Αυτά είναι τα νέα iPhone 8, iPhone 8 Plus και iPhone X

You are currently viewing Αυτά είναι τα νέα iPhone 8, iPhone 8 Plus και iPhone X

Παραδοσιακά κάθε Σεπτέμβρη η Apple μας παρουσιάζει τα νέα της iPhone. Στο event που πραγματοποιήθηκε εχθές στο ολοκαίνουργιο Steve Jobs Theater ο Tim Cook και η ομάδα του μας αποκάλυψαν τα νέα iPhone 8, iPhone 8 Plus και το επετειακό iPhone X, το οποίο η Apple αναφέρει ως σημείο αναφοράς για την επόμενη δεκαετία.

Η πρώτη έκπληξη ήταν τα νέα iPhone 8 και iPhone 8 Plus μιας και με βάση το πως κινείται η εταιρεία από το 2009 όπου και είδαμε για πρώτη φορά το iPhone 3GS, το 2017 ήταν μια χρονιά στην οποία περιμέναμε να δούμε μια S έκδοση. Τελικά η Apple αποφάσισε να ανασχεδιάσει τα iPhone 7 & iPhone 7 Plus και έτσι προέκυψαν τα νέα iPhone 8 και iPhone 8 Plus όπου έρχονται με ελαφρά αλλαγμένο design από τους προκατόχους τους και γυάλινη πίσω πλάτη η οποία μας γύρισε αρκετά χρόνια πίσω, στην παρουσίαση του iPhone 4 πίσω το 2010.

Την εντύπωση όμως έκλεψε τι άλλο, το νέο – επετειακό – iPhone X το οποίο διαβάζεται ten (δέκα) και έρχεται να μαρκάρει τα δέκα χρόνια iPhone όπως μας είπε ο Tim Cook. Το iPhone X είναι ένα smartphone που σχεδίαζαν με μεγάλη προσοχή εδώ και καιρό στην Apple και στόχος της εταιρείας είναι να δείξει το δρόμο στα smartphones για την ερχόμενη δεκαετία, κάτι που κατάφερε με μεγάλη επιτυχία το πρώτο iPhone που είδαμε για πρώτη φορά το 2007.

Πάμε να δούμε μαζί τι νέο φέρνουν τα νέα iPhone 8, iPhone 8 Plus και iPhone X.

iPhone 8 & iPhone 8 Plus

Design & οθόνη

Από πλευράς design τα iPhone 8 και iPhone 8 Plus δεν ξεφεύγουν από τη γραμμή που είδαμε για πρώτη φορά στο iPhone 6 το 2014, η οποία άλλαξε λίγο στο iPhone 7 πέρυσι και αλλάζει και πάλι ελαφρά στα νέα iPhone 8 και iPhone 8 Plus. Μεγαλύτερη διαφορά η χρήση γυαλιού στην πίσω πλευρά της συσκευής. Πέραν του αισθητικού αποτελέσματος η χρήση ενός υλικού διαφορετικοί από το αλουμινίου που είδαμε για πρώτη φορά στο iPhone 5 επιβαλλόταν πλέον μιας και η εταιρεία ενσωμάτωσε στις νέες συσκευές της τεχνολογία ασύρματης επαγωγικής φόρτισης.

Οι οθόνες των νέων iPhone 8 και iPhone 8 Plus δεν έχουν αλλάξει όσον αφορά τις διαστάσεις τους, αλλά πλέον ενσωματώνουν τεχνολογία True Tone η οποία τους επιτρέπει με βάση το φωτισμό του περιβάλλοντος να προσαρμόζουν ανάλογα τις ρυθμίσεις τους για να βλέπει ο χρήστης χρώματα με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια.

