Η πλατφόρμα Watson της IBM μετατρέπει συσκευές σε πιθανά σημεία πώλησης

You are currently viewing Η πλατφόρμα Watson της IBM μετατρέπει συσκευές σε πιθανά σημεία πώλησης

ΙΒΜ και Visa ανακοίνωσαν μια “ιδιαίτερη” συνεργασία τους με βάση την οποία είναι δυνατόν κάθε συνδεδεμένη συσκευή μέσω Internet of Things (IoT) να μετατραπεί σε σημείο πώλησης.

Η συνεργασία των δύο εταρειών συνδυάζει την πλατφόρμα Watson IoT της IBM και τις υπηρεσίες πληρωμών που παρέχει η Visa. Χάρη στην πλατφόρμα Watson IoT της IBM οι επιχειρήσεις μπορούν να συνδέονται με δεσεκατομμύρια συσκευές, αισθητήρες και συστήματα σε ολόκληρο τον πλανήτη τα οποία είναι συνδεδεμένα στο IoT. Η πλατφόρμα της IBM σήμερα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη περισσότερων από 6.000 πελατών της εταιρείας.

Οι δύο εταιρείες, IBM και Visa, στοχεύουν να ενσωματώσουν τη δυνατότητα πληρωμών και αγορών σε οποιαδήποτε συσκευή, είτε αυτό αφορά ένα συνδεδεμένο αυτοκίνητο, είτε ένα απλό smartwatch. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας τους θα συμπεριλάβουν ασφαλείς πληρωμές με τη χρήση υπηρεσιών Token της Visa, μια νέα τεχνολογία η οποία αντικαθιστά τις πληροφορίες που βρίσκουμε σήμερα σε κάρτες πληρωμών με μια μοναδική σειρά αριθμών. Στόχος είναι η υποστήριξη πληρωμών και αγορών από 20 δισεκατομμύρια συνδεδεμένες συσκευές, αριθμός που η αγορά εκτιμά ότι θα είναι ενεργές το 2020.

Ο Harriet Green, Γενικός Διευθυντής του προγράμματος Watson IoT στην IBM δήλωσε:

Με το IoT κυριολεκτικά αλλάζει ο κόσμος γύρω μας, θα καθίσταται δυνατό για το χρήστη ενός πλυντηρίου, για παράδειγμα, να διασφαλίσει ότι δεν θα τελειώσει ποτέ το απορρυπαντικό του. Πίσω από αυτή τη μεταμόρφωση κρύβονται εταιρείες όπως η Visa και τεχνολογίες όπως η πλατφόρμα Watson IoT της IBM. Αυτός ο συνδυασμός των κορυφαίων τεχνολογιών IoT της IBM με τις υπηρεσίες πληρωμών της Visa, σηματοδοτεί την εξέλιξη στο εμπόριο, επιτρέποντας την πραγματοποίηση πληρωμών σε οποιοδήποτε connected αντικείμενο, με νέα επίπεδα απλότητας και ευκολίας για όλους.

Όλα αυτά δεν αποτελούν σενάριο επιστημονικής φαντασίας μιας και οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 2021 θα κυκλοφορούν στους δρόμους περίπου 380 εκατομμύρια connected αυτοκίνητα. Από την πλατφόρμα Watson IoT ο οδηγός θα επωφελείται μιας και θα ειδοποιείτε άμεσα για οτιδήποτε χρειαστεί, ενώ θα μπορεί να παραγγείλει ανταλλακτικά με το πάτημα ενός πλήκτρου ή θα προγραμματίζει ραντεβού για service, ενώ θα πληρώνει αυτόματα τη βενζίνη.

Άλλο ενδιαφέρον παράδειγμα είναι ένας αθλούμενος ο οποίος έχοντας τοποθετήσει έναν ασύρματο αισθητήρα θα μπορεί να ειδοποιηθεί πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να αλλάξει τα αθλητικά του παπούτσια, ενώ παράλληλα θα λαμβάνει και πρόταση για το κατάλληλο ζευγάρι, στη καλύτερη τιμή από καταστήματα της επιλογής τους.

Σε κάθε περίπτωση στόχος των δύο εταιρειών είναι να κρατήσουν τα δεδομένα των καταναλωτών ασφαλή με βάση τις υπηρεσίες Token της Visa.

Ο Jim McCarthy, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Visa στο τμήμα καινοτομιών και στρατηγικών συνεργασιών δήλωσε:

Το Internet of Things δεν οδηγεί απλώς σε ένα δικτυωμένο κόσμο, αλλά αλλάζει τον τρόπο που ζούμε, που αγοράζουμε, που πληρώνουμε, μεταφέροντας το σημείο αγοράς εκεί ακριβώς που ο καταναλωτής θέλει να είναι.

 

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.