Ο VLC απαγορεύεται να αναπαράγει Blu-ray στην Γαλλία

You are currently viewing Ο VLC απαγορεύεται να αναπαράγει Blu-ray στην Γαλλία

Σύμφωνα με ανακοίνωση του HADOPI, οργανισμού για την καταπολέμηση της πειρατείας στην Γαλλία που δημιουργήθηκε επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί, ο δημοφιλής ανοικτού λογισμικού media player VLC δεν επιτρέπεται να αναπαράγει Blu-ray δίσκους. 

Η ειδοποίηση αυτή έφτασε στην δημουργική ομάδα της VideoLAN, υπέυθυνη για την ανάπτυξη και διανομή του εν λόγω λογισμικού, μετά από παρέμβαση της Sony, η οποία πρέπει να παραχωρήσει ειδική άδεια και κλειδιά αποκρυπτογράφησης για το AACS [Advanced Access Content System].

VidLan960

Ο VLC με την κυκλοφορία της έκδοσης 2.0 υποστηρίζει έστω και πειραματικά την αναπαραγωγή δίσκων Blu-ray, δεν έχει συμπεριληφθεί σε λίστα αδειοδότησης από την Sony και σύμφωνα με τον γαλλικό νόμο η VideoLAN δεν επιτρέπεται να προβεί σε καμία ενέργεια που θα μπορούσε να τους δώσει την ικανότητα να αναπαράγουν τις ταινίες, όπως σε αντιστροφή της αρχιτεκτονικής του κώδικα του AACS για την κατανόηση του τρόπου κλειδώματος των δίσκων.

HadLaw960

Η Sony άφησε να εννοηθεί πως δεν σκοπεύει να δώσει την άδεια της γιατί πολύ απλά ο κώδικας τους θα γινόταν μέρος μιας ελεύθερης και ανοικτής εφαρμογής, τροφή για τους επιτήδειους που θα εκμεταλλεύονταν την ενσωμάτωση των κλειδιών και θα την μετέτρεπαν σε δικό τους όπλο υπέρ της πειρατείας.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

Αφήστε μια απάντηση