AMD, KACST και MIMO τα νέα μέλη του Document Foundation

You are currently viewing AMD, KACST και MIMO τα νέα μέλη του Document Foundation

Το Document Foundation, η μη κερδοσκοπική ομάδα που αναπτύσει την γνωστή ανοιχτού λογισμικού σουίτα γραφείου LibreOffice, επέκτεινε την συμβουλευτική επιτροπή της με την προσθήκη τριών νέων μελών

Οι οργανισμοί λοιπόν που εντάχθηκαν στην ομάδα είναι η AMD, το KACST [King Abdulaziz City for Science and Technology] της Σαουδικής Αραβίας και η ομάδα ΜΙΜΟ από την Γαλλία.

TFIF960

Για την AMD δεν χρειάζονται και ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι αμερικανική εταιρεία κατασκευής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων που ιδρύθηκε το 1969 από μια ομάδα πρώην ανώτερων υπαλλήλων της Fairchild Semiconductor και είναι ο δεύτερος στον κόσμο προμηθευτής επεξεργαστών βασισμένων στην αρχιτεκτονική x86. Ο μεγαλύτερος προμηθευτής προϊόντων που έχουν σχέση με τα γραφικά των υπολογιστών, μετά τη συγχώνευσή της με την ATI Technologies το 2006.

kacst960

Το KACST [King Abdulaziz City for Science and Technology] είναι ένας οργανισμός που δημιουργήθηκε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας το 1977 και σκοπός του είναι η προώθηση της συγχρονης τεχνολογίας και των καρπών της στην ευρύτερη περιοχή. Έχει συμβάλει στην ανάπτυξη του LibreOffice για σχεδόν ένα χρόνο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενισχύση της αραβικής γλώσσας και την υποστήριξη γραφής RTL [από δεξιά προς τα αριστερά], ώστε να αναπτυχθούν νέα χαρακτηριστικά.

MiMO960

Η ΜΙΜΟ, ομάδα εργασίας της γαλλικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων υπουργείων και των διοικήσεων, έχει συνολικά στο ενεργητικό της 500.000 χρήστες. Η έρευνα της επικεντρώνεται στην υλοποίηση μιας “ελεύθερης” επιφάνειας εργασίας και δεν είναι τίποτε άλλο από ομάδες εργασίας με ξεχωριστό κέντρο ενδιαφέροντος για την καθεμία.

Δουλεύοντας σε συγκεκριμένους τομείς των συστημάτων πληροφοριών, υπό την καθοδήγηση του DISIC [inter-Department of Information and Communication Systems], οι ομάδες εργασίας δημιουργούν ένα επίσημο “πακέτο” δωρεάν λογισμικού για τα υπουργεία και τις λοιπές κρατικές υπηρεσίες, με ειδικές εφαρμογές για το κάθε ένα ξεχωριστά.

Η MIMO έχει τυποποιήσει το LibreOffice στο “πακέτο” της και συμβάλλει στην ανάπτυξη του μέσω εμπορικής συμφωνίας υποστήριξης, που παρέχεται από πιστοποιημένους κατασκευαστές λογισμικού.

AOO960

Σας θυμίζουμε ότι το LibreOffice είναι μια παραλλαγή [fork] της σουίτας OpenOffice.org, ιδιοκτησιας της Oracle, η οποία είχε αναπτυχθεί από την Sun Microsystems που εξαγοράστηκε τον Ιανουάριο του 2010 και αποσπάστηκε στο Apache Foundation τον Ιούνιο του 2011.

Το συμβούλιο του Document Foundation μετράει πλέον 11 μέλη : την AMD, την Google, την Red Hat, την SUSE, την Intel, την Lanedo, το KACST, την MIMΟ, το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού [FSF], την Software in the Public Interest [SPI] και την Freies Office Deutschland e.V.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

Αφήστε μια απάντηση