Η Apple παραδέχθηκε πως μειώνει την απόδοση παλαιότερων iPhone με φθαρμένες μπαταρίες

You are currently viewing Η Apple παραδέχθηκε πως μειώνει την απόδοση παλαιότερων iPhone με φθαρμένες μπαταρίες

Η κουβέντα για την μειωμένη απόδοση παλαιότερων iPhone υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό στον αέρα και η Apple την επιβεβαίωσε αναφέροντας ότι αυτό συμβαίνει για να παραμένουν λειτουργικές οι παλαιότερες συσκευές με φθαρμένες μπαταρίες.

Πριν λίγες ημέρες χρήστες ξεκίνησαν στο reddit μια συζήτηση που αφορούσε την μειωμένη απόδοση των παλαιότερων iPhone και ανέφεραν ότι πιθανόν έχει να κάνει με τις φθαρμένες μπαταρίες από τη χρήση των παλαιότερων μοντέλων μιας και φαίνεται να υπάρχει σύνδεση των μειωμένων επιδόσεων με τις φθαρμένες μπαταρίες και τις νεότερες εκδόσεις του iOS.

Στη κουβέντα συνέβαλε και ο John Poole, μέλος της ομάδας ανάπτυξης του Geekbench, ο οποίος μετά από έρευνα διαπίστωσε ότι οι χρήστες στο reddit είχαν δίκιο. Μετά από έλεγχο διαπίστωσε ότι το iOS 10.2.1 μείωνε την απόδοση του iPhone 6s και το iOS 11.2 μείωνε την απόδοση του iPhone 7.

Το παρακάτω tweet δείχνει τις μετρήσεις στο ίδιο iPhone 6s πριν και μετά την αναβάθμιση σε iOS 10.2.1 και φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο επεξεργαστής έχει υποχρονιστεί από τα 1.400MHz στα 600MHz.

https://platform.twitter.com/widgets.js

 

Στην ανακοίνωση της η Apple σχετικά με όλα τα παραπάνω στο TechCrunch αναφέρει:

Στόχος είναι να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στους πελάτες μας, η οποία περιλαμβάνει την συνολική απόδοση αλλά και την επέκταση ζωής των συσκευών τους. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου γίνονται λιγότερο ικανές να παρέχουν υψηλή τάση όταν βρίσκονται σε περιβάλλοντα με χαμηλές θερμοκρασίες, όταν έχουν χαμηλό φορτίο και όταν γερνούν στο πέρασμα του χρόνου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απρόσμενο κλείσιμο της συσκευής έτσι ώστε να προστατευθούν τα ηλεκτρονικά της.

Την προηγούμενη χρονιά διαθέσαμε ένα χαρακτηριστικό για τα iPhone 6, iPhone 6s και iPhone SE έτσι ώστε να εξομαλύνουμε τις στιγμιαίες εξάρσεις σε απαιτήσεις ενέργειας και αυτό μόνο όταν χρειαζόταν να αποτρέψουμε ένα απρόσμενο κλείσιμο της συσκευής κάτω από τέτοιες συνθήκες. Τώρα επεκτείναμε αυτό το χαρακτηριστικό και στο iPhone 7 με τη διάθεση του iOS 11.2 και σκοπεύουμε να προσθέσουμε υποστήριξη για άλλα προϊόντα στο μέλλον.

Αυτό λοιπόν που ανακάλυψαν οι χρήστες, δηλαδή ότι η Apple με τις αναβαθμίσεις υποχρόνιζε τους επεξεργαστές των παλαιότερων iPhone και έτσι αυτά ερχόντουσαν με μειωμένη απόδοση είναι γεγονός. Προφανώς στόχος της Apple ήταν οι μπαταρίες των παλαιότερων συσκευών της με φθαρμένες μπαταρίες να μην έρχονται στα όρια τους και έτσι να αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως το απρόσμενο κλείσιμο.
Όπως αναφέρει η Apple το iOS 10.2.1 είχε κυκλοφορήσει για να αντιμετωπίσει τις τυχαίες απενεργοποιήσεις σε αρκετά iPhone 6 και iPhone 6s, ενώ η έκδοση 11.2 του iOS έκανε το ίδιο για το iPhone 7.Αυτό έγινε όταν στην Apple εντόπισαν αυτές οι συσκευές απενεργοποιύνταν εξαιτίας των εξαντλημένων μπαταριών. Μειώνοντας την απόδοση του επεξεργαστή και άρα την υψηλή ενέργεια που ζητά από την μπαταρία κάποιες στιγμές θα μπορούσε να ανταποκριθεί οπότε και θα λειτουργούσε χωρίς να κλείνει η συσκευή.Σε πρώτη φάση τα όσα δηλώνει η Apple φαίνεται να έχουν βάση, εμείς όμως και φανταζόμαστε και αρκετοί ακόμη χρήστες παλαιότερων iPhone, θα θέλαμε η Apple σε πρώτη φάση να ενημερώνει το χρήστη για την φθαρμένη μπαταρία της συσκευής του και στη συνέχει να ενεργοποιεί αυτό το χαρακτηριστικό το οποίο και είναι υπεύθυνο για τη μείωση της απόδοσης της συσκευής του.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

Αφήστε μια απάντηση