Διανομές Linux για Netbooks και παλαιότερα/αδύναμα συστήματα

You are currently viewing Διανομές Linux για Netbooks και παλαιότερα/αδύναμα συστήματα

Αρκετοί από εμάς, με την έλευση της πλατφόρμας Atom στην αγορά, προμηθευτήκαμε κάποια στιγμή ένα netbook. Μερικοί από εμάς το χρησιμοποιούν ακόμα

Βέβαια με την πάροδο του χρόνου καταλάβαμε ότι και οι δυνατότητες του είναι πολύ περιορισμένες. Οι ταμπλέτες και τα ultrabooks έβαλαν “ταφόπλακα” στην παραγωγή τους, αν και η διαφορά στην τιμή απόκτησης τους είναι μεγάλη.

Αντιπροσωπευτικό δείγμα για την περίπτωση αυτή είναι τα netbooks δεύτερης γενιάς, με διπύρηνο Atom Ν550 στα 1.6 GHz1 GB μνήμης RAM DDR2 [έως και 2GB] και LED οθόνη, τα οποία διατέθηκαν στην αγορά με Windows 7 Starter προς το τέλος της εποχής τους.

Όσον αφορά τα Windows, το αποτέλεσμα δεν ήταν ικανοποιητικό και πολλοί θέλησαν να περάσουν κάποια ελαφριά διανομή Linux μέσω USB αποθηκευτικού μέσου, προκειμένου να δώσουν μια πνοή ζωής στο ταλαίπωρο netbook, που συνήθως δούλευε με τον επεξεργαστή στο 100%.

Ας δούμε στα γρήγορα μερικές από αυτές :

1. Bohdi Linux

To Bodhi Linux είναι στην έκδοση 2.4, χρησιμοποιεί για περιβάλλον εργασίας το Enlightenment [e17] και έχει αρκετές εφαρμογές προεγκατεστημένες, όπως το πρόγραμμα περιήγησης Midori. Προσθήκη εφαρμογών μπορεί να γίνει και μέσω του γνωστού Synaptic.

Εμφανίζει διάφορα bugs αλλά σε γενικές γραμμές συμπεριφέρεται καλά.

BDL960

2. Crunchbang

Το Crunchbang είναι λιτό και απέριττο. Έχει προεγκατεστημένο λογισμικό όπως το GIMP, το VLC, το Abiword, το Gnumeric και προσθήκη εφαρμογών μπορεί να γίνει και μέσω του Synaptic. Υποστηρίζει Flash αλλά όχι ΜΡ3, απαιτείται η εγκατάσταση του GStreamer Ugly Plugin.

CBL960

3. Linux Lite

Ιδανικό για πρώην χρήστες Windows XP, χρησιμοποιεί την εφαρμογή WiCD για σύνδεση σε ασύρματα δίκτυα και η προσθήκη εφαρμογών μπορεί να γίνει είτε μέσω του Synaptic είτε μέσω του “Install Additional Software” στο κεντρικό μενού. Από εκεί μπορείτε να προσθέσετε WINE, Virtualbox, Flash, λογισμικό και αλγόριθμο για MP3, Java και truetype γραμματοσειρές.

Έχει προεγκατεστημένο GIMP, LibreOffice, Mumble, Steam και VLC.

LL960

4. LXPup

To LXPup είναι παρακλάδι του Puppy Linux και χρησιμοποιεί ως περιβάλλον εργασίας το LXDE.

Εμπεριέχει αρκετές εφαρμογές αλλά όχι υποστήριξη Flash, είναι γρήγορο και έχει μικρό αποτύπωμα όσον αφορά το μέγεθος του.

LXP960

5. MacPUP

Όπως θα έχετε καταλάβει και από το όνομα της διανομής, πρόκειται για άλλο ένα παρακλάδι του Puppy Linux.

Είναι πολύ δημοφιλές, έχει προεγκατεστημένες αρκετές εφαρμογές και χρησιμοποιεί το Quickpet, πρόγραμμα εγκατάστασης εφαρμογών που θα σας ανοίξει την πόρτα σε εργαλεία όπως το GIMP και το Audacity.

Και εδώ το Flash δεν υποστηρίζεται αλλά μπορείτε εύκολα να το περάσετε εσείς.

MP960

6. Manjaro 

To Manjaro [Openbox] είναι μια διανομή που απευθύνεται σε πιο έμπειρους χρήστες. Είναι γρήγορο, ικανό και έχει τις καταβολές του στο Arch Linux, την διανομή που προτιμούν χρήστες με ιδιαίτερες απαιτήσεις από το λειτουργικό.

Χωρίς πολλές εφαρμογές προεγκατεστημένες, χρησιμοποιεί, όπως και το Arch, τον Pacman [Package Manager] για την εγκατάσταση τους. Το Flash δουλεύει κανονικά, το δίκτυο το ίδιο, αλλά σε γενικές γραμμές ο άπειρος χρήστης θα ταλαιπωρηθεί αρκετά για να το φέρει στα μέτρα του.

Manj960

7. Linux Mint 15 XFCE

Το περιβάλλον του XFCE χαρακτηρίζεται από πολλούς ιδανικό για τα netbooks.

To Mint πέρα από ευκολία στην εγκατάσταση, την ταχύτητα του, την πληθώρα εφαρμογών, το έτοιμο Flash/MP3 και την σύνδεση στο δίκτυο [ενσυρματο/ασύρματο] σε χρόνο μηδέν, την εφαρμογή MintDrivers για εγκατάσταση Non-free οδηγών, διαθέτει πάντα και τις τελευταίες εκδόσεις LibreOffice, GIMP και Firefox.

Για τους απαιτητικούς διατίθεται και με Mate/Cinnamon [forked Gnome] περιβάλλον εργασίας, με το πρώτο να ζητάει κάτι παραπάνω και το δεύτερο σχεδόν απαγορευτικό λόγω απαιτήσεων στα γραφικά.

LM15XFCE960

8. Peppermint OS

To Peppermint 4 θυμίζει έντονα Lubuntu [13.04] αφού και εκεί στηρίζεται ο κώδικας του, είναι ελαφρύ, γρήγορο και χρησιμοποιεί ως περιβάλλον εργασίας το LXDE.

Στηρίζεται πολύ στο “cloud”, αφού οι περισσότερες εφαρμογές αλλά και τα παιχνίδια που το συνοδεύουν χρειάζονται πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Περιλαμβάνει πακέτα λογισμικού [Metapackages] που κατευθύνουν το χρήστη να διαλέξει τις εφαρμογές που χρειάζεται [Office Productivity, Graphic Arts, Photography] με το πάτημα ενός κουμπιού. Είναι όμορφο και αρκετά σταθερό.

PPM4960

9. SolusOS

Το SolusOS χρησιμοποιεί το περιβάλλον εργασίας Consort, μια παραλλαγή του παλαιού Gnome 2.

Θυμίζει αρκετά τα Windows 7, προσφέρει στο μάτι μια “οικειότητα” για τους νέους χρήστες, έχει ήδη έτοιμα το Flash και το MΡ3 αλλά και το PlayOnLinux.

Dropbox, Firefox, LibreOffice, Rhythmbox και VLC θα σας περιμένουν στο κεντρικό μενού.

SolUs960

10. SolydX

Το SolydX βασίζεται στο Debian, οπότε είναι δοκιμασμένο, σταθερό και καλά δομημένο. Xρησιμοποιεί ως περιβάλλον εργασίας το XFCE, έχει έτοιμο Flash και MΡ3 και την εφαρμογή WiCD για σύνδεση σε δίκτυα.

Προεγκατεστημένα θα βρείτε τον Firefox, τον Exaile [Audio], τον VLC, το Abiword και το Gnumeric.

Sol960

11. Xubuntu

Παρακλάδι της διανομής Ubuntu, το Xubuntu [XFCE] προσφέρει μια πλήρη και ολοκληρωμένη λύση, αν και Flash/MP3 θα τα εγκαταστήσετε χειροκίνητα.

Δεν υπάρχουν πολλές εφαρμογές διαθέσιμες μετά την εγκατάσταση αλλά στο κέντρο λήψης λογισμικού θα βρείτε τα πάντα, εφαρμογές και παιχνίδια, δωρεάν και μη.

Xub960

12. Zorin OS 

Το Zorin OS είναι φτιαγμένο να μεταμορφώνεται σε ότι ο χρήστης πιο οικείο ως προς εκείνον, όσον αφορά την εμφάνιση του λειτουργικό. Μπορεί να παραμετροποιηθεί και να θυμίζει από Windows έως Mac OS X, κάνοντας την διανομή την Νο1. επιλογή για εκείνους που βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο.

Εγκαθιστάς όποιον περιηγητή θέλεις εσύ, όπως και στα WindowsFlash/MP3 είναι έτοιμα και το Audacious είναι το εξ’ ορισμού λογισμικό αναπαραγωγής αρχείων ήχου. Όχι πολλά πράγματα  προεγκατεστημένα αλλά μέσω του Synaptic και του 

Με την εφαρμογή Zorin Extra Software μπορείτε να εγκαταστήσετε το WINE και τον VLC.

Zor960

Η τελική επιλογή είναι δική σας, χρόνο θέλει και όρεξη.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.