Καμπάνες μαμούθ σε εταιρείες κολοσσούς για σύσταση καρτέλ

You are currently viewing Καμπάνες μαμούθ σε εταιρείες κολοσσούς για σύσταση καρτέλ

Οι καμπάνες χτύπησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορούν επτά εταιρείες οι οποίες χειραγωγούσαν τις τιμές σε βασικά parts για οθόνες υπολογιστών και τηλεοράσεων. Το πρόστιμο φτάνει τα 1,47 δις ευρώ και αφορά τη δεκαετία 1996 έως 2006 για σύσταση δύο καρτέλ ελέγχου των τιμών.

Οι επτά εταιρείες που συμμετέχουν σε ένα ή και στα δύο καρτέλ είναι οι Chunghwa, LG Electronics, Philips, Samsung SDI, Panasonic, Toshiba, MTPD (σήμερα θυγατρική της Panasonic) και Technicolor (πρώην Thomson).

Η εταιρεία Chunghwa κατήγγειλε το καρτέλ και έτσι η επιτροπή έδωσε αμνηστία σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία και έτσι δεν θα πληρώσει πρόστιμο. Επιπλέον σε όσες εταιρείες συνεργάστηκαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβλήθηκαν μειωμένα πρόστιμα.

Τα μεγαλύτερα πρόστιμα επιβλήθηκαν στην Philips, 313,4 εκατομμύρια ευρώ και την LG Electronics, 295,6 εκατομμύρια ευρώ. Η Panasonic καλείτε να πληρώσει 157,5 εκατομμύρια ευρώ, η Samsung SDI 150,8 εκατομμύρια ευρώ, η Technicolor 38,6 εκατομμύρια ευρώ και η Toshiba 28 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον joint ventures μεταξύ των Philips και LG Electronics χρεώθηκε με πρόστιμο 391,9 εκατομμύρια ευρώ αλλά και δύο joint ventures της Panasonic.

Σημειώστε ότι στις Chunghwa Picture Tubes, Samsung Electronics, LG Display και σε τρεις ακόμα εταιρείες κατασκευής LCD είχαν επιβληθεί πρόστιμα 648 εκατομμυρίων ευρώ για συμμετοχή σε καρτέλ πριν δύο περίπου χρόνια.

Σύμφωνα με πηγές από την Επιτροπή οι παραβάτες ήταν ιδιαίτερα επιζήμιοι για τους καταναλωτές μιας και οι καθοδικοί σωλήνες εκείνο το χρονικό διάστημα αποτελούσαν το 50-70% της τιμής μιας οθόνης ή μιας τηλεόρασης.

Πηγή: Yahoo Finance

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

Αφήστε μια απάντηση