ST-Ericsson, στα 3GHz o NovaThor L8580

You are currently viewing ST-Ericsson, στα 3GHz o NovaThor L8580

Το Mobile World Congress 2013, που θα πραγματοποιηθεί σε μερικές μέρες στην Βαρκελώνη της Ισπανίας, διάλεξε η εταιρεία ST-Ericsson [STMicroelectronics – Ericsson] για να παρουσιάσει την βελτιωμένη έκδοση του τετραπύρηνου επεξεργαστή της, NovaThor L8580, τον οποίο είχαμε δει να λανσάρεται πριν από λίγο καιρό.

Η νέα βελτιωμένη εικόνα του επεξεργαστή μας δείχνει ταχύτητες έως και 3GHz σε τέσσερις φυσικά πυρήνες, ενώ για να αποφευχθεί η αύξηση κατανάλωσης, από τον νέο χρονισμό του, η εταιρεία προέβη σε ανακατασκευή του βασισμένη στην αρχιτεκτονική των 28nm τεχνολογίας FDSOI [fully depleted silicon-on-insulator].

NovaThor-L8580-FDSOI-960

Κάνοντας χρήση της FDSOI τεχνολογίας σε ένα ενεργοβόρο chip μπορεί κανείς να ρυθμίσει αυτόματα την κατανάλωση ανάλογα με τις ανάγκες της τρέχουσας εφαρμογής και έτσι να παρέχεται ενεργεία μόνο και όταν είναι απαραίτητη. Σε συνεργασία δε και με την πλατφόρμα ModAp, τεχνική που δίνει την δυνατότητα ενσωμάτωσης MODEM και CPU η οποία έχει χρησιμοποιηθεί από εταιρείες όπως η Samsung, είναι σε θέση να μειώσει τυχόν ενεργειακές “διαρροές” και να αυξήσει την απόκριση των εφαρμογών.

NovaThor-L8580-eQuad-960

Στον τομέα των γραφικών παρών δηλώνει το PowerVR SGX544 GPU στα 600 MHz ενώ σαν σύνολο υλοποίησης η μονάδα αυτή μπορεί να προσφέρει LTE 4G δικτύωση, HD φωνητική υποστήριξη και συνεργασία με διπλές κάμερες κύριας ανάλυσης έως και τα 20 Mpx.

Περιμένουμε λοιπόν να το θαυμάσουμε πολύ σύντομα.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

Αφήστε μια απάντηση