Schoolnet – Ηλεκτρονικός φροντιστής για μαθητές δημοτικού, γυμνασίου & λυκείου

You are currently viewing Schoolnet – Ηλεκτρονικός φροντιστής για μαθητές δημοτικού, γυμνασίου & λυκείου

Η σχολική χρονιά έχει λίγες εβδομάδες που ξεκίνησε και αυτό μεταφράζεται για κάθε μαθητή, αλλά και γονιό, καθημερινή πλέον ενασχόληση με τα μαθήματα. Εμείς ξεχωρίσαμε μια εξαιρετική Ελληνική προσπάθεια που ακούει στο όνομα Schoolnet και αφορά μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Βρισκόμαστε στα τέλη του 2012 και σχεδόν κάθε οικογένεια διαθέτει σύνδεση στο internet. Αυτό λοιπόν πέραν των χίλιων μύριων προβλημάτων που φέρνει, σύμφωνα με τα όσα ακούμε από την τηλεόραση σχεδόν καθημερινά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πάνω από όλα είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο.

Στην αμεσότητα που προσφέρει το internet φαίνεται πως έχει βασιστεί η όλη προσπάθεια – αν και δεν μένει μόνο εκεί όπως θα δούμε παρακάτω – και έτσι θα βρείτε διαθέσιμο διδακτικό υλικό για μαθητές από την Δ Δημοτικού μέχρι και την Β Λυκείου. Όπως μάλιστα μας είπαν οι άνθρωποι της Schoolnet με τους οποίους ήρθαμε σε επικοινωνία, σύντομα θα καλυφθεί και η ύλη της Γ Λυκείου.

 

Δείγμα από το επιπλέον υλικό κάθε ενότητας

 

Το πακέτο που προσφέρει η Schoolnet σε κάθε μαθητή έρχεται σε DVDs, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει στον υπολογιστή του σπιτιού του, ενώ μαζί προσφέρεται και πακέτο e-learning, το οποίο και θα ομολογήσουμε ότι μας κίνησε το ενδιαφέρον για να μάθουμε περισσότερα. Οι υπηρεσίες όμως δε σταματούν εκεί αφού πέραν της ηλεκτρονικής επαφής ο κάθε μαθητής μπορεί να έχει τηλεφωνική υποστήριξη από καθηγητή οποιασδήποτε ειδικότητας. Αυτό αυξάνει κατακόρυφα τη χρηστικότητα αλλά και την αξία των παραπάνω εργαλείων μιας και κάθε μορφής απορία μπορεί να λυθεί με αυτό τον τρόπο.

Οι περισσότεροι όμως ήδη θα σκέφτονται αν τελικά μια τέτοια ηλεκτρονική λύση μπορεί να αντικαταστήσει το φροντιστήριο αρχικά. Η απάντηση είναι ότι όχι απλώς μπορεί να αντικαταστήσει το φροντιστήριο αλλά ταυτόχρονα δίνει στο γονιό και τον απόλυτο έλεγχο για τις ώρες που διαβάζει ο μαθητής αλλά και την πρόοδο του. Αυτό δεν το κάνει το φροντιστήριο!

 

Πως;

Αρχικά θα αναφέρουμε ότι η ύλη βασίζεται στα επίσημα βιβλία που εκδίδει το Υπουργείο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μας άρεσε η ψηφιακή παρουσίαση της ύλης από καθηγητή η οποία γίνεται με τέτοιο τρόπο που ο κάθε μαθητής μπορεί να μελετήσει με βάση το δικό του ρυθμό. Εκεί θα βρείτε όλες τις ασκήσεις και δραστηριότητες που υπάρχουν στα επίσημα βιβλία.

 

Τεστ αξιολόγησης

 

Οι άνθρωποι της Schoolnet όμως δεν έμειναν εκεί, όπως άλλωστε θα περίμενε κάποιος από έναν καλό φροντιστή. Θα βρείτε επιπλέον ασκήσεις και τεστ για κάθε μάθημα έτσι ώστε ο μαθητής να εξασκηθεί όσο το δυνατό καλύτερα με στόχο να γίνει γνώστης και όχι παπαγάλος του αντικειμένου. Επιπλέον αυτών για κάθε μάθημα υπάρχει και οδηγός εξετάσεων με επιπλέον οδηγίες και διαγωνίσματα.

 

Η λάθος απάντηση σε ένα τεστ εμφανίζει τη θεωρία που απαντά σωστά στο ερώτημα

 

Πολύ καλές εντυπώσεις μας άφησαν τα τεστ πολλαπλών επιλογών, στα οποία ο μαθητής βαθμολογείται, ενώ γνωρίζει άμεσα αν έχει απαντήσει σωστά ή λάθος. Μάλιστα σε περίπτωση λανθασμένης απάντησης θα ενημερωθεί για τη θεωρία η οποία απαντά σωστά στο συγκεκριμένο ερώτημα και όχι για την απάντηση έτσι ώστε να αντιληφθεί το λάθος.

 

Ο γονιός έχει πλήρη έλεγχο για το τι διαβάζει ο μαθητής, πότε, πόσες ώρες και πως τα πηγαίνει στα τεστ

 

Από την άλλη ο γονιός έχει μια πλήρη εικόνα όχι μόνο για το πόσες ώρες έχει διαβάσει ο μαθητής αλλά και τι ακριβώς, ενώ ταυτόχρονα γνωρίζει πόσα τεστ έχει ολοκληρώσει και τη βαθμολογία του σε αυτά.

Όπως αντιλαμβάνεστε η λύση της Schoolnet μπορεί όχι μόνο να αντικαταστήσει με επιτυχία το φροντιστήριο, αλλά ταυτόχρονα είναι σε θέση να γλυτώσει και αρκετές ώρες από το γονιό. Επιπλέον ο γονιός έχει μεγαλύτερο έλεγχο τόσο στην ύλη που ο μαθητής διαβάζει, όσο όμως και στην απόδοση του. Σε αυτά προσθέστε και το γεγονός ότι μαθητής και γονιός κερδίζουν χρόνο από τις πιθανές μετακινήσεις προς και από το φροντιστήριο, ενώ ταυτόχρονα ο μαθητής από μικρή ηλικία εξοικειώνεται και με τις νέες τεχνολογίες στα καλύτερα τους.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

Αφήστε μια απάντηση