SolePower και φορτίστε τις συσκευές σας περπατώντας [VIDEO]

You are currently viewing SolePower και φορτίστε τις συσκευές σας περπατώντας [VIDEO]

Οι “wearable computing” συσκευές, μικρά δηλαδή υπολογιστικά συστήματα που θα μπορούμε να κρύψουμε επιμελώς και να μεταφέρουμε με ευκολία επάνω μας, είναι για πολλούς το επόμενο βήμα, η επόμενη “μόδα” στην αγορά. Μια νέα όμως εκστρατεία στο Kickstarter έρχεται να παρουσιάσει μια ιδέα που βρίσκεται μόλις ένα “κλικ” πριν από αυτήν την επανάσταση. 

Πως θα σας φαινόταν να μπορούσατε να φορτίσετε το κινητό, το MP3 ή ακόμα και το GPS σας, απλά, πηγαίνοντας για έναν περίπατο;

SoCOCO960

Η υλοποίηση που θα σας δώσει αυτήν την δυνατότητα ονομάζεται SolePower και βρίσκεται, από πλευράς κατασκευής, σε  φάση Alpha, δηλαδή σε πρωτότυπο στάδιο. Η εταιρεία που λανσάρει το νέο αυτό επίτευγμα περιμένει να συγκεντρωθούν 50 χιλιάδες δολάρια μέχρι και την 18η Ιουλίου, για να μπορέσει να θέσει σε τροχιά μαζικής παραγωγής το προϊόν της.

SoPoKS960

Οι πρωτεργάτες του SolePowerMatthew Staton και Hahna Alexander, είναι σπουδαστές στο τμήμα εφαρμοσμένης μηχανικής του πανεπιστημίου Carnegie Mellon.

«Σχεδιάσαμε αρχικά το SolePower για να τροφοδοτεί ένα απλό LED στα παπούτσια, ώστε οι μαθητές που κυκλοφορούσαν το βράδυ με τα πόδια στην πανεπιστημιούπολη να είναι ορατοί. Και αφού αναπτύξαμε το πρωτότυπο μοντέλο συνειδητοποιήσαμε, δοκιμάζοντας το, ότι μπορεί να ανταπεξέλθει σε πολλές περισσότερες εφαρμογές“, δήλωσε ο Staton.

SoPoMec960

Για την παραγωγή ενέργειας, το SolePower “μεταφράζει” το κάθε σας βήμα σε ηλεκτρική ενέργεια. Καθώς ο χρήστης ταλαντεύει το πόδι του και ανεβοκατεβάζει το πέλμα, η εσωτερική σόλα συλλαμβάνει αυτήν την ενέργεια και την αποθηκεύει σε μια εξωτερική μπαταρία. Διανύοντας μια απόσταση 4 χιλιομέτρων με τα πόδια θα έχετε παράγει αρκετή ενέργεια για έναν κύκλο φόρτισης του κινητού σας.

“Αρχική στόχος μας είναι οι πεζοπόροι, οι “backpackers” και οι λάτρεις της υπαίθρου γενικότερα, που έχουν ανάγκη για ηλεκτρική ενέργεια κατά την διάρκεια της πορείας τους”, είπε ο Staton.

[kickstarter url=http://www.kickstarter.com/projects/764467377/solepower-power-by-walking-0 width=620]

Θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο στο στρατό, στους δασοφύλακες, σε ομάδες ανθρώπων που αντιμετωπίζουν μια φυσική καταστροφή, αλλά και να αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή των ανθρώπων που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, σε όλο τον κόσμο, περιοχές με ελάχιστη ως καθόλου ηλεκτρική ενέργεια.

Τι γίνεται όμως με την υγρασία και τον ιδρώτα ; Το μέγεθος του παπουτσιού ;

Η συσκευή είναι πλήρως αδιαβροχοποιημένη και η εταιρεία έχει συμβουλευτεί ειδικούς στον τομέα της ορθοπεδικής ιατρικής για να εξασφαλίσει ότι οι ειδικοί “πάτοι”, που παράγουν την ενέργεια, δεν επηρεάζουν τον τρόπο που περπατούν οι χρήστες.

Η τιμή λιανικής του SolePower θα κυμαίνεται από 150 έως 175 δολάρια ΗΠΑ και εάν η εταιρεία συγκεντρώσει το απαιτουμενο κεφάλαιο, το τελικό προϊόν θα είναι έτοιμο μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου του 2014.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

Αφήστε μια απάντηση