 

Επεξεργαστής A11 Bionic

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τα νέα iPhone έρχονται με νέο επεξεργαστή. Τα iPhone 8 και iPhone 8 Plus έρχονται με τον A11 Bionic, ένα επεξεργαστή με 6 πυρήνες οι δυο εκ των οποίων είναι σχεδιασμένοι για μέγιστη απόδοση και οι 4 για χαμηλή κατανάλωση. Στο νέο επεξεργαστή οι πυρήνες έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν είτε ξεχωριστά, είτε όλοι μαζί. Η απόδοση συγκριτικά με τον επεξεργαστή A10 Fusion που έρχεται με τα iPhone 7 & iPhone 7 Plus είναι αυξημένη κατά 70% για τους πυρήνες υψηλής απόδοσης και κατά 25% για τους πυρήνες εξοικονόμησης ενέργειας. Επιπλέον η νέα GPU του A11 Bionic έρχεται με αυξημένη απόδοση κατά 30% από το A10 Fusion και παράλληλα καταναλώνει τη μισή ενέργεια.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=k0DN-BZrM4o]

Κάμερες

Το iPhone 8 έρχεται με οπίσθια κάμερα  η οποία διαθέτει αισθητήρα των 12MPixels ο οποίος όμως είναι μεγαλύτερος προσφέροντας φωτεινότερες λήψεις από τον αντίστοιχο του iPhone 7. Παράλληλα το iPhone 8 προσφέρει ταχύτερες λήψεις και διαθέτει οπτικό σταθεροποιητή. Ο φακός του με f/1.8 είναι ιδιαίτερα φωτεινός και ενσωματώνει το νέο χρωματικό φίλτρο της εταιρείας.

Το iPhone 8 Plus έρχεται με σύστημα διπλής κάμερας, με ένα φακό ευρυγώνιο και τον άλλο τηλεφακό. Και οι δύο αισθητήρες είναι 12MPixel, ενώ το διάφραγμα του ευρυγώνιου φακού είναι μόλις f/1.8, ενώ του τηλεφακού f/2.8 με οπτικό zoom 2x.

Και τα δύο νέα iPhone υποστηρίζουν λήψη video σε ανάλυση 4K στα 60 fps και λήψη video με ανάλυση 1080p και slow motion στα 240fps, τα διπλάσια καρέ από αυτά που υποστηρίζουν τα iPhone 7 και iPhone 7 Plus. Η Apple αναφέρει πως το iPhone 8 και το iPhone 8 Plus είναι τα πρώτα smartphone στην αγορά σχεδιασμένα για εφαρμογές Augmented Reality (AR), ενώ και οι κάμερες τους έρχονται καλιμπραρισμένες από το εργοστάσιο για εφαρμογές AR.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=UL3K5QJKOLg]

Και τα δύο iPhone 8, όπως και οι προκάτοχοι τους, έρχονται με πιστοποίηση αντοχής στη σκόνη και το νερό,  Στη χώρα μας αναμένονται στις 29 Σεπτεμβρίου σε τρία χρώματα, Gold, Silver και Space Gray και σε δύο χωρητικότητες στα 64GB και 256GB.

iPhone X

Το επετειακό iPhone X εντυπωσίασε από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης του και όπως θα δούμε παρακάτω όχι χωρίς λόγο. Έρχεται με εντελώς νέο σχεδιασμό αλλά και με αρκετές νέες τεχνολογίες.

Design

Το νέο iPhone X εντυπωσιάζει με το σχεδιασμό του χωρίς bezel ο οποίος του επιτρέπει να έρχεται με μεγάλη οθόνη διαγωνίου 5,8 ιντσών, χωρίς όμως να αυξάνει ιδιαίτερα τη συνολική του επιφάνεια. Έτσι έχει κρατήσει τις μίνιμαλ διαστάσεις που γνωρίζουμε από τα iPhone με αποτέλεσμα να “κάθετε” άνετα στο χέρι του μέσου χρήστη, ενώ παράλληλα διαθέτει μια απολαυστικών διαστάσεων οθόνη.

Η νέα οθόνη καταλαμβάνει πλέον σχεδόν ολόκληρη την εμπρός επιφάνεια με αποτέλεσμα το home button που γνωρίζουμε από το πρώτο iPhone στο iPhone X να λάμπει διά της απουσίας του. Χρηστικά η Apple μας έδειξε πως αντικαθιστά το home button στις λειτουργίες που αυτό εξυπηρετεί και θα ομολογήσουμε ότι με αυτό που είδαμε… δεν θα μας λείψει.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=mW6hFttt_KE]

Super Retina

Μια ολοκαίνουργια οθόνη δεσπόζει στην εμπρός πλευρά του iPhone X η οποία έρχεται με διαγώνιο 5,8 ιντσών και είναι τεχνολογίας OLED, μια τεχνολογία που χρησιμοποιεί για πρώτη φορά η Apple σε οθόνη iPhone. Η ανάλυση της οθόνης είναι εντυπωσιακή φτάνοντας στα 2.436×1.125 pixels και έχει την υψηλότερη πυκνότητα pixels που έχουμε δει μέχρι σήμερα σε iPhone φτάνοντας τα 458ppi. Τα χαρακτηριστικά της οθόνης εντυπωσιάζουν μιας και υποστηρίζει τα νέα πρότυπα HDR10 και Dolby Vision, ενώ παράλληλα προσφέρει αντίθεση που φτάνει το 1:1.000.000, τιμή εντυπωσιακή η οποίο όμως δικαιολογείται μιας και πρόκειται για OLED panel.

 

Face ID

Το 2013 η Apple παρουσίασε για πρώτη φορά το iPhone 5S και μαζί του το Touch ID, το ξεκλείδωμα της συσκευής με ένα βιομετρικό χαρακτηριστικό, το δακτυλικό αποτύπωμα του χρήστη. Εχθές παρουσίασε το Face ID με το iPhone X, το ξεκλείδωμα της συσκευής με το πρόσωπο του χρήστη. Πλέον το password σου είναι το πρόσωπο σου όπως αναφέρει η Apple και η τεχνολογία πίσω από την συγκεκριμένη υλοποίηση είναι τουλάχιστον ενδιαφέρουσα.

Χρησιμοποιώντας την εμπρός True Depth κάμερα, μια σειρά αισθητήρων και υπέρυθρες ακτίνες το iPhone X αναγνωρίζει το πρόσωπο του χρήστη και ξεκλειδώνει με ασφάλεια. Η όλη διαδικασία γίνεται πολύ γρήγορα και όπως αναφέρθηκε προσφέρει πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια από την αντίστοιχη τεχνολογία αναγνώρισης του δακτυλικού αποτυπώματος.

 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=K4wEI5zhHB0]

Δύναμη χωρίς όρια

Το iPhone X δεν θα μπορούσε να ενσωματώνει τίποτα λιγότερο από το τελευταίο SoC της Apple και έτσι στην καρδιά του θα βρούμε τον νέο πανίσχυρο A11 Bionic, ο οποίος έρχεται με έξι πυρήνες, δύο υψηλής απόδοσης και τέσσερις εξοικονόμησης ενέργειας. Η απόδοση του είναι έως και 70% υψηλότερη από τον περυσινό Α10, ενώ και η GPU του προσφέρει απόδοση αυξημένη κατά 30% και παράλληλα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια.

Το iPhone X έρχεται και αυτό με δυνατότητα ασύρματης φόρτισης βασισμένη στο ανοικτό πρότυπο Qi, ενώ είναι σχεδιασμένο για να είναι ανθεκτικό στη σκόνη και το νερό.

Κάμερες

Η οπίσθια κάμερα του iPhone X έρχεται με δύο αισθητήρες των 12MPixels, ένα ευρυγώνιο φακό με f/1.8 και ένα τηλεφακό με f/2.4 και διπλό OIS για καθαρές λήψεις. Συνοδεύονται από Quad-LED TrueTone flash και τα πρώτα δείγματα που είδαμε είναι παραπάνω από εντυπωσιακά.

Η εμπρός κάμερα έχει αισθητήρα 7MPixels και σε συνδυασμό με το σύστημα αναγνώρισης προσώπου αλλά και τον πανίσχυρο επεξεργαστή η Apple σχεδίασε τα Animoji. Είναι κινούμε emoji, από όπου και πήραν το όνομα τους. Επεξεργάζονται εκφράσεις του προσώπου του χρήστη και να τις μεταφράζουν σε αντίστοιχες κινήσεις στο animoji. Το αποτέλεσμα είναι παραπάνω από διασκεδαστικό

Το νέο iPhone X αναμένεται στην Ελληνική αγορά στις 3 Νοεμβρίου, ενώ οι πληροφορίες μιλάνε για περιορισμένες ποσότητες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

Αφήστε μια απάντηση