Nvidia Tegra 6 στα 64bit μέσα στο 2014

You are currently viewing Nvidia Tegra 6 στα 64bit μέσα στο 2014

Πολλοί ήταν εκείνοι που κατηγόρησαν την Apple ότι με τον 64bit Α7 επεξεργαστή της θέλησε απλά να κλέψει τις εντυπώσεις και να προσφέρει στους καταναλωτές ένα προϊόν που ακόμα δεν μπορεί αξιοποιηθεί πλήρως. Από ότι φαίνεται όμως δεν είναι η μόνη που δούλευε σε 64bit SoCs

Nvidia πριν από μερικά χρόνια είχε ανακοινώσει την απόκτηση δικαιωμάτων πάνω στην αρχιτεκτονική ARMv8, με σκοπό την δημιουργία δικού της 64bit πυρήνα, αφήνοντα πίσω τον ARMv7 [όπως ο Krait 400 της Qualcomm].

QK400960

Ακόμα και ο Tegra 4, υλοποίηση της Nvidia που χρησιμοποιεί τους ταχύτερους πυρήνες Cortex A15 που διατίθενται μέχρι σήμερα από την ARM Holdings, τα βρίσκει σκούρα απέναντι στα ανταγωνιστικά CPUs που προορίζονται για φορητές συσκευές.

CA15960

Η Apple ενσωμάτωσε ήδη στο νέο της iPhone 5S τον Cyclone [ARMv8], διπύρηνο 64bit επεξεργαστή στα 1.3 GHz με συνεπεξεργαστή γραφικών PowerVR G6430 της σειράς Rogue [σε συστοιχία τεσσάρων πυρηνων], ενώ η Qualcomm που εξακολουθεί να βελτιστοποιεί τα ARMv7 SoCs [κλασικό παράδειγμα η δυναμική αλλαγή στην ταχύτητα του ρολογιού σε κάθε πυρήνα ξεχωριστά με βάση το φόρτο του συστήματος] της αναμένεται να ανακοινώσει και εκείνη ένα ARMv8 πυρήνα. Το ίδιο ισχυρίζονται και η κορεατική Samsung αλλά και η κινεζική MediaTek, η οποία πρόσφατα απέκτησε και δικαιώματα πάνω στην αρχιτεκτονική του Α50.

AA7Cy960

Πιστεύεται ότι η Nvidia άρχισε τις εργασίες της πάνω στον ARMv8 στα τέλη του 2010 ή στις αρχές του 2011 [Project Denver] με σκοπό να διαθέσει τον πρώτο 64bit πυρήνα της μέσα στο 2014 [Parker SoC].

Ο Tegra 5 [κωδική ονομασία Logan] αναμένεται να διατεθεί σε φορητές συσκευές στις αρχές του 2014, βασισμένος πάλι σε πυρήνα Cortex A15. Ο “Parker”, που υποτίθεται πως είναι ο Tegra 6, στο χρονοδιάγραμμα της Nvidia δεν φαίνεται να είναι διαθέσιμος πριν από το 2015, τουλάχιστον για την ώρα.

NVR960

Ο Tegra 4 αποτελεί μια καλή και ανταγωνιστική μονάδα, πολύ ικανότερη από τον Tegra 3, αλλά οι επανασχεδιασμένοι πυρήνες Krait της Qualcomm και η μαζική διάθεση τους, της επέτρεψαν να κατακτήσει την αγορά των Android συσκευών.

NVS960

 

Υπάρχουν πολύ λίγες συσκευές με Tegra 4 [συμπεριλαμβανομένου και του δικού της SHIELD] ενώ οι Snapdragon 600 και 800 δηλώνουν παρουσία σχεδόν σε κάθε high-end συσκευή του 2013.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

Αφήστε μια απάντηση