Προγραμματιστής της Microsoft δικαιολογεί την υπεροχή του Linux

You are currently viewing Προγραμματιστής της Microsoft δικαιολογεί την υπεροχή του Linux

Ένας προγραμματιστής που εργάζεται στη Microsoft και συγκεκριμένα στην ομάδα που είναι υπεύθυνη για τον πυρήνα του λειτουργικού συστήματος, δήλωσε σε δύο διαφορετικές ιστοσελίδες ότι το Linux είναι σαφώς πιο γρήγορο από τα Windows και προσπάθησε να δικαιολογήσει την θέση του αυτή. 

Τα σχόλια έγιναν αρχικά σε ένα ποστ του Hacker News και έπειτα ακολούθησε κείμενο του στο Zorinaq, blog του Marc Bevand ο οποίος είναι μηχανολόγος-μηχανικός στην εταιρεία Adconion, που ειδικεύεται σε υπολογιστικά συστήματα υψηλής απόδοσης.

adconion960

Ο υποτιθέμενος και ανώνυμος εργαζόμενος της Microsoft ξεκίνησε λέγοντας : “Τα Windows είναι πραγματικά ένα αργό λειτουργικό όταν το συγκρίνουμε με άλλα συστήματα, σε πολλά διαφορετικά επίπεδα και το κακό είναι ότι με το πέρασμα του χρόνου το χάσμα μεταξύ τους μεγαλώνει. Η ρίζα του προβλήματος είναι κοινωνικής φύσεως, μιας και το λειτουργικό μας δεν επιδέχεται βελτιώσεις, με τον τρόπο που εφαρμόζονται στο Linux και αποσκοπούν στην “ανάδειξη” και την δόξα του.

Με άλλα λόγια οι συντελεστές του Linux μπορούν και επιθυμούν να “παίζουν για την φανέλα”.

OpSOpH960

Δεν είναι ότι οι προγραμματιστές της Microsoft δεν θέλουν να βελτιώσουν την απόδοση του λειτουργικού συστήματος, το πρόβλημα είναι ότι η κουλτούρα ανάπτυξης λογισμικού της Microsoft αποθαρρύνει τις βελτιώσεις αυτές.

“Το ενδιαφέρον μας για την ασφάλεια αυξήθηκε ιδιαίτερα όταν διαπιστώθηκε πως οτιδήποτε πριν από τα Windows XP [SP3] ήταν μια υπαρκτή απειλή για τις επιχειρήσεις. Οι χαμηλές επιδόσεις δεν είναι απειλή για μια επιχείρηση. Παρόλα αυτά περιστασιακά εμφανίζονται αφελείς άνθρωποι που προσπαθούν να βελτιώσουν κάπως τα πράγματα. Και σε ορισμένα επίπεδα υπάρχει η δυνατότητα να διατεθούν αυτοί οι πόροι και να γίνουν κάποιες θετικές αλλαγές. Αλλά αυτό το έργο είναι σισύφειο. Δεν υπάρχει επίσημη ή ανεπίσημη θέση για μια συνολική βελτίωση της απόδοσης.

W8Errat960

Όλοι όσοι εργάζονται τμηματικά ή συνολικά πάνω σε ένα κομμάτι ή μια εφαρμογή, δεν βλεπουν θετικά τις διάφορες ριζοσπαστικές επεμβάσεις στο σύστημα πάνω στο οποίο εκτελείται το αποτέλεσμα της εργασίας τους. Θα πρέπει να ξεκινήσουν νέες δοκιμές, να βεβαιωθούν ότι οι αλλαγές αυτές δεν επηρέασαν τον κώδικα τους και την συμπεριφορά του ώς προς τους χρήστες, αν διαπιστώσουν κάτι αρνητικό να διορθώσουν με την μορφή αναβάθμισης [patch] το“πληγωμένο” τμήμα σε σύντομο χρόνο. Ασκείται μεγάλη πίεση.

MSPT960

Σε αντίθεση με τα παραπάνω στην κοινότητα του Linux και γενικότερα του ανοιχτού λογισμικού, αν κάποιος προβεί σε μια βελτίωση θα αναγνωριστεί και θα λάβει τα ανάλογα εύσημα, τόσο από εκείνους που εργάζονται μαζί του πάνω στο σύστημα αλλά και από τους χρήστες της εκάστοτε διανομής, αν όχι από μέρους όλης της κοινότητας, ειδικά αν η βελτίωση αφορά τον πυρήνα.”

Ο εν λόγω προγραμματιστής παραδέχεται ότι στην εταιρεία που αυτός εργάζεται κάτι τέτοιο δεν ισχύει και μάλιστα αν δεν πρόκειται για κάτι “μεγάλο” ή θα περάσει απαρατήρητο ή απλά θα αναδείξει την δουλειά του στα μάτια του προϊσταμένου του, με την ελπίδα μιας προαγωγής ή απλά μιας θετικής μελλοντικής εξέλιξης.

“Πολλές φορές οι προγραμματιστές εισάγουν νέα χαρακτηριστικά στο σύστημα, χωρίς να γίνεται κάποια προσπάθεια βελτίωσης των παλιών και ενδεχομένως προβληματικών. Πρέπει τα νέα χαρακτηριστικά να προβάλλονται και να στηρίζονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εμφάνιση του PowerShell και όχι η βελτίωση του cmd.exe.

PWS960

Ο κώδικας του NTFS μοιάζει με “βικτοριανό μυθιστόρημα τρόμου“ που χρησιμοποιεί καθολικά επαναλαμβανόμενα “κλειδιά” και SEH [Structured Exception Handling] για τον έλεγχο της ροής των δεδομένων. Ας γράψουμε ReFs [ Resilient File System]. Ας προσθέσουμε “checksums” που είναι σωστά και αποδεκτάαναγκαία και με την προσθήκη τους θα αγγίξουμε επίπεδο ZFS [Z File System].

Η Microsoft “γέρασε”. Με την επέκταση της στα smartphones και τα tablets και με “αστοχίες” όπως το περιβάλλον των Windows 8 [Metro], εγκατέλειψε τον πραγματικό σκοπό του λειτουργικού συστήματος της, που δεν είναι άλλος από την συνολικήσωστή απόδοση του.”

MetUI960

Ο ανώνυμος αυτός προγραμματιστής συνέχισε λέγοντας ότι αν και η εταιρεία του έχει ακόμα πολλά και αξιόλογα άτομα στο ενεργητικό της, έχει χάσει και θα χάσει ακόμα περισσότερα από αυτά από καινοτόμες ανταγωνίστριες φίρμες όπως η Google.

Οι εταιρείες αυτές προσεγγίζουν τους καλύτερους από αυτούς και με το κατάλληλο δέλεαρ τους ενσωματώνουν στο εργατικό δυναμικό τους. Πολλές φορές το κενό αυτό καλύπτεται από ταλαντούχους απόφοιτους των καλύτερων τεχνολογικών ιδρυμάτων, που δεν μπορούν όμως να κατανοήσουν σημαντικές δομές του συστήματος και φυσικά δεν τολμούν να πειράξουν κάτι το οποίο ήδη δουλεύει σωστά.

TitLin960

Αν και καμία από αυτές τις “αποκαλύψεις” δεν αποτελεί κάτι νέο ή άγνωστο, ο συγκεκριμένος developer κάτω από την πικρία και το ξέσπασμα του άφησε να εννοηθεί ότι ο κώδικας των Windows δεν παύει να είναι αρκετά αξιόπιστος και σταθερός, με ευρεία και σωστή υποστήριξη hardware και software τμημάτων. Κώδικας που γράφτηκε από ικανούς και σκληρά εργαζόμενους επαγγελματίες, με απώτερο στόχο την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των σύγχρονων υπολογιστικών συστημάτων, παρόλο που το 90% των 500 δυνατότερων υπολογιστών του πλανήτη επιλέγει το Linux ως λειτουργικό.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

Αφήστε μια απάντηση