O Christopher Pickett και ο Kartik Venkataraman, πρόεδρος και CEO ο πρώτος και συνιδρυτής και CTO ο δεύτερος, της Pelican Imaging ισχυρίζονται ότι έχουν στα χέρια τους τον τρόπο με τον οποίο θα απαλλάξουν τις φορητές συσκευες από την διαδικασία της εστίασης.
Με την χρήση ενός επαναστατικού λογισμικού και την συνεργασία ενός τροποποιημένου ειδικού αισθητήρα που θα μετράει σχεδόν στιγμιαία το βάθος του χώρου, θα χωρίζει σε τμήματα την εικόνα και θα συνδιάζει πολλαπλά επίπεδα λήψης σε μία διατηρώντας τα καλύτερα χαρακτηριστικά τους, οι δύο αυτοί άντρες ισχυρίζονται πως ο χρόνος που θα χρειάζεται για μια ιδανική εστίαση θα είναι πλέον ελάχιστος.
Φανταστείτε τον τρόπο που δουλεύει η Lytro. Η μικρή αυτή πρωτοποριακή κάμερα, πραγματοποιώντας μια λήψη με διαφορετικά σημεία εστίασης, διαφορετικά σημεία εισόδου του φωτός και διατηρώντας όλα αυτά τα δεδομένα υπό μορφή ενός και μόνο αρχείου, μας δίνει την δυνατότητα να επιλέγουμε με ένα άγγιγμα το σημείο που θα μεταφερθεί η εστίαση δημιουργώντας μια καταπληκτική αίσθηση βάθους.
Κάπως έτσι λοιπόν αλλά και με την ενσωμάτωση της τεχνολογίας αυτης και στην βιντεοσκόπηση, η Pelican Imaging σκοπεύει να εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυνατότητες των σύγχρονων SoC επεξεργαστών ρίχνοντας τους όλο το βάρος της απαιτητικής επεξεργασίας [εξού και η χρήση ενός Snapdragon 800 στην επίδειξη που έκαναν στο WMC 2013].
Ανταγωνιστική πλατφόρμα αποτελεί το EDOF [Extended Depth of Field] ή “full focus” ‘οπως αποκαλείται από την Nokia, τεχνολογία που επιτρέπει με την χρήση ασφαιρικών οπτικών στοιχείων και την ανασύνθεση της εικόνας μετά από την λήψη, με μεγάλο όμως μειονέκτημα τον λόγο της απόστασης που μπορούμε να έχουμε από τον αισθητήρα της συσκευής μας.
Το EDOF μπορεί να δουλέψει σωστά από τα 40 εκατοστά και άνω, με την πλατφόρμα της Pelican να ξεκινά από τα 15 εκατοστά, απόσταση ικανοποιητική για κοντινές [τύπου macro] λήψεις. Σε μαζική παραγωγή το κόστος υπολογίζεται να μην ξεπερνά τα 20 δολάρια ΗΠΑ και η εταιρεία πιστεύει ότι θα είναι μια πολύ καλή προσθήκη στις high-end φορητές συσκευές.