Hands-on: ZTE Open Firefox OS

You are currently viewing Hands-on: ZTE Open Firefox OS

Το FullPC.gr έχει στα χέρια του το ΖΤΕ Open, ένα από τα τρία smartphones που κυκλοφορούν στην αγορά με Firefox OS

Η συσκευή διατέθηκε για πώληση μέσω eBay στη Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην τιμή των 59,99 λιρών στη Βρετανία και 79,99 δολαρίων στις ΗΠΑ.

Από την Παρασκευή, οπότε και έγινε διαθέσιμο, μέχρι τη Δευτέρα δεν είχε μείνει συσκευή ούτε για δείγμα.

ZTEO1960

Χαρακτηριστικά :

Διαθέτει οθόνη αφής 3.5″ TFT Capacitive στα 320 x 480 pixels ( ~165 ppi ), επεξεργαστή αρχιτεκτονικής Cortex-A5 Qualcomm Snapdragon MSM7225A στο 1.0 GHz και GPU Adreno 200. Προσφέρει 512 MB ROM και 256 MB RAM, ενώ δέχεται κάρτες microSD έως και 32GB. Έχει ραδιόφωνοWi-Fi 802.11 b/g/n,  A-GPSεπιταχυνσιόμετρο και Bluetooth v2.1 [A2DP, EDR].

ZTEO5960

Με άλλα λόγια δεν έχει τίποτα το εντυπωσιακό επάνω του, που να προκαλεί το δέος, σε σχέση με άλλα smartphones που κυκλοφορούν στην αγορά. Είναι κατασκευασμένο από πλαστικό σχετικά καλής ποιότητας, έχει ωραία αίσθηση στο χέρι και το πορτοκαλί χρώμα του προσδίδει μια “φρεσκάδα”. Στη συσκευασία παρέχονται το handsfree, ο φορτιστής του, καλώδιο επικοινωνίας USB σε microUSB και μια κάρτα μνήμης microSD 2GB.

Από πλευράς ελέγχου, η συσκευή διαθέτει ένα κεντρικό πλήκτρο στο μπροστινό μέρος, δύο πλήκτρα για την ρύθμιση της έντασης στα αριστερά και ένα επάνω δεξιά για On/Off/Restart/Sleep.

ZTEOBox960

Λειτουργικό :

Το Open, οπως αναφέραμε και παραπάνω, χρησιμοποιεί το Firefox OS το οποίο βασίζεται σε πυρήνα Linux και πλαισιώνεται από εφαρμογές HTML5/Javascript. Το συγκεκριμένο που κρατάμε στα χέρια μας διαθέτει περιβάλλον χρήσης μόνο στα Αγγλικά και δίνει στον χρήστη την δυνατότητα να προσθέσει πληκτρολόγιο της αρεσκείας του.

ZTEO2960

Η έκδοση που χρησιμοποιείται και που αναφέρεται στο μενού Device Information είναι η v1.0.0B01.

Με μια πρώτη ματιά θα πει κανείς ότι το Firefox OS δεν διαφέρει και πολύ από ένα φτηνό Android κινητό, οπτικά τουλάχιστον.

ZTEO11960

Το λειτουργικό είναι γρήγορο, επιδεικνύει μια μινιμαλιστική συμπεριφορά, με απλό και εύκολο μενού. Το multitasking προσφέρει γρήγορες εναλλαγές με UI που θυμίζει Palm OS και iOS 7.

ZTEO6960

Με το που θα ενεργοποιήσετε την συσκευή θα αντικρίσετε το λογότυπο της Mozilla και έπειτα καθώς το λειτουργικό φορτώνει, αρκετά γρήγορα, θα δείτε το κινούμενο γραφικό του Firefox OS.

Θα σας ζητηθούν κάποιες πληροφορίες, όπως όταν σετάρετε ένα Android ή iOS τηλέφωνο, όπως περιοχή, γλώσσα, ώρα και ημερομηνία, σύνδεση σε κάποιο ασύρματο δίκτυο. Αφου καταχωρήσετε τα στοιχεία θα δείτε την Lockscreen του λειτουργικού.

Σύρετε από κάτω προς τα πάνω και δύο πλήκτρα θα εμφανιστούν : της κάμερας [για γρήγορη πρόσβαση] στα αριστερά και το ξεκλείδωμα της συσκευής στα δεξιά.

ZTEO8960

Περνώντας στην αρχική οθόνη θα παρατηρήσετε την ύπαρξη μίας μπάρας στην επάνω πλευρά και ενός dock στην κάτω. Η μπάρα παίζει ακριβώς τον ίδιο ρόλο που έχει και στο Android [ειδοποιήσεις, μηνύματα κλπ.] ενώ το dock φιλοξενεί τα πιο απαραίτητα στοιχεία της συσκευής [τηλέφωνο, μηνύματα, περιηγητής, κάμερα και ραδιόφωνο].

Γλυστρώντας το δακτυλό σας από αριστερά προς τα δεξιά θα δείτε στην οθόνη ομαδοποιημένες τις πιο αναγκαίες και δημοφιλείς εφαρμογές. Ανοίγετε το γκρουπ που σας ενδιαφέρει, πιέζετε παρατεταμένα την εφαρμογή και εκείνη σας ρωτάει αν επιθυμείτε να εγκατασταθεί στην συσκευή σας, τόσο απλά. Εσείς βέβαια επιλέγετε για το ποια και πόσα γκρουπ θα εμφανίζονται εκεί.

Στα δεξιά τώρα της οθόνης μας “φωλιάζουν” οι δικές μας εφαρμογές, με προεγκατεστημένες :

Mail Client, Επαφές, Ημερολόγιο, Marketplace, Έκθεση, Usage, Here Maps της Nokia, Ρυθμίσεις, Σημειώσεις, WIkipedia, Ρολόι, Κομπιουτεράκι, Αναπαραγωγή Βίντεο, Αναπαραγωγή Μουσικής.

Όπως και στο iOS, πιέζοντας παρατεταμένα το εικονίδιο εκείνο θα αρχίσει να τρεμοπαίζει και θα μπορείτε να το μετακινήσετε ή να διαγράψετε την εφαρμογή.

Marketplace :

Αρκετές εφαρμογές αλλά με τρομερές απουσίες, ειδικά στον τομέα του gaming, μην περιμένετε να δείτε το πλούσιο περιεχόμενο του App Store ή του Play. Θέλει ψάξιμο, θέλει υπομονή, αν και το λειτουργικό θα προσπαθήσει να σας βοηθήσει, προτείνοντας εφαρμογές ανάλογα με αυτές που έχετε ήδη εγκαταστήσει [βλ. Genius στο App Store].

ZTEO10960

Κάμερα :

Η κάμερα, οπίσθια μόνο, κινείται στα ικανοποιητικά αλλά όχι εντυπωσιακά επίπεδα των 3.15MP [2048×1536 pixels], σε μια εποχή “θηρίων” με κάμερες 13ΜΡ και το HDR βίντεο.

Το ίδιο ισχύει και για το βίντεο. Ρίξτε μια ματιά στο δείγμα που τραβήξαμε σε εξωτερικό χώρο και τα συμπεράσματα δικά σας.

ZTEOCam960

Ηχείο :

Αρκετά δυνατό για το μέγεθος της συσκευής αλλά όπως σε κάθε κινητό τηλέφωνο που δεν ανήκει στην κατηγορία των High-End, “flat” και με ήχο ελαφρώς παγιδευμένο. Δυστυχώς το ίδιο αποτέλεσμα περνάει και στα ακουστικά. Όμορφη και συμπαθητική η εφαρμογή που χρησιμοποιεί το Firefox OS, καθώς σκανάρει την κάρτα μνήμης και εμφανίσει τα εξώφυλλα των κομματιών σε μορφή ψηφιδωτού, αλλά μέχρι εκεί.

ZTEO4960

Μπαταρία :

Η μπαταρία που συνοδεύει την συσκευή είναι μια ZTE 1200mAh, η οποία σαν χωρητικότητα δεν εντυπωσιάζει αλλά αν λάβουμε υπόψιν το σύνολο της υλοποίησης και τις ενδεχόμενες απαιτήσεις που μπορεί να έχει, λογικά επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του κατόχου της για τουλάχιστον μία ημέρα μέτριας χρήσης [χωρίς την συνεχόμενη χρήση του δικτύου 3G].

ZTEOBatt960

Η συσκευή ήρθε στα χέρια μας σε σύντομο χρονικό διάστημα έναντι του ποσού των 85 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των μεταφορικών από την Βρετανία. Δεν εντυπωσιάζει αλλά για την τιμή που διατίθεται στην αγορά είναι μια “τίμια” λύση για όποιον ζητάει τα απολύτως απαραίτητα από ένα smartphone.

Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να κρίνουμε το μέλλον του Firefox OS, πόσο μάλλον από ένα μοντέλο με τόσο χαμηλές προδιαγραφές.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.