στοχεύουν στους microservers, στην αποθήκευση και στις συσκευές δικτύου και θα προσφέρουν ένα ακόμα ευρύτερο σύνολο λύσεων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και υψηλής πυκνότητας για τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες κλίμακας διαδικτύου.

Τα μελλοντικά προϊόντα συμπεριλαμβάνουν τους επεξεργαστές επόμενης γενιάς Intel Xeon της προϊοντικής οικογένειας Ε3 με κωδική ονομασία “Broadwell“, που έχουν αναπτυχθεί για φορτία εργασίας με ιδιαίτερες ανάγκες επεξεργαστικής ισχύος και γραφικών, όπως είναι το online gaming και το media transcoding. Ακόμη περιέχουν τους επόμενης γενιάς επεξεργαστές Intel Atom SoCs με κωδική ονομασία “Denverton“, οι οποίοι επιτρέπουν εγκαταστάσεις ακόμα υψηλότερης πυκνότητας για τους διαχειριστές datacenter.

Εμείς αναμένουμε με ενδιαφέρον.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

Αφήστε μια απάντηση