New Out Of Box Software για Raspberry Pi

You are currently viewing New Out Of Box Software για Raspberry Pi

Η ομάδα του Raspberry Pi βλέποντας ότι όλο και περισσότεροι χρήστες επιθυμούν να πειραματιστούν, αποφάσισε να διαθέσει στην υπηρεσία τους το New Out Of Box Software [NOOBS]

To NOOBS είναι μια διαδικασία που φιλοδοξεί με απλά βήματα να συντομεύσει την εγκατάσταση όλων των διαθέσιμων διανομών για το Pi [Raspbian, Pidora, ArchLinux, OpenELEC, RaspBMC και RiscOS], με την δυνατότητα επαναφοράς αλλά και αλλαγής της διανομής ανά πάσα στιγμή, κρατώντας πατημένο το shift κατά την εκκίνηση.

PiNoobMen960

Αυτομάτως το NOOBS κρίνεται ιδιαίτερα χρήσιμο και σε όσους έρθουν αντιμέτωποι με μια “χτυπημένη” κάρτα. Το πρώτο βήμα που κάνουμε είναι να εγκαταστήσουμε ένα δωρεάν εργαλείο φορμαρίσματος για κάρτες SD/SDHC/SDXC που ακούει στο όνομα SDformatter, διαθέσιμο για Windows και Mac.

Τοποθετούμε την κάρτα μας στην θύρα ανάγνωσης και από το πρώτο μενου του προγράμματος εντοπίζουμε το όνομα της. Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάρτα μικρότερη των 4GB.

PiSDform960

Στην συνέχεια επιλέγουμε “Overwrite Format” και περιμένουμε να ολοκληρωθεί η μορφοποίηση, για μερικά λεπτάΚατεβάζουμε είτε απευθείας από τον browser το συμπιεσμένο αρχείο recovery v1.1 complete [~1GB] είτε με την χρήση torrent client.

NoobStuff960

Εντοπίζουμε το αρχείο που κατεβάσαμε, το αποσυμπιέζουμε και μεταφέρουμε στην κάρτα μας τα αρχεία που προκύπτουν. Τοποθετούμε την κάρτα μας στην υποδοχή του RaspBerry Pi και το ενεργοποιούμε, αφού έχουμε συνδέσει τα απαραίτητα περιφερειακά και το ethernet.

OpenELEC960

Επιλέγουμε το λειτουργικό της αρεσκείας μας [προτείνεται το Raspbian] και συνεχίζουμε. Υπάρχουν και δύο Media Centers, τα γνωστά RaspBMC και OpenELEC, τα οποία είναι τροποποιημένες μορφές του XBMC.

NoobsInst960

 

PISCRSH960

Μειονέκτημα του NOOBS θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει την παραμονή του στην κάρτα μας, για μελλοντικές εγκαταστάσεις ή επαναφοράς του λειτουργικού, αλλά με τις τιμές των SD καρτών σε χαμηλά επίπεδα, μια μεγαλύτερη κάρτα δεν θα πρέπει να θεωρείται βραχνάς για τον χρήστη.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

Αφήστε μια απάντηση