Σύμφωνα με το Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να διερευνήσει κατά πόσον Huawei και ZTE έχουν χρησιμοποιήσει κρατικές επιχορηγήσεις προκειμένου να έχουν πετύχουν χαμηλότερες τιμές από αυτές των ευρωπαϊκών εταιρειών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιδιώκει την διερεύνηση της υπόθεσης αυτής αλλά χρειάζεται βοήθεια από εταιρείες στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες είναι μάλλον απρόθυμες να συμμετέχουν, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση.
Για τη διερεύνηση αυτή και για να προχωρήσει η υπόθεση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να έχει τουλάχιστον μία καταγγελία από κάποια ανταγωνίστρια εταιρία, όπως πχ. την Ericsson ή την Alcatel-Lucent.
Το πρόβλημα όμως είναι πως καμία εταιρεία δεν επιθυμεί να καταθέσει επίσημα μια πραγματική καταγγελία, με τον φόβο να στιγματιστεί και να μπει στη μαύρη λίστα της κινεζικής κυβέρνησης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αποκλεισμό της από την τεράστια αναδυόμενη αγορά της χώρας.
Εδώ να σας θυμίσουμε ότι Huawei και ZTE μπήκαν πριν λίγο καιρό στο στόχαστρο τόσο των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών αρχών λόγω ανησυχιών ότι οι εταιρείες που παρέχουν εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών, αποτελούν κίνδυνο για την κρατική ασφάλεια.
Κάποιοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι εταιρείες επηρεάζονται εύκολα από την κινεζική κυβέρνηση, η οποία μπορεί να θελήσει να χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό τους για κατασκοπία. Και οι δύο εταιρείες έχουν αρνηθεί τους ισχυρισμούς αυτούς και δήλωσαν ότι λειτουργούν ανεξάρτητα και χωρίς σκοτεινά κίνητρα.
Ακόμα αρνήθηκαν ότι εκμεταλλεύονται τις αθέμιτες επιδοτήσεις που θέλουν να τους προσάψουν και αποδίδουν τις χαμηλές τιμές τους στην σωστή και πετυχημένη γραμμή παραγωγής που έχουν αναπτύξει